Politicieni

Academia PSD, unde este „academician” şi Nicolae Robu, bani în plus de la buget

Potrivit bugetului din acest an, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR) va primi cu 25% mai mulţi bani decât anul trecut, arată Newsweek România. Această „academie” este considerată o instituţie de casă a PSD, preşedinte onorific fiind Ion Iliescu. Printre membrii ei se numără însă şi aşa-zisul liberal Nicolae Robu, care astfel se poate intitula academician. E drept, unul second hand.

Ce faci când vrei să-ţi pui în CV titlul de „academician”, dar Academia originală nu-ţi găseşte meritele necesare pentru a te primi membru? Îţi faci propria academie sau te înscrii într-o astfel de structură. Pe acest criteriu s-a reînfiinţat (exista şi în perioada interbelică) Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR). O structură plină de politicieni şi în special PSD-işti. Chiar de la înfiinţare noua academie a fost considerată o instituţie de casă a PSD. De altfel, preşedinte fondator este nimeni altul decât Ion Iliescu, care a venit şi cu iniţiativa înfiinţării ei.

„A apărut o Academie a Oamenilor de Știință care este o construcție strict politică, pentru că ea nu se bazează pe o selecție corectă de valori“, afirma în 2010 Eugen Simion, fost președinte al Academiei Române.

Mai mult, doi parlamentari PSD a au iniţiat în 2007 o lege prin care AOSR a devenit din ONG o instituţie de interes public, pentru a putea fi bugetată. Astfel s-a ajuns ca, an de an, „academia” să primească tot mai mulţi bani de la bugetul de stat. Potrivit NewsWeek România, pentru 2019 a fost prinsă în buget cu 10,4 milioane de lei (2,2 milioane de euro), cu 25% mai mult decât anul trecut. Ce se fac cu aceşti bani?

„În pofida numelui, Academia Oamenilor de Știință din România nu are bani pentru cercetare. Toate fondurile primite de la buget sunt alocate pentru plata salariilor și indemnizațiilor”, se arată într-un articol din România Libera din 17 octombrie 2017.

Dar să vedem şi cine se numără printre membrii „academiei”, în afara lui Ion Iliescu? Şefa Secţiei de chimie este, de exemplu, Ecaterina Andronescu, veche PSD-istă şi ministru al Educaţiei. Şeful Secţiei de Istorie şi Arheologie este Ion Solcanu, vechi senator PSD şi fost preşedinte PSD Iaşi. Aici apare ca membru fondator şi fostul senator PSD Răzvan Teodorescu. Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu este membru al Secţiei de Ştiinţe Militare. Printre membri mai apărea fostul senator PRM, ulterior PSD, Anghel Stanciu, dar şi IPS Teodosie. Despre acesta din urmă se spunea la un timp că este adevăratul preşedinte al PSD Constanţa. Ca orice PSD-ist adevărat, Teodosie este implicat acum în mai multe dosare penale. În aceaşi Secţie de Filosofie, Teologie şi Psihologie mai apre IPS Tifon dar şi „maestrul” Ion Cristoiu, una din portavocile PSD din media.

Dar cine sunt „academicienii” second-hand din Timişoara, colegi ai lui Ion Iliescu? În primul rând, nimeni altul decât primarul Timişoarei, liberalul închipuit Nicolae Robu, membru de onoare al Secţiei de Ştiinţe Tehnice. El este coleg de secţie cu vechiul PSD-ist Petru Andea, actualmente secretar de stat în Ministerul Educaţiei. Andea este membru titular fondator şi preşedinte al AOSR Timişoara. La Secţie Ştiinţe Medicale îl regăsim ca membru titular pe Dan Poenaru, cel mai longeviv preşedinte al PSD Timiş. La Secţia de Ştiinţe Agricole, membru titular este Valeriu Tabără, fost minsitru PDL-ist al Agriculturii. De remarcat că, pe lângă onoarea de-a fi „academician” second hand, toţi primesc şi bani de la AOSR. De exemplu, Nicolae Robu a primit în 2017 (ultimul an prins în Declaraţia de avere) 10.044 de lei.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Încă un meci de pus în ramă! Lugojul bate Brașovul în decisiv

O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…

6 ore ago

Campioana din Cluj a tremurat până în ultima secundă pentru victorie, în faţa unei Timişoare renăscută în ultimul sfert

Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…

10 ore ago

Accident fără victime, dar cu pagube şi multe surprize… neplăcute

Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…

12 ore ago

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

14 ore ago

Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an

La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…

17 ore ago