Timp liber

Vechile uzine de tratare a apei pot fi vizitate de timişoreni. Uzina 1 va deveni Muzeul Apei

Timişorenii vor avea la dispoziţie două zile din vară în care vor putea vizita staţiile de tratare a apei aparţinând Aquatim. Un tur de vizitare la locaţiile din Ciarda Roşie şi din cartierul Crişan va dura aproximativ 45 de minute.

Vechile uzine de tratare a apei pot fi vizitate de timişoreni

Aquatim anunţă că îşi deschide larg uşile pentru public, pe 1 iunie și 6 iulie, doritorii vor putea vizita vechile stații de tratare din Timișoara și, totodată, robinetul cu… povești. Toți cei pasionați de arhitectură sau interesați de istoria orașului sunt invitați, așadar, sâmbăta aceasta să descopere povestea Uzinei de Apă nr. 1 din Ciarda Roșie iar, în luna iulie, pe cea a Uzinei de Apă Industrială din cartierul Crișan.

„Turele de vizitare ale stațiilor vechi de tratare durează circa 45 de minute, intrările se fac la orele 11:30, 12:30 și 13:30. Accesul publiculu este gratuit, este permisă fotografierea, iar vizitatorii vor fi însoțiți de ghizi. Turele sunt recomandate adulților și tinerilor peste 16 ani, iar participarea se face pe bază de înscriere, la numărul de telefon 0256 201 370 (de luni până vineri, între orele 8 și 15), sau pe  adresa de e-mail aquapic@aquademica.ro”, au anunţat reprezentanţii companiei de apă a oraşului.

Acțiunile completează tabloul preocupărilor Aquatim pentru includerea acestor frumoase clădiri de patrimoniul industrial în spațiul comunității. Uzina de Apă Industrială a intrat de curând în Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei, sub egida UNESCO, iar vechea Uzină de apă nr. 1 va deveni, în viitor, un Muzeu al Apei. Uzina de apă industrială a fost acceptată oficial în rețeaua Global Network of Water Museums (WAMU-Net), ce reunește organizații din toată lumea, prin preocuparea lor comună de a evidența importanța istorică și culturală a apei pentru omenire, precum și de a conștientiza publicul larg asupra prețuirii acestei resurse, esențiale vieții. Rețeaua WAMU-Net, înființată în anul 2017, a fost integrată în anul 2018 de UNESCO Programului Hidrologic Internațional, ca fiind o inițiativăî asociată acestuia. Din rețea fac parte peste 50 de muzee din toată lumea, care au în total peste 5 milioane de vizitatori pe an.

Planurile de viitor pentru Uzină de apă nr. 1 includ transformarea acesteia în Muzeul Apei, un loc dedicat prezentării istoriei alimentării cu apă Banatului, ce va găzdui de asemenea, manifestări culturale și artistice. Muzeul Apei va aduce un plus de valoare Timișoarei, Capitală europeană a culturii în anul 2021.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Programul de lucrări al SDM în ziua de 27 septembrie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 27.09.2024, unde se vor executa reparaţii…

28 de minute ago

Primăria Timișoara a finalizat lucrările de reabilitare de la fosta școală 28

La mai mult de un an de când a terminat de reparat acoperișul clădirii, Primăria…

15 ore ago

Muzică de handpan și atelier de mandale printre Aripi! O expoziție de neratat

Mandala este o cosmogramă mistică ce concentrează energie spirituală și pentru cel care o creează,…

16 ore ago

Gala Aniversară ELITh UPT are loc vineri

Universitatea Politehnica Timișoara organizează Gala aniversară ELITh, prin care marchează 100 de ani de la…

18 ore ago

Primăria oferă STPT un cămin pentru găzduirea șoferilor și vatmanilor din afara orașului. Societatea va trebui să îl renoveze

Societatea de Transport Public Timișoara primește cadou, de la Primărie, un cămin vechi și nefolosit,…

18 ore ago

Primarul Fritz nu e mulțumit de calitatea coșurilor de gunoi care au costat mii de lei bucata

Calitatea coșurilor de gunoi pe care Primăria Timișoara a dat mii de lei pe fiecare…

18 ore ago