Politicieni

Pavel Popescu a semnat ca primarul în scandalul Referendumul: Îmi cer scuze public pentru greșeală

Cei 15 parlamentari care au reclamat o agenție de publicitate la Protecția Copilului au rămas… 14. Deputatul PNL de Timiș Pavel Popescu spune că n-a știut ce semnează și că a făcut asta la cererea unui coleg, care l-a abordat pe holurile parlamentului.

Reprezentanții unei agenții de publicitate au fost chemați să dea declarații la Poliție, după ce au realizat un clip care promova neprezentantarea la vot. Acesta era inspirat din „Povestea Slujitoarei”, după Margaret Atwood, o distopie în care femeile fertile sunt considerate un bun al societăţii, fără drept de a alege asupra propriei vieţi. În imagini, nişte copii crescuţi într-o astfel de societate sunt puşi să spună ce se sărbătoreşte pe 6 şi 7 octombrie, data la care a avut loc referendumul. Audierile au avut loc după ce 15 parlamentari, din care 10 ai PNL, au trimis un memoriu către Autoritatea pentru Protecția Copilului, cerând „dispunerea unei anchete prin care să cercetația dacă copiii din spotul publicitar au avut acordul părinților la filmarea acestuia, dacă a existat o situație de exploatare a acestora sau dacă acești copii au fost abuzați emoțional sau economic”.

Printre cei 15 deputați semnatari se numără și 2 din Timiș: liberalii Ben-Oni Ardelean și Pavel Popescu. După ce întreaga poveste a „umplut” online-ul, Popescu a anunțat că… își retrage semnătura! Iată postarea acestuia:

„Îmi cer scuze public pentru greșeala pe care am făcut-o susținând, prin semnătură, un demers de care nu am știut și anunț că îmi retrag semnătura. Mi s-a cerut semnătura pentru o întrebare, nu pentru o plângere. Eu nu am semnat nici o plângere (…) În Parlament există o cutumă: când unul din parlamentari inițiază un proiect de lege, o întrebare, interpelare ș.a..m.d., solicită și sprijinul altor colegi pentru susținerea demersului lui. Asta mi s-a întâmplat în acest caz, mi s-a cerut semnătura de către un coleg PNL, iar eu am semnat luând de bun ce mi s-a spus pe holul Parlamentului și anume că este vorba despre o inițiativă privind apărarea drepturilor minorilor în filmări destinate difuzării în spațiul public. Astăzi constat că am fost dus în eroare și m-am trezit în mijlocul unui scandal pe seama unui clip publicitar despre referendumul din 6-7 octombrie de care nu am avut habar până în urmă cu câteva ore

Pe scurt, așa-zisa inițiativă care era, de fapt, o întrebare despre care repet: nu am avut știință, sună așa «există acordul părinților copiilor care participă în acel clip?» era adresată Autorității pentru Protecția Copilului. Am discutat cu Robert Tiderle, directorul Agenției Papaya Advertising și iată ce am aflat: la data când Autoritatea pentru Protecția Copilului a primit întrebarea avea dosarele complete semnate de părinții copiilor cu acordul de participare la filmarea clipului. Așadar, singurul lucru pe care această instituție îl avea de făcut era să dea un răspuns întrebării primite de la Parlament și să spună atât: există acordul tuturor părinților. Autoritatea pentru Protecția Copilului a sesizat însă Poliția ceea ce eu socotesc că e un abuz pe care îl condamn ferm

Mă simt vinovat pentru că am semnat ca primarul fără să verific cu atenție ce anume semnez și îmi asum asta, dar când mi s-a solicitat semnătura am fost încredințat că este vorba despre susținerea unei întrebări sau a unei inițiative legislative care avea ca scop protecția minorilor în ceea ce privește apariția lor în materiale audio-vizuale în spațiul public. Deh, încrederea nu e de dat oricui! Pe viitor și tata dacă îmi va cere o semnătură am să verific de două ori înainte de-a semna!”

Pavel Popescu a devenit cunoscut după incendiul din Colectiv, când, aflat în Norvegia, unde locuia, a făcut, în nume personal, demersuri pentru transportul în străinătate al unor răniți. Nu mai departe de săptămâna trecută, tot grație eforturilor sale, un tânăr de 29 de ani care a suferit arsuri grave în urma exploziei din apartamentul său a fost trimis la tratament în Belgia.

Altfel, deputatul Raluca Turcan, liderul Grupului PNL din camera inferioară a parlamentului, spune că scrisoarea este inițiată în nume personal de membri ai Grupului Ecumenic de Rugăciune. „Sesizarea a fost făcută în nume personal de membri ai Grupului Ecumenic de Rugăciune. De altfel nici nu puteau semna parlamentari de la alte partide o eventuală sesizare a PNL. Întrebările și interpelarile deputaților se fac cu antetul grupului însă, fiind semnatari parlamentari și din alte grupuri parlamentare, ar fi trebuit folosit doar antetul Parlamentului, eventual. Folosirea antetului grupului PNL din Camera Deputaților induce confuzie”, a spus Turcan, citată de hotnews.ro.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

57 de minute ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

2 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

7 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

8 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

8 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

9 ore ago