Diverse

Noua lege a asociaţiilor de proprietari are prevederi aberante. FALT cere modificarea acesteia

Federatia Asociaţiilor de Locatari Timişoara le recomandă timişorenilor să discute cu parlamentarii aleşi ai Timişului despre problemele create de noua lege de funcţionare a asociaţiilor de proprietari. Aceasta introduce o serie de obligaţii considerate inacceptabile, care pot duce la o serie de blocaje în perioada următoare.

Noua lege a asociaţiilor de proprietari are prevederi aberante.

Noua lege a asociaţiilor de proprietari vrea să transforme administratorii de condominii într-un fel de superspecialişti, car trebuie să cunoască tot felul de informaţii supertehnice, caracteristice specialiştilor în domenii specifice.

„Legea 196/2018 a început să producă efecte negative pentru asociaţiile de proprietari. S-a aprobat  noul statut cât şi regulamentul condominiului care sunt de-a dreptul inacceptabile. S-a aprobat standardul ocupaţional pentru pentru profesia de administrator condominii, care prevede un curs obligatoriu de 720 de ore şi pretenția de a avea cunoştinte care nu sunt necesare unui admnistrator. Exemplu: administratorul să ştie care sunt obligaţiile şi răspunderile specialiştilor verificatori de proiecte”, a anunţat FALT.

De asemenea, administratorii sunt obligaţi să urmeze peste 700 de ore de cursuri de pregătire, ceea ce înseamnă enorm de mult timp şi costuri nejustificate. Pentru cei care au deja un curs legal urmat se prevede o reducere până la jumătate a numărului de ore, dar din nou cu piedici. Se cere o certificare a cunoştintelor profesionale obţinute. În aceste condiţii o persoană poate urma un astfel de curs foarte greu, atât din punct de vedere financiar cât şi ca timp.

„FALT împreună cu Liga Habitat au făcut şi fac demersuri pentru modificarea legii şi a  celorlalte acte ulterioare legii care complică şi mai mult situaţia asociaţiilor de proprietari. Ministerul Dezvoltării este inflexibil la mai toate solicitările făcute, răspunde în scris că este de acord să participe la un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, ai Parlamentului şi ai Ligii Habitat dar menţionează că nu consideră necesară sau oportună modificarea Legii 196/2018. Unul dintre motivele invocate este că a fost votată cu 273 de voturi pentru, 2 împotrivă şi 4 abţineri”, a anunţat Petru Olariu, Împuternicit Comitet Director din partea FALT.

Problema tinde să afecteze activitatea asociaţiilor, situaţie în care Olariu recomandă contactarea parlamentarilor de către cetăţenii Timişoarei: „Având în vedere cele prezentate, considerăm că pe lângă demersurile făcute de noi şi dvs în calitate de cetăţean sau reprezentant al asociaţiei de proprietari puteţi să contactaţi parlamentarii pe care i-aţi ales şi să îi rugaţi să îndrepte toate nedreptăţile pe care le-au adus Legea 196/2018 şi actele ulterioare de aplicare a legii”.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

2 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

3 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

4 ore ago

Creșterile de preț la locuințele din Timișoara se mențin scăzute. Oferta e în creștere

Românii își doresc să fie proprietari, iar pentru a atinge acest obiectiv unii dintre ei…

4 ore ago

Școala Gimnazială Nr. 27 Timișoara a obținut locul 1 la etapa interjudețeană de fotbal fete U8 „Cupa Tymbark Junior”

Recent, a avut loc etapa interjudețeană de Fotbal fete – U8 ani – „Cupa Tymbark…

5 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara va oferi un masterat în domeniul tineretului

La Timișoara urmează să fie deschise primele programe de masterat în domeniul tineretului. Primul astfel…

5 ore ago