Consiliul Local Oradea a aprobat în ultima şedinţă alocarea unei sume de 110.000 de euro pentru participarea în proiectul Alianţa Vestului, asociaţia constituită de municipiul ardelean alături de Cluj, Arad şi Timişoara, după ce primarii din cele patru oraşe s-au săturat să tot umble după aprobări şi hârtii pe la Bucureşti. Conform unor calcule prezentate în respectiva şedinţă, organizaţia cu sediul la Timişoara se va putea baza pe un buget de peste jumătate de milion de euro pe an.
Banii nu vor merge la salarii şi chirii, ci vor fi folosiţi în scopuri bune, pentru plata de experţi şi întocmirea de dosare pentru solicitarea de bani europeni, a anunţat primarul Oradiei, Ilie Bolojan, conform ebihoreanul.ro. „80% din bani se vor duce pe proiectele pe care va trebui să le pregătim pentru perioada de finanţare 2021 – 2027. Sigur, va trebui să avem experţi care să lucreze, dar nu sunt bani pentru salarii”, a declarat Bolojan, conform aceleiaşi surse.
La momentul constituirii, o grămadă de reprezentanţi ai forţelor politice de la Bucureşti, tot felul de organizaţii pro unitate şi lideri de opinie de carton au anunţat imediat că Alianţa Vestului este o organizaţie separatistă, care, chipurile, vrea ruperea Transilvaniei de România.
Consilierii PSD din CL Oradea nu au votat proiectul, abţinându-se de la vot. Discuţii au existat şi acolo, conducătorul grupului UDMR spunând că banii s-ar putea duce pe salarii. Conform calculelor acesteia, din contribuţiile celor patru oraşe componente ale Alianţei ar urma să se adune un buget anual în jur de 526.000 de euro. Oradea va contribui cu 20.000 de lei la patrimoniul iniţial al asociaţiei şi cu o cotizaţie anuală de 0,5 euro pentru fiecare locuitor.
Conform scopului asociaţiei aceasta îşi propune îmbunătăţirea mobilităţii între cele patru localităţi (accelerarea proeictului autostrăzilor Transilvania, Via Carpatia şi Timişoara Belgrad, realizarea unei conexiuni feroviare de mare viteză, etc.), susţinerea dezvoltării economice şi sociale (susţinerea mediului de afaceri prin custere regionale, a parteneriatului între universităţi, etc), creşterea performanţei administraţiei (transferul de bune practici, dezvoltarea de programe comune, etc.) şi promovarea modelului european de politică publică (implementarea conceptului smart-city, digitalizarea administraţiei şi altele).
Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…
Nu ruşii, ci PNL din bani publici a plătit campania electorală a lui Călin Georgescu!…
La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…
Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…
Carla’s Dreams va fi formația care le va cânta timișorenilor din Piața Operei la ora…
Joi, Marcel Ciolacu s-a trezit asudat şi cu faţa la cearşaf. Probabil a visat peste…