Primăria Timişoara

Cât costă astuparea unor gropi în șosea la Timișoara? E secret, deși SDM e plătită din bani publici

Consilierii locali au aprobat, zilele trecute, o revizuire a prețurilor pe care le va plăti primăria către SDM pentru reparația și întreținerea străzilor și trotuarelor din Timișoara. Dacă e în sus sau în jos nu putem decât deduce, pentru că SDM are tarife confidențiale!

Aleșii locali de la Timișoara au votat, recent, un proiect de hotărâre privind „revizuirea prețurilor aferente activităților de reparații și întreținere a străzilor, aleilor, trotuarelor, podurilor, pasajelor, pasarelelor din municipiului Timișoara, precum și a infrastructurii intrainstituționale a municipalității”. Potrivit referatului acestuia, „se aprobă actualizarea prețurilor (…) conform devizului ofertă care face parte integrantă din prezenta hotărâre”.

Cei de la SDM spun că, față de anul 2013, când a avut loc licitația pentru achiziția de materiale, unele prețuri au scăzut – bitumul a scăzut cu 34,34%, piatra spartă a scăzut cu 43%, emulsia a scăzut cu 8%, iar criblurile, cu 4% -, în timp ce altele au crescut: nisipul cu 6%, cimentul cu 2%, agregatele naturale de balastieră cu 11% și agregatele concasate de balastieră cu 4%. „Cu noile prețuri s-a constatat o scădere a valorii totale între 12% pentru lucrări de covoare asfaltice a străzilor și 18% pentru lucrări de reparații. Aceste scăderi de prețuri la materialele principale duc la o mai bună gestionare a fondurilor alocate întreținerii și reparațiilor străzilor din Municipiului Timișoara”, spun reprezentanții societății de drumuri.

Teoretic, proiectul votat ar fi trebuit să aibă și un deviz ofertă „actualizat pentru lucrările de reparații și întreținere, în urma finalizării procedurilor de achiziții materiale”. Acesta a fost înaintat la PMT de către SDM pe data de 23 august 2018, însă nu apare atașat la documentația supusă atenției consilierilor locali. Motivul? O „declarație prvind oferta depusă”, semnată, pe proprie răspundere, de Valentin Martânov, reprezentant împuternicit al SC SDM SA, care spune că „în cadrul ofertei depuse la Municipiului Timișoara (…) informațiile cuprinse în propunerea financiară sunt confidențiale”.

Altfel spus, un contribuabil din banii căruia municipalitatea plătește reparațiile și întreținerea străzilor din oraș nu poate afla care sunt, de fapt, tarifele percepute de SDM. Și nici, eventual, face o comparație cu alte societăți cu activitate similară, pentru a vedea dacă e în avantajul sau dezavantajul său, ca plătitor de taxe și impozite.

Vă reamintim, în martie 2017, CL Timișoara a aprobat atribuirea contractului pentru „activitatea de reparații și întreținere a străzilor, aleilor, trotuarelor, podurilor, pasajelor, pasarelelor din municipiului Timișoara, precum și a infrastructurii intrainstituționale a municipalității către SC Drumuri Municipale SA (…) conform contractului”. Contractul este valabil 4 ani și poate fi prelungit „pe perioade succesive, egale cu 4 ani, prin act aditional, cu aprobarea expresă a Consiliului Local al Municipiului Timișoara”.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

2 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

3 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

8 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

9 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

9 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

10 ore ago