Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara a semnat joi, alături de reprezentanți ai Aeroportului Internațional Timișoara, un protocol privind înființarea unui așa numit Punct de Contact. Acesta va avea rolul de-a coordona si organiza fluxul cetățenilor italieni care doresc să se repatrieze pe cale aeriană.
Ideea acestui demers a venit din partea Consulatului Onorific al Italiei din Timișoara, ca urmare a fenomenelor meteorologice din ultimii ani. „În ultimii ani, am asistat, din păcate, la o intensificare a evenimentelor meteorologice excepționale în urma cărora numeroase țări europene s-au confruntat cu situații de urgență complexe. Italia și România nu au fost ocolite de asemenea fenomene, având în parte caracteristici geografice și ale teritoriului similare. Misiunea Ministerului Afacerilor Externe italian, prin sprijinul reprezentanțelor diplomatice în teritoriu este de a asista cetățenii conaționali în asemenea situații, garantând un ajutor prompt și un eventual suport în privința transferului către țara de origine”, se arată într-un comunicat de presă al Consulatului.
Protocolul semnat azi între Aeroportul Internațional Timișora și Consulatul Onorific prevede înființarea unui Punct de Contact care va coordona si organiza fluxul cetățenilor italieni care doresc să se repatrieze pe cale aeriană. Consulatul Onorific va asigura: garantarea asistenței directe și organizarea fluxurilor de sosire şi plecare în/din aeroport a cetăţenilor italieni pe durata situaţiilor de urgenţă (generate de cutremure, inundaţii, fenomene meteo periculoase, poluări accidentale, urgenţe medicale la nivel comunitar, etc); facilitarea emiterii documentelor de călătorie în colaborare cu Cancelaria Consulară de la Bucureşti şi Poliţia de Frontieră, în cazul în care sediul Consulatului nu este funcţional datorită unor condiţii de forţă majoră; activarea unui centru de comunicare prin utilizarea reţelelor tradiționale (telefonie fixă, mobilă şi internet), iar în caz de nefuncţionalitate a acestora, utilizarea comunicărilor radio si soluțiilor tehnologice complementare.
Proiectul „Punto di Contatto” al Consulatului Onorific al Italiei nu se referă doar la o organizare logistică a asistenței către cetățenii italieni datorită unui spațiu în cadrul aeroportului, ci și la promovarea colaborării active pe diferite nivele între Consulat și organizațiile, respectiv instituțiile naționale, județene și municipale operative pe
durata situațiilor de urgență, mai precis Prefectura Timiș, I.S.U. Banat și ompartimentul Voluntar pentru Situații de Urgență Formațiunea de Intervenție „Salvo” din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara. “Prin aceste colaborări comunitatea italiană se va bucura de un sprijin profesional și direct, fiind între timp datoria Consulatului Onorific al Italiei cea de a promova parcursurile de formare continuă și schimburile de experiențe, în special dintre aceste instituții locale și instituțiile complementare italiene”, se mai arată în comunicatul amintit.
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora…
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…
Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…