Diverse

Horia Colibășanu, despre expediția de pe Dhaulgiri: „Să deschizi o rută nouă nu e ușor nici în România. Am acceptat să suferim”

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a decis să se întoarcă acasă din aventua din Himalaya, alături de colegii săi de echipă, Peter și Marius. Nu au prins fereastra de vreme bună pentru ascensiunea finală pe vârful Dhaulagiri din Himalaya, de 8.167 de metri. Din cauza vremii și a vântului puternic, cei trei sportivi au decis să renunțe la ascensiunea finală.

Horia Colibășanu, Dhaulgiri

Horia Colibășanu a fost conștient la ce se înhamă înainte de a pleca în expediție. Alpinistul timișorean și-a relatat o parte a experienței pe care a avut-o în Himalaya.

„Să deschizi o rută nouă nu e ușor nici în România. În Himalaya cu atât mai mult. Și de departe cel mai mare impediment este necunoscutul, estimarea a ce te așteaptă următoarea zi. În ciuda modului light în care încercăm să luăm lucrurile, nu suntem aici în concediu. Nu am venit să ne distrăm, am acceptat să venim să suferim. Și știam că va fi greu. Dar oare greul are suficiente grade de comparație? Pentru că e greu de descris în adjective cum lucrurile devin grele, tot mai grele și mai grele și începi să te întrebi nu dacă mai durează greul, ci cât timp o să mai crească în intensitate și dacă o să o ia de la capăt. În Himalaya, pe o rută normală se înaintează cam 600-1000 m pe zi pe o distanță de aproximativ 3000-4000m din tabăra de bază până pe vârf. Altfel spus, odată aclimatizat se ajunge pe vârf în 3-4 zile, plus o zi-două pentru coborâre. Aici, pentru cei 4000m, am avut și zile bune în care înaintam 200-300m. Dar au fost și 3 zile consecutive, desparțite de câte o zi de pauză, în care munceam 10-11 ore, urcam aproape 1000 m ca să înaintăm pe ruta nouă 20-30 m. Apoi înapoi jos, neștiind când o să se termine această muncă mai degrabă sisifică, decât alpină. În porțiunea de perete și horn am cam văzut din ce material sunt fabricate corzile, pitoanele, friendurile, Marius și Peter. Mult mai tare decât aș fi crezut. Nu am mai bătut pitoane de 10 ani. Nu am chef să îmi zică Peter că nu sunt plasate bine, în consecință, cu brandul subțire de dentist, pun două mâini pe coada ciocanului. Gen Monica Seles, doar că nu țip”, scrie Horia Colibăîșanu pe pagina sa de Facebook.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Simonis și Fritz s-au pus de acord. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

45 de minute ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

O oră ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

3 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

5 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

5 ore ago

La Timișoara continuă modernizarea rețelei de termoficare a orașului

13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…

5 ore ago