Administratie

Alianţa Vestului s-ar putea baza pe un buget anual de jumătate de milion de euro

Consiliul Local Oradea a aprobat în ultima şedinţă alocarea unei sume de 110.000 de euro pentru participarea în proiectul Alianţa Vestului, asociaţia constituită de municipiul ardelean alături de Cluj, Arad şi Timişoara, după ce primarii din cele patru oraşe s-au săturat să tot umble după aprobări şi hârtii pe la Bucureşti. Conform unor calcule prezentate în respectiva şedinţă, organizaţia cu sediul la Timişoara se va putea baza pe un buget de peste jumătate de milion de euro pe an.

Banii nu vor merge la salarii şi chirii, ci vor fi folosiţi în scopuri bune, pentru plata de experţi şi întocmirea de dosare pentru solicitarea de bani europeni, a anunţat primarul Oradiei, Ilie Bolojan, conform ebihoreanul.ro. „80% din bani se vor duce pe proiectele pe care va trebui să le pregătim pentru perioada de finanţare 2021 – 2027. Sigur, va trebui să avem experţi care să lucreze, dar nu sunt bani pentru salarii”, a declarat Bolojan, conform aceleiaşi surse.
La momentul constituirii, o grămadă de reprezentanţi ai forţelor politice de la Bucureşti, tot felul de organizaţii pro unitate şi lideri de opinie de carton au anunţat imediat că Alianţa Vestului este o organizaţie separatistă, care, chipurile, vrea ruperea Transilvaniei de România.
Consilierii PSD din CL Oradea nu au votat proiectul, abţinându-se de la vot. Discuţii au existat şi acolo, conducătorul grupului UDMR spunând că banii s-ar putea duce pe salarii. Conform calculelor acesteia, din contribuţiile celor patru oraşe componente ale Alianţei ar urma să se adune un buget anual în jur de 526.000 de euro. Oradea va contribui cu 20.000 de lei la patrimoniul iniţial al asociaţiei şi cu o cotizaţie anuală de 0,5 euro pentru fiecare locuitor.
Conform scopului asociaţiei aceasta îşi propune îmbunătăţirea mobilităţii între cele patru localităţi (accelerarea proeictului autostrăzilor Transilvania, Via Carpatia şi Timişoara Belgrad, realizarea unei conexiuni feroviare de mare viteză, etc.), susţinerea dezvoltării economice şi sociale (susţinerea mediului de afaceri prin custere regionale, a parteneriatului între universităţi, etc), creşterea performanţei administraţiei (transferul de bune practici, dezvoltarea de programe comune, etc.) şi promovarea modelului european de politică publică (implementarea conceptului smart-city, digitalizarea administraţiei şi altele).

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Un Clumber Spaniel a câștigat trei dintre cele patru expoziții internaționale organizate la Timișoara

Vedeta incontestabilă a seriei de expoziții chinologice care au avut loc, în acest weekend la…

5 ore ago

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

10 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

13 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

13 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

13 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

13 ore ago