Cultura

Săptămâna de lectură, la Timișoara. Începe Festivalul Internațional de Literatură

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, ajuns la ediția cu numărul 7, aduce, la final de octombrie, 17 scriitori de pe trei continente. Tema este „Țară. Țară de adopție”,i ar unul dintre invitați este Juan Gabriel Vásquez, cel mai important prozator columbian din noua generație.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara are loc în perioada 23-27 octombrie și le propune celor care iubesc literatura o temă de mare actualitate: „Țară. Țară de adopție”. Vor fi cinci seri de lecturi publice într-un oraș aflat el însuși într-un proces de redefinire identitară: fostă parte din Imperiu, oraș-reper în istoria României moderne, viitoare Capitală Europeană a Culturii, în 2021.

Tema alesă, spun organizatorii, este un pretext pentru a încerca să înțelegem ce mai înseamnă, astăzi, conceptul de țară, într-o Europă care și-a deschis granițele. FILTM 2018 se deschide cu o conferință intitulată „Țara în care locuim”, susținută de Horia-Roman Patapievici Serile de literatură debutează cu o lectură publică și un dialog pe tema „Imigrant în memorie”, la care invitat este cel mai important prozator columbian din noua generație: Juan Gabriel Vásquez. Amfitrionul serii este jurnalistul Marius Constantinescu.

În cea de a treia seară sunt programate lecturi cu prozatorii György Spiró – unul dintre cei mai importanți prozatori maghiari de azi și un dramaturg renumit, ale cărui cărți au fost traduse în peste 20 de limbi, Dimitré Dinev – născut la Plovdiv, dar emigrat și afirmat cu succes în Austria, scriitor și dramaturg de succes, alături de Marin Mălaicu-Hondrari. Tema serii, „Patrii imaginare”, va fi gestionată de jurnalista Magda Grădinaru.

„Cu patria-n spinare” veți fi în cea de-a patra seară, când invitații sunt Vladimir Lorcenkov – autor canadian de succes, născut în URSS, Alexandru Vakulovski – născut în Republica Moldova, dar publicat de edituri românești, Andrei Mihăilescu, noua revelație a literaturii elvețiene, emigrat de peste 40 de ani din România, și Goran Mrakić, autor român de expresie sârbă. Moderatoarea serii este scriitoarea și jurnalista Daniela Rațiu.

Ultima seară este una de poezie feminină, reunind scriitoare din: Țara Bascilor / Spania – Leire Bilbao, Republica Cehă – Marie Iljašenko, Croația – Lara Mitraković, Republica Moldova, România – Moni Stănilă și România – Lavinia Bălulescu și Teodora Coman. Amfitrionul serii, având drept temă „Patria mea de adopție: poezia”, este scriitorul timișorean Alexandru Potcoavă. Ediția din acest an a FILTM se încheie cu o intervenție a filosofului Mihai Șora și proiecția unui film despre poezie, realizat de Luiza Șora. Primele patru seri se vor desfășura în Sala Barocă a Muzeului de Artă, de la ora 18, iar cea de a cincea, la Galeria Calpe, de la ora 17.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

11 minute ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

55 de minute ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

O oră ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

3 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

4 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

15 ore ago