În urma mai multor sesizări, Protecţia Consumatorului a demarat astăzi un control la Primăria Timişoara, vizată fiind acţiunea de tăierea a cablurilor aeriene din centrul oraşului. Concluziile preliminare sunt devastatoarea pentru primărie, existând premiza deschiderii unui dosar penal. Una din probleme, este dacă primarul Nicolae Robu a avut aviz psihologic pentru muncă la înălţime.
Aşa cum se ştie, luni sera, în fruntea unei cohorte de angajaţi ai Primăriei Timişora şi STPT, primarul Nicolae Robu a demarat acţiunea „Ghilotina”, retezând mai multe cabluri ale operatorilor de cablu TV şi Internet care se deserveau centrul oraşului. Mii de oameni, firme şi instituţii s-au trezit, în urma acestei acţiuni, fără Internet şi servicii TV. Printre acestea, mai multe licee şi Inspectoratul Şcolar, activitatea acestora fiind grav perturbată. De menţionat că primarul Nicolae Robu s-a urcat personal pe un stâlp, tâind fericit, cu gura până la urechi, primul cablu. În urma acestei acţiuni, mai mulţi beneficiari ai acestor servicii au făcut sesizări la Comisariatul Regioanl pentru Protecţia Consumatorului, care a demarat imediat un control la primărie.
Potrivit unor surse atât din primărie, cât şi de al Protecţia Consumatorului, primele concluzii sunt extrem de grave pentru instituţia condusă de Nicolae Robu. În primul rând, primăria n-a avut nicio formă legală pentru acţiunea intreprinsă. Respectiv, nu este autorizată şi n-are cod CAEN pentru un astfel de demers. Sursele noastre spun că primăria trebuia să aibă un contract cu o societate autorizată conform legii să desfăşoare astfel de activităţi Inspectorii de la CRPC au solicitat, de asemenea, avizele medicale privind medicina muncii, respectiv psihologice ale primarului Nicolae Robu. Şi asta fiindcă sunt necesare alt aviz de medicina muncii şi alt aviz psihologic în cazul muncii la înălţime. Aşadar, o altă ilegalitate, dacă primarul nu are astfel de avize.
Dar chestiunea cea mai gravă şi cu caracter penal este pentru distrugere, fiindcă acele cabluri nu sunt proprietatea municipalităţii. De asemenea, Primăria n-a putut face dovada ca s-a asigurat şi a făcut demersuri pentru a afla care sunt consecinţele şi prejudiciile pe care le vor cauza. De exemplu, putea să fie un spital afectat. Au fost în schimb şcoli care n-au puitut să-şi desfăşoare programul în mod normal. Nici astfel de documente nu au putut fi prezentate de angajaţii primăriei.
În uma primei întâlniri dintre inspectorii de la CRPC şi reprezentanţii primăriei, cei din urmă trebuie să aducă documentele referitoare la cele de mai sus. Potrivit surselor noastre, actele prezentate astăzi se refereau strict la cablurile din subteran, iar nu la cele aeriene. În concluzie, după cum se prezintă situaţia în acest moment, primăria ar scăpa cel mai uşor cu o amendă. Numai că lucrurile conduc, mai degrabă, spre o plângere penală.
Imediat după ce Timișoara s-a eliberat, iar Bucureștiul l-a trimis la Târgoviște pe dictatorul Nicolae…
Vineri, 20 decembrie, a fost semnat contractul pentru instalarea stațiilor de reîncărcare a vehiculelor electrice…
O nouă partidă, o nouă „capodoperă”, în Sala IK Ghermănescu din Lugoj, acolo unde s-a…
Ultimul meci pe teren propriu din 2024 pentru SCM Timişoara a fost un joc de…
Un accident banal, care putea fi însă unul cu consecinţe nefaste a scos la suprafaţă…
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…