USR și partidul lui Dacian Cioloș, PLUS, vor decide pe data de 2 februarie dacă vor forma o alianță electorală pentru alegerile europarlamentare sau vor merge pe liste separate. Varianta cea mai probabilă este cea a listei comune, al cărei cap va fi Cioloș.
Pe data de 2 februarie va avea loc atât o reuniune a Convenţiei Naţionale a PLUS, cât și o ședință de Comitetului Politic al USR. Va fi momentul în care cele două partide vor decide dacă vor merge pe listă comună la alegerile europarlamentare din primăvara acestui an. Potrivit G4Media, care a citat surse din ambele partide, varianta cea mai plauzibilă este cea a unei alianțe, care ar oferi mai multe avantaje. În primul rând s-a calculat că o candidatură comună ar aduce vreo 2-3 europarlamentari în plus celor două partide. În al doilea rând, USR și PLUS vor strânge mai ușor cele 250 de mii de semnături, condiția legală pentru depunerea listelor de candidați, în loc să strângă fiecare partid separat același număr. Și asta în condițiile în care Guvernul întârzie adoptarea formularului, tocmai pentru a pune piedici celor două partide. În plus, susținătorii alianței mizează pe impactul simbolic la electorat, care ar putea antrena entuziasm și noi adeziuni în rândul alegătorilor. De menționat că, inclusiv în sondaje făcute de apropiați ai PSD, o alianță USR-PLUS este creditată cu 21%.
De altfel, și președinții celor două formațiuni, Dan Barna și Dacian Cioloș sunt adepții listei comune. „În momentul de faţă există discuţii avansate pentru participarea într-o alianţă la aceste alegeri europarlamentare, respectiv pe o listă comună (…) Este o discuţie care a durat un an de zile, este o dezbatere. (…) Perspectiva unei alianțe care să ofere o alternativă credibilă sperie și îngrozește pe mulți din vechea clasă politică”, a afirmat Barna recent pentru Realitatea TV. De menționat că USR este singurul partid care, în urma unei campanii inyterne, și-a stabilit lista cu cei 43 de candidați pentru alegerile din primăvară.
„Putem ajunge la o alianţă electorală care să ducă la liste comune, dar poate fi şi o înţelegere pe liste separate. Există o mare probabilitate să mergem pe liste comune. Obiectivul nostru este să arătăm că în Opoziţie există o alternativă reală, cu oameni noi în politică, care au demonstrat că pot să construiască o viziune în care românii să aibă încredere”, a declarat și Dacian Cioloș pentru Adevărul. În cazul în care alianța se va parafra, primele trei locuri pe lista comună vor fi ocupate în ordine de: Dacian Cioloș (PLUS), Cristian Ghinea (USR), Clotilde Armand (USR).
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…
Carla’s Dreams va fi formația care le va cânta timișorenilor din Piața Operei la ora…
Joi, Marcel Ciolacu s-a trezit asudat şi cu faţa la cearşaf. Probabil a visat peste…
Atunci când te confrunți cu provocarea renovării unei băi de dimensiuni reduse, fiecare centimetru contează.…