Cultura

Săptămâna de lectură, la Timișoara. Începe Festivalul Internațional de Literatură

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, ajuns la ediția cu numărul 7, aduce, la final de octombrie, 17 scriitori de pe trei continente. Tema este „Țară. Țară de adopție”,i ar unul dintre invitați este Juan Gabriel Vásquez, cel mai important prozator columbian din noua generație.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara are loc în perioada 23-27 octombrie și le propune celor care iubesc literatura o temă de mare actualitate: „Țară. Țară de adopție”. Vor fi cinci seri de lecturi publice într-un oraș aflat el însuși într-un proces de redefinire identitară: fostă parte din Imperiu, oraș-reper în istoria României moderne, viitoare Capitală Europeană a Culturii, în 2021.

Tema alesă, spun organizatorii, este un pretext pentru a încerca să înțelegem ce mai înseamnă, astăzi, conceptul de țară, într-o Europă care și-a deschis granițele. FILTM 2018 se deschide cu o conferință intitulată „Țara în care locuim”, susținută de Horia-Roman Patapievici Serile de literatură debutează cu o lectură publică și un dialog pe tema „Imigrant în memorie”, la care invitat este cel mai important prozator columbian din noua generație: Juan Gabriel Vásquez. Amfitrionul serii este jurnalistul Marius Constantinescu.

În cea de a treia seară sunt programate lecturi cu prozatorii György Spiró – unul dintre cei mai importanți prozatori maghiari de azi și un dramaturg renumit, ale cărui cărți au fost traduse în peste 20 de limbi, Dimitré Dinev – născut la Plovdiv, dar emigrat și afirmat cu succes în Austria, scriitor și dramaturg de succes, alături de Marin Mălaicu-Hondrari. Tema serii, „Patrii imaginare”, va fi gestionată de jurnalista Magda Grădinaru.

„Cu patria-n spinare” veți fi în cea de-a patra seară, când invitații sunt Vladimir Lorcenkov – autor canadian de succes, născut în URSS, Alexandru Vakulovski – născut în Republica Moldova, dar publicat de edituri românești, Andrei Mihăilescu, noua revelație a literaturii elvețiene, emigrat de peste 40 de ani din România, și Goran Mrakić, autor român de expresie sârbă. Moderatoarea serii este scriitoarea și jurnalista Daniela Rațiu.

Ultima seară este una de poezie feminină, reunind scriitoare din: Țara Bascilor / Spania – Leire Bilbao, Republica Cehă – Marie Iljašenko, Croația – Lara Mitraković, Republica Moldova, România – Moni Stănilă și România – Lavinia Bălulescu și Teodora Coman. Amfitrionul serii, având drept temă „Patria mea de adopție: poezia”, este scriitorul timișorean Alexandru Potcoavă. Ediția din acest an a FILTM se încheie cu o intervenție a filosofului Mihai Șora și proiecția unui film despre poezie, realizat de Luiza Șora. Primele patru seri se vor desfășura în Sala Barocă a Muzeului de Artă, de la ora 18, iar cea de a cincea, la Galeria Calpe, de la ora 17.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Incendiu devastator în Lugoj! O femeie şi-a pierdut viaţa

Duminică, 29 decembrie, în jurul orei 10:40, pompierii din cadrul Detașamentului Lugoj au intervenit pentru…

9 ore ago

Târgul de Crăciun al Primăriei Timișoara a atras aproape 800.000 de vizitatori

Până pe data de 26 decembrie, Primăria Timișoara a calculat că la Târgul de Crăciun…

9 ore ago

Alfred Simonis: La conacul Mocioni din Foeni s-a lucrat mai mult în ultimele două luni decât în toate celelalte zece ale anului

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, afirmă că, în ultimele două luni s-a lucrat la conacul…

11 ore ago

„Democrația” care ne va scârbi

Grupul aleșilor poporului pe listele SOS a depus jurământul în Parlamentul României. Sunt oameni nu…

13 ore ago

Toate tramvaiele din lotul galben au ajuns la Timișoara

La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul…

o zi ago

Ultimul bal pe 2024! SCM Timişoara joacă pe terenul liderului neînvins

SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în…

o zi ago