Prezentări inedite la FameLab 2019, cel mai important concurs internațional de comunicare a științei, care a fost găzduit de Universitatea Politehnica Timișoara. Tinerii au avut la dispoziție trei minute pentru a prezenta un subiect științific într-un mod cât mai carismatic, atractiv și pe înțelesul tuturor. Șase concurenți s-au întrecut în faza regională, pentru a ajunge în finala națională, ce va fi găzduită la București și pentru a beneficia de un masterclass de comunicare, susținut de specialiști din Marea Britanie și România.
Au fost prezentări din diverse domenii de știință, pline de originalitate, informații prețioase, unele chiar pline de umor. Câștigătorul, chiar ultimul dintre cei care și-au susținut prezentarea, este un tânăr student aflat în primul an la Facultatea de Chimie Biologie Geografie de la Universitatea de Vest din Timișoara.
Subiectul ales de Tudor Suciu a fost unul cunoscut de prea puțini: tardigradul, un animal nevertebrat de foarte mici dimensiuni, capabil să supraviețuiască în condiții extreme, motiv datorită căruia studentul câștigător l-a comparat cu un supererou. Analogia făcută între mica ființă vie și personajele fictive din benzile desenate a fost aplaudată la scenă deschisă și apreciată atât de public, cât și de juriu, care l-a desemnat câștigător, fiind astfel reprezentantul zonei în finala de la București.
Tardigradul este un animal nevertebrat de dimensiuni foarte mici 1,5 – 0,1 mm lungime. Sunt răspândite pe tot globul, de la 6000 de metri înălțime, în Himalaya, până la 4000 de metri în adâncimile Pământului, dovadă că pot supraviețui în condiții extreme, la temperaturi de până la -273 °C și +151 °C. Tartigradul își poate păstra vitalitatea aproximativ zece ani fără apă.
Pe poziția a doua, care o va duce cel mai probabil în finala de la București, s-a clasat singura prezență feminină care s-a înscris la FameLab 2019, Daniela Stoica, studentă la Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Politehnica Timișoara, care a vorbit despre misterul comunicării obiectelor prin tehnologii de ultimă performanță.
„Tardigradul, supereroul lumii vii, un micuț animăluț despre care nu foarte multă lume știe foarte multe însă care are anumite caracteristici impresionante pe care am ales să le numesc superputeri. Cred că lumii, în general, îi place să audă de supereroi. Vedem cât de populare sunt poveștile despre Superman sau The Hulk, însă cred că tocmai ce reprezintă intersul principal despre care nu știm foarte multe și despre care e foarte interesant să aflăm mai multe”, a spus Tudor Suciu, concurentul desemnat câștigătorul concursului.
Marele premiu pentru câștigătorul FameLab România este o excursie de o săptămână în Marea Britanie, la Cheltenham Science Festival, unde va participa în finala FameLab Internațional, alături de alți tineri din alte 29 de țări. În plus, reprezentantul FameLab România în finala internațională va beneficia și de un premiu de 500 de euro acordat de Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth, partener de 10 ani al competiției FameLab.
O statuetă care se poate mișca, fără a fi angrenată de mecanisme – intitulată DEȘTEPTAREA…
Alături de portalul inaugurat luni în Parcul Alpinet, Primăria Timișoara a pus la punct un…
Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, începând cu ora 16:00, la Bar Leone, Timișoara.…
După victoria cu Steaua, din campionat, baschetbaliștii viola au rămas la București, pentru meciul de…
În orașul Jimbolia, s-au desfășurat în ultimii ani lucrări de extindere a rețelelor de apă…
Un bărbat în vârstă de 51 de ani a condus un autoturism pe DN 68…