Herculane Project are nevoie de 100.000 euro pentru a pune în siguranță clădirea Băilor Neptun. Poate din fotografii se simte gravitatea situației, dar când ai baia în față… sentimentele nu se pot descrie.
„Iar când accesezi casa, ei bine, nu putem să spunem de câte ori am plâns și ne-am întrebat ce putem face mai mult, încotro să o luăm? Dincolo de sentimente, am muncit o echipă de tineri, Asociația LOCUS, ca să dezvoltăm un proiect tehnic – am cercetat în cel mai mic detaliu toate cele 62 de încăperi de tratament, am scanat fațada principală și accesul principal cu ajutorul a două firme, am mapat degradări, având un cumul de 265 de planșe de degradări, am făcut releveele exacte ale casei, și am documentat detaliile și ornamentele. Și totuși… o parte din casă s-a prăbușit în februarie. Acum, acel sector al casei este atât de degradat încât numărăm zilele până la prăbușirea totală a acestuia. Singurul obstacol pe care îl avem sunt lipsa fondurilor – banii de la Primărie sunt insuficienți, iar acolo unde există promisiuni din partea unor instituții ale Statului nu avem certitudinea că ele vor fi onorate”, transmit tinerii salvatori de clădiri.
Se pregătește o nouă campanie de strângere de fonduri, însă Baia Neptun nu mai are timp. 5 euro sau 23.5 lei, din partea fiecăruia i-ar ajuta să strângă suma necesară și să înceapă șantierul.
„Acum e timpul să ne unim pentru patrimoniul cultural al României!”.
Puteți dona aici.
Cont Asociatia LOCUS: RO17BTRLRONCRT0421032701, CUI 38615380
„Proprietarul clădirii este Primăria Băile Herculane, însă terenul aparține de doi proprietari privați care nu și-au dat acordul pentru ca lucrările să înceapă. Singura intervenție ce legea ne-o permite să o realizăm este punerea în siguranță a clădirii monument de cea mai înaltă clasă în România, clasa A. Menționăm faptul că proiectul tehnic a fost elaborat în baza unui protocol de colaborare cu Primăria Băile Herculane, care are la dispoziție un buget de 80 000 lei pentru această lucrare, sumă insuficientă și încă nealocată în bugetul pe anul 2019. Proiectul tehnic a fost trimis de către administrația locală spre avizare către DJC Caraș-Severin, care susține demersurile pentru salvarea clădirii, și care a dat un aviz pozitiv proiectului”, transmit cei de la Asociația Locus.
Asociația Locus, ce are sub tutelă inițiativa HerculaneProject, a fost înființată de un grup de tineri arhitecți în anul 2017, având ca scop salvarea și promovarea patrimoniului României. Prin HerculaneProject, principalul proiect al Asociației Locus, dorim să obținem în urma unei strategii sustenabile și etapizate reactivarea arhitecturală și socială a orașului stațiune.
Aquatim anunţă existenţa unei situații critice apărute în timpul punerii în funcțiune a noii conducte…
Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este pentru prima dată în topul domeniului de predare…
Ruben Lațcău a fost votat, marți seara, în funcția de viceprimar al Timișoarei. În prima…
Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că Mircea Geoană, promovat de PSD, ar fi…
G4Media.ro a publicat dovada că, la sfârșitul lunii mai 2022, o cursă Țiriac Air, închiriată…
Alfred Simonis, liderul CJT anunță că a discutat cu conducerea Federației Române de Fotbal, fiind…