Invatamant

Planeta Aquapic, descoperită la un concurs de roboței, organizat de Agenţia Spaţială Română

Roboței care explorează o planetă necunoscută, situată la marginea Timișoarei. Se întâmplă la finele lunii noiembrie, la competiția națională de rovere Exo-RO, găzduită în premieră de centrul experimental Aquapic de la fosta uzină de apă industrială.

Centrul experimental pentru copii Aquapic, de la fosta Uzină de Apă Industrială, este, în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie, competiția națională de rovere Exo-RO. Acesta este organizată de Agenţia Spaţială Română (ROSA) și ESERO România – Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială, cu sprijinul Banat IT și al Universității de Vest, și se adresează tinerilor pasionați de robotică. Concurenții trebuie să finalizeze două misiuni importante, în cadrul scenariului propus de organizatori. Vor explora terenul cu ajutorul unor rovere (vehicule) teleghidate, de mici dimensiuni, construite chiar de ei, și vor stabili dacă mediul explorat poate susține viața. Bazinul de decantare al fostei uzine devine, pentru Exo-RO, lumea acvatică necunoscută a „planetei” Aquapic.

Sesiunea de înscrieri este deschisă până pe 14 octombrie, iar cei interesați trebuie să completeze acest formular. Concurenții trebuie să aibă vârste cuprinse între 14 și 19 ani, să lucreze în echipe mixte de 3-4 persoane, coordonate de un instructor. Exo-RO este la a treia ediție, mediile explorate înaintea „planetei” Aquapic fiind Vulcanii Noroioși din județul Buzău și salina Târgu-Ocna. Obiectivele Exo-RO sunt de a stimula interesul tinerilor faţă de domeniul spaţial şi de a creşte calitatea învăţământului prin formarea de competenţe profesionale.

Centrul Aquapic a fost realizat în 2017 de fundația Aquademica, Asociația Urban Survey și Aquatim, cu sprijinul ING Bank România, fiind câștigător al unei finanțări nerambursabile de 75.000 euro, prin concursul Urbaniada. El se adresează copiilor dornici să învețe despre apă și mediu și promovează educația non-formală, prin joc și experiment. În acest an, Aquapic, care funcționează la fosta uzină de apă industrială, o frumoasă clădire de patrimoniu, construită în 1916 de Laszlo Szekely, a avut peste 2.000 vizitatori.

Share
Published by
Ioana Toma

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

5 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

6 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

11 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

12 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

12 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

13 ore ago