Primăria Timişoara

Idolu (PSD), despre rectificarea bugetară: Noi am fi votat, dar nu cu șmecherii. Primarul Timișoarei nu are scrupule

Social-democrații acuză proasta întocmire a bugetului pe anul 2018, ceea ce a dus la situația în care anumite servicii din PMT să rămână fără bani de salarii. Rectificarea „trântită” în ultimul plen al CL viza exact aceste completări de bani, dar, spun cei de la PSD, totul a fost ascuns sub umbrela creditului deja votat pentru Colterm.

Proiectul privind rectificarea de buget supus votului plenului convocat de îndată al CL Timișoara a căzut, miercuri, cu 13 voturi, deși avea nevoie de 14. Proiectul a avut două părți: una referitoare la creditul angajat deja de la Trezorerie, pentru Colterm, și una care viza rectificări în câteva secțiuni ale bugetului, în principal chestiuni legate de salarii.

Practic, aleșii locali au avut de validat „dispoziția Primarului Municipiului Timisoara nr. 1425 din 12.11.2018 referitoare la rectificarea bugetului local al Municipiului Timișoara pe anul 2018 in baza Convenției de împrumut (…) dintre Ministerul Finanțelor Publice și Municipiul Timișoara privind acordarea unui împrumut de 101,02 milioane lei pe o perioadă de 20 ani pentru finanțarea unor cheltuieli curente ale Municipiului Timisoara pentru asigurarea furnizarii energiei termice în sezonul rece” și de aprobat anumite mutări în diverse sectoare.

Cred că asta l-a enervat pe primarul Nicolae Robu, când am dat exemple de primari liberali responsabili, de aceea l-am făcut «liberal împrumutat»…. primarii din Cluj sau Oradea, ba chiar și primarul din Arad, care absorb fonduri europene și nu fac atâta atmosferă că dezvoltă în forță Oradea, de exemplu, dar acolo se vede…
Dan Idolu, despre Nicolae Robu

Liderul grupului PSD din CL Timișoara, Dan Idolu, a explicat, joi, de ce social-democrații au decis să respingă proiectul, asta în condițiile în care oricum aprobaseră creditul pentru Colterm. „S-a încercat, pe un vot pozitiv pe care l-am dat acum o lună, s-a încercat să se treacă în față un proiect privind rectificarea bugetară, cu suma pentru credit, dar în interior era vorba de majorarea bugetelor de salarii (…) Dacă proiectul de hotărâre care ne-a fost propus la vot se referă la altceva decât ce scrie în documente și este avizat juridic, altceva decât este în proiectul de hotărâre, începi să-ți pui întrebări”, spune Idolu.

Social-democratul reclamă și reacția din plen a primarului Nicolae Robu. „Chiar într-un proiect atât de important să greșești hârtiile? (…) Îndârjirea cu care susține un lucru… M-am dus să-i spun (primarului Robu – n.r.) să facă două proiecte. Înțeleg că și luni vrea să bage tot un singur proiect, după dezbaterea publică. Dar de ce să nu fii explicit? (…) Nu vorbim de sume aici, vorbim de un principiu (…) Dacă am votat creditul, am fi votat și acum, dar nu cu tertipuri, nu cu șmecherii. Chiar dezonorează o personalitate publică, un primar de municipiu… (…) Din moment ce s-a îndârjit să spună că e vorba despre un boicot, pentru că nu am vrut să votăm ceva ilegal, nu mi se pare normal”, a mai explicat Dan Idolu.

Luni, 3 decembrie, este programată, la ora 12, o dezbatere publică pe tema rectificării bugetare, după care, în aceeași zi, de la ora 16, va avea loc un nou plen de îndată, cu un singur punct pe ordinea de zi. Social-democrații vor vota cel mai probabil rectificarea, dar cer, în continuare, justificările legale pentru fiecare mutare. Ei acuză modul greșit de întocmire al bugetului, care a dus la situația actuală. „Domnul primar nu are scrupule, dar, înainte de toate, suntem și noi oameni. Sunt angajați în primărie care nu au nicio vină, dar primarul trebuie să-și asume responsabilitatea (…) Cred că votăm, vorbesc în nume personal, dar să fie transparent. Salariile (în PMT – n.r.) nu s-au mărit per persoană, s-au mai angajat oameni, dar nici acolo n-ar fi fost o mare diferență, dacă se pleca din luna ianuarie cu datele corecte. Dar dacă primarul a cerut să se reducă scriptic, ca să poată umfla cheltuielile de dezvoltare, uitați unde am ajuns”, a mai afirmat Idolu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

9 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

12 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

13 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

14 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

14 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

16 ore ago