Invatamant

Prezentări inedite la FameLab 2019. Un student a captat audiența cu „tardigradul supererou”

Prezentări inedite la FameLab 2019, cel mai important concurs internațional de comunicare a științei, care a fost găzduit de Universitatea Politehnica Timișoara. Tinerii au avut la dispoziție trei minute pentru a prezenta un subiect științific într-un mod cât mai carismatic, atractiv și pe înțelesul tuturor. Șase concurenți s-au întrecut în faza regională, pentru a ajunge în finala națională, ce va fi găzduită la București și pentru a beneficia de un masterclass de comunicare, susținut de specialiști din Marea Britanie și România.

Au fost prezentări din diverse domenii de știință, pline de originalitate, informații prețioase, unele chiar pline de umor. Câștigătorul, chiar ultimul dintre cei care și-au susținut prezentarea, este un tânăr student aflat în primul an la Facultatea de Chimie Biologie Geografie de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Tardigradul supererou

Subiectul ales de Tudor Suciu a fost unul cunoscut de prea puțini: tardigradul,  un animal nevertebrat de foarte mici dimensiuni, capabil să supraviețuiască în condiții extreme, motiv datorită căruia studentul câștigător l-a comparat cu un supererou. Analogia făcută între mica ființă vie și personajele fictive din benzile desenate a fost aplaudată la scenă deschisă și apreciată atât de public, cât și de juriu, care l-a desemnat câștigător, fiind astfel reprezentantul zonei în finala de la București.

Tardigradul, ființa supererou

Tardigradul este un animal nevertebrat de dimensiuni foarte mici 1,5 – 0,1 mm lungime. Sunt răspândite pe tot globul, de la 6000 de metri înălțime, în Himalaya, până la 4000 de metri în adâncimile Pământului, dovadă că pot supraviețui în condiții extreme, la temperaturi de până la -273 °C și +151 °C. Tartigradul își poate păstra vitalitatea aproximativ zece ani fără apă.

Pe poziția a doua, care o va duce cel mai probabil în finala de la București, s-a clasat singura prezență feminină care s-a înscris la FameLab 2019, Daniela Stoica, studentă la Facultatea de Electronică și Telecomunicații a Universității Politehnica Timișoara, care a vorbit despre misterul comunicării obiectelor prin tehnologii de ultimă performanță.

„Tardigradul, supereroul lumii vii, un micuț animăluț despre care nu foarte multă lume știe foarte multe însă care are anumite caracteristici impresionante pe care am ales să le numesc superputeri. Cred că lumii, în general, îi place să audă de supereroi. Vedem cât de populare sunt poveștile despre Superman sau The Hulk, însă cred că tocmai ce reprezintă intersul principal despre care nu știm foarte multe și despre care e foarte interesant să aflăm mai multe”, a spus Tudor Suciu, concurentul desemnat câștigătorul concursului.

Tudor Suciu, câștigătorul concursului

Marele premiu pentru câștigătorul FameLab România este o excursie de o săptămână în Marea Britanie, la Cheltenham Science Festival, unde va participa în finala FameLab Internațional, alături de alți tineri din alte 29 de țări. În plus, reprezentantul FameLab România în finala internațională va beneficia și de un premiu de 500 de euro acordat de Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth, partener de 10 ani al competiției FameLab.

Share
Published by
Dan Oancia

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

5 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

5 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

6 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

7 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

8 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

9 ore ago