Cultura

În tranzit, altfel. Balon auriu, deasupra sălii mari din Gara de Nord

Gara de Nord din Timișoara s-a transformat în ultima lună în spațiu neconvențional pentru artiști. Dacă de 3 săptămână s-a aprins instalația de globuri de la primul etaj, de duminică, în zona caselor de bilete plutește… un balon.

Bienala de arhitectură Beta 2018, care se va încheia pe 28 octombrie, înseamnă expoziția „Despre Locuire”, deschisă la Halele Timco, tururi de arhitectură, proiecții de filme documentare pe tema locuirii, conferințe, consultări cu arhitecți și experți financiari.

Dar a însemnat și primul eveniment public al proiectului Transite. Inițiat de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, acesta a fost anunțat în iarnă, o dată cu lansarea programului pentru anul 2018, și este implementat alături de filiala Timiș a Ordinului Arhitecților din România. Proiectul își propune să transforme Gara de Nord într-un spațiu public cu un puternic potențial cultural.

La finele lunii septemebrie, în Gara de Nord s-a aprins instalația „Adunarea”, a artiștilor Musson+Retallick, creată special pentru proiectul Transite. Vorbim despre multe globuri luminoase, care oferă privitorilor o senzație interesantă, aceea că se află într-un loc magic, poate o galerie de artă modernă, dar în nici un caz într-0 gară.

De duminică seară, în Gara de Nord Timișoara plutește efemer, deasupra holului de la casele de bilete, un… uriaș balon auriu! Vorbim despre o instalație arhitecturală temporară, semnată Raul Vașvari. Este premiul întâi al proiectului Transite, care a presupus un concurs deschis de soluții pentru o instalație arhitecturală temporară.

Juriul a decis că primul loc trebuie să revină proiectului „The sun is not yellow it’s chicken” Este exaxt acest balon uriaș din PVC umplut cu heliu, care va pluti liber în interiorul sălii principale a Gării de Nord, sub influența schimbărilor de temperatură, a curenților de aer, sau a mișcării oamenilor.

Gara de Nord este principala poartă feroviară a Timișoarei și este un spațiu care nu arată a secol XXI. ÎCFR a investit cât de cât în reabilitarea zonei caselor de bilete, a refăcut treptele de acces în clădirea principală și a peticit cât a putut, pe ici, pe colo. În primăvara lui 2015 s-a zugrăvit prima dată după 30 de ani! Zona e însă departe de a arăta așa cum ar trebui. Un proiect extins de renovare așteaptă de ani buni să fie pus în practică, însă decizia nu poate fi luată pe plan local, ci doar la București. Care nu se grăbește.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Toate tramvaiele din lotul galben au ajuns la Timișoara

La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul…

14 ore ago

Ultimul bal pe 2024! SCM Timişoara joacă pe terenul liderului neînvins

SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în…

15 ore ago

CCIA Timiș anunță începerea unui nou proiect finanțat prin Programul Educației și Ocupare 2021-2027

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș în calitate de beneficiar și Expert Business Center…

15 ore ago

CJ Timiș, pus să semneze parteneriat cu Timișoara și Dumbrăvița

Consiliul Județean Timiș va trebui să semneze un acord de colaborare cu primăriile din Dumbrăvița…

15 ore ago

Fostul viceprimar Tabără cere conducerii Primăriei să înceapă licitația pentru parchetul de la Sala Olimpia

Mai sunt doar câteva zile din acest an, iar dacă licitația pentru realizarea unei noi…

16 ore ago

Sondaj IRES. 62% dintre români consideră că anularea alegerilor de către CCR a fost o decizie proastă

Peste 60% dintre români consideră că decizia Curții Constituționale a României de a anula turul…

17 ore ago