Politica

Campaniile din centrul Timișoarei și ipocrizia PMT: #fărăpenali cu scandal, referendum fără probleme

În centrul Timișoarei, campania pro-referendum de modificare a Constituției se desfășoară intens, cu „binecuvântarea” autorităților locale. Asta, deși, teoretic, în zona de promenadă nu sunt permise astfel de activități, tocmai pentru a nu-i deranja pe cei ieșiți să se plimbe. USR Timișoara reclamă ipocrizia edililor.

Mai mulți timișoreni au semnalat, pe rețelele de socializare, că au fost abordați în perimetrul Piața Victoriei – Piața Libertății, de tineri care împart de zor fluturași prin care îi îndeamnă să se prezinte la referendumul pentru redefinirea familiei. Au fost amplasate și două mese, unde trecătorii sunt îmbiați să se informeze asupra modificărilor propuse a se aduce Constituției României și, desigur, să meargă la vot, ca niște cetățeni responsabili. Oamenii spun că au fost abordați pe tonuri dintre cele mai diverse, unii „promoteri” fiind foarte insistenți. În luna mai, în timp ce membrii USR adunau, pe strada Alba Iulia, semnături pentru campania #fărăpenali, senatorul Nicu Fălcoi s-a ales cu un avertisment de la Poliția Locală, pentru că l-a abordat și pe primarul Nicolae Robu. „Astăzi, mă plimbam, cum fac frecvent, prin superba și vasta noastră zonă de promenadă, cum fac zilnic mii și mii de timișoreni. Venind din Piața Libertății spre Piața Victoriei, la ieșirea spre aceasta de pe str. Alba Iulia, am fost agasat, ca atâția alți timișoreni și vizitatori ai Timișoarei, de un grup de indivizi care, întru sfidarea regulilor locale și a aprobării derivate din acestea acordată de Comisia de Ordine Publică, strângeau semnături”, a explicat, la vremea respectivă, Robu. Edilul spunea că nu este permisă, în zona de loisir, strângerea de semnături sau împărțirea de flyere. Ulterior, Robu a semnat pentru #fărăpenali și a permis, aproape de finalul campaniei, montarea unui cort pentru strângerea de semnături, chiar în Piața Victoriei.

Revenind la campania pro-referendum, aceasta se desfășoară, în aceeași zonă de loisir, cu voie de la PMT. Mai exact, de la Comisia de ordine publică, potrivit căreia este permisă amplasarea de mese în centrul Timișoarei, cu amendamentul că fluturașii nu pot fi împărțiți decât de la mesele respective. Că realitatea e un pic alta, susținătorii referendumului abornând fără probleme trecătorii, se poate vedea cu ochiul liber. Situația a fost semnalată și de USR Timișoara. „Cât de ipocriți pot să fie reprezentanții autorităților locale? Răspunsul, se pare, este unul singur: fără limite! Zilele acestea am văzut, din păcate, expusă din nou în toată «măreția» ei, ipocrizia fără limite a reprezentaților autorităților locale, care, cu bună știință, permit abuzuri în funcție de interesele lor de moment. În ultimele săptămâni am observat cu toții panouri de mari dimensiuni vizibile în zona centrală a orașului, afișe stridente amplasate peste tot, fără a exista acel spațiu special amenajat de primărie, conform prevederilor legale pentru organizarea unui referendum, sau afișe care, prin combinația culorilor, imită drapelul României, practică interzisă de legea electorală”, spune Alexandru Cadar, președintele USR Timișoara. „Pentru a avea un tablou aproape complet, îi vedem și pe voluntarii care distribuie fluturașe electorale în zona centrală, în zona unde voluntarii USR au fost agasați și sancționați de Poliția Locală (…) USR Timișoara somează Primăria Municipiului Timișoara și Poliția Locală să prevină aceste situații. USR Timișoara reamintește că, nu cu mult timp în urmă, aceleași autorități locale nu au ezitat să îi avertizeze pe voluntarii implicați în campania de strângere de semnături pentru inițiativa cetățenească «Fără penali în funcții publice». Motivul? Strângeam semnături în zona centrală a orașului”, mai spune Cadar.

Campania pro-referendum a găsit înțelegere și în ceea ce privește afișele lipite cu generozitate, uneori chiar câte trei într-un autobuz, prin mijloacele de transport în comun. „Există o dispoziție de la Direcția Edilitară din PMT, care ne-a transmis că a venit o adresă de la Comitetul Județean Timiș, comitet de inițiativă cetățenească, prin care se solicită sprijin pentru buna desfășurare a evenimentului. Am respectat adresa, iar comitetul respectiv a venit cu afișele la noi pentru a fi lipite”, explica Nicu Bitea, directorul STPT. În total, au fost afișate în mijloacele de transport în comun 200 de postere, iar în stații, alte 50. Totul gratis, deși, în mod obișnuit, un cetățean plătește 5 lei/zi pentru o coală A4, respectiv 10 lei / zi, pentru o coală a A3. Primarul Nicolae Robu a anunțat că va vota „da” la referendumul programat în 6-7 octombrie, pentru că este un susținător al familiei tradiționale.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

2 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

2 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

2 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

4 ore ago

Elevii reiau cursurile miercuri cu al cincilea modul. Când primesc vacanţa mare

Vacanța de Paște mai durează puţin și elevii revin la cursuri miercuri, 8 mai, potrivit…

5 ore ago

Ultimul meci oficial înaintea de marea finală

Revelaţia sezonului din prima ligă de futsal este CFR Timişoara, echipă ce a terminat sezonul…

5 ore ago