Timp liber

Vechile uzine de tratare a apei pot fi vizitate de timişoreni. Uzina 1 va deveni Muzeul Apei

Timişorenii vor avea la dispoziţie două zile din vară în care vor putea vizita staţiile de tratare a apei aparţinând Aquatim. Un tur de vizitare la locaţiile din Ciarda Roşie şi din cartierul Crişan va dura aproximativ 45 de minute.

Vechile uzine de tratare a apei pot fi vizitate de timişoreni

Aquatim anunţă că îşi deschide larg uşile pentru public, pe 1 iunie și 6 iulie, doritorii vor putea vizita vechile stații de tratare din Timișoara și, totodată, robinetul cu… povești. Toți cei pasionați de arhitectură sau interesați de istoria orașului sunt invitați, așadar, sâmbăta aceasta să descopere povestea Uzinei de Apă nr. 1 din Ciarda Roșie iar, în luna iulie, pe cea a Uzinei de Apă Industrială din cartierul Crișan.

„Turele de vizitare ale stațiilor vechi de tratare durează circa 45 de minute, intrările se fac la orele 11:30, 12:30 și 13:30. Accesul publiculu este gratuit, este permisă fotografierea, iar vizitatorii vor fi însoțiți de ghizi. Turele sunt recomandate adulților și tinerilor peste 16 ani, iar participarea se face pe bază de înscriere, la numărul de telefon 0256 201 370 (de luni până vineri, între orele 8 și 15), sau pe  adresa de e-mail aquapic@aquademica.ro”, au anunţat reprezentanţii companiei de apă a oraşului.

Acțiunile completează tabloul preocupărilor Aquatim pentru includerea acestor frumoase clădiri de patrimoniul industrial în spațiul comunității. Uzina de Apă Industrială a intrat de curând în Rețeaua Internațională a Muzeelor Apei, sub egida UNESCO, iar vechea Uzină de apă nr. 1 va deveni, în viitor, un Muzeu al Apei. Uzina de apă industrială a fost acceptată oficial în rețeaua Global Network of Water Museums (WAMU-Net), ce reunește organizații din toată lumea, prin preocuparea lor comună de a evidența importanța istorică și culturală a apei pentru omenire, precum și de a conștientiza publicul larg asupra prețuirii acestei resurse, esențiale vieții. Rețeaua WAMU-Net, înființată în anul 2017, a fost integrată în anul 2018 de UNESCO Programului Hidrologic Internațional, ca fiind o inițiativăî asociată acestuia. Din rețea fac parte peste 50 de muzee din toată lumea, care au în total peste 5 milioane de vizitatori pe an.

Planurile de viitor pentru Uzină de apă nr. 1 includ transformarea acesteia în Muzeul Apei, un loc dedicat prezentării istoriei alimentării cu apă Banatului, ce va găzdui de asemenea, manifestări culturale și artistice. Muzeul Apei va aduce un plus de valoare Timișoarei, Capitală europeană a culturii în anul 2021.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…

3 ore ago

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…

3 ore ago

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

5 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

7 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

7 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

8 ore ago