Sănătate

Miopia, boala „smart” a secolului

Miopia este denumită în ultimii ani „boala secolului” datorită expunerii de la vȃrste fragede la tehnologia digitală. Este esențială depistarea precoce a acestui defect de vedere și inițierea unui tratament individualizat pentru a controla progresia miopiei ȋncă din mica copilărie.

Miopia, boala smart a secolului

Ȋn jurul nostru este din ce ȋn ce mai multă lumină albastră, provenind de la device-urile digitale, cu efect nociv asupra retinei, grăbind ȋmbătrânirea prematură a ochilor și apariția diferitelor afecțiuni oculare. Cercetătorii ȋn domeniu oftalmologic aproximează o prevalență a miopiei de 50% la nivel mondial pȃnă ȋn anul 2050, această afecțiune putând devenii principala cauză de orbire. Miopia a devenit mult mai prezentă in cadrul bolilor oculare ȋn ultimii 50 de ani, fiind estimat de către Institute of Eye Research că pȃnă ȋn anul 2020 ȋn jur de 1.6 miliarde de oameni vor suferii de miopie.

Principalele cauze ale miopiei

Etiologia miopiei rămȃne necunoscută, dar studiile epidemiologice sugerează că desfașurarea activițătilor ȋn fața unui calculator sau cititul la aproape duce la o creștere a incidenței miopiei. Cea mai frecventă cauză de apariție a miopiei este cea genetică, avȃnd o prevalență de 85% ȋn familiile cu un părinte miop. Factorii de mediu, cum ar fi stresul vizual provocat de tehnologia smart este de asemenea incriminată ca fiind cauzatoare de miopie. Afecțiunile generale, precum diabetul, pot fi un alt factor care duc la apariția miopiei.

Poate fi tratată miopia? Ce ȋncetinește progresia miopiei?

Odată  apărută, miopia nu se poate vindeca, dioptriile nu scad ci au o tendință de creștere progresivă, mai ales la vȃrste fragede.  Cea mai bună metodă de a trata miopia este detectarea precoce a acestei afecțiuni.

Principalele metode de a ȋncetinii progresia miopiei sunt: corecția optică maximală, administrarea atropinei, ortokeratologia, lentilele de contact moi, timpul petrecut ȋn aer liber peste 2h/zi.

Cum depistăm miopia? Cȃnd ne prezentăm la medic?

Miopia se manifestă prin dificultăți ȋn distingerea obiectelor la distanță, ȋn timp ce vederea la aproape este clară. Copii rar pot exprima ceea ce văd, părinții fiind responsabili de detectarea timpurie a acestui defect de vedere.  Cu cȃt sunt depistate mai devreme problemele oftalmologice la copii, cu atȃt pot fi tratate mai ușor și mai rapid. La copil procesul de ȋnvațare se desfașoară 80% prin intermediul văzului, iar o vedere clară ii asigură o dezvoltare psihică armonioasă.

La copii, medicii recomandă ca primul examen oftalmologic să fie făcut la naștere, apoi la 6 luni, la 1 an intre 3-4 ani, la 5 ani și apoi ritmul controalelor oftalmologice vor fi stabilite ȋn funcție de fiecare pacient.

La adulți, Academia Americană de Oftalmologie recomandă  repetarea consultului oftalmologic astfel:

  • cel puțin o dată ȋntre 20 și 29 de ani;
  • cel puțin de două ori ȋntre 30 și 39 de ani;

  • o dată la 2-4 ani ȋntre 40 și 64 de ani;

  • o dată pe an sau cel mult la doi ani după 65 de ani.

Concluzii

Miopia tinde să devină principala cauză de orbine, iar device-urile digitale (telefoane, tablete etc) favorizează apariția miopiei la vârste tot mai fragede. Odată apărută, miopia crește progresiv, fără a se vindeca. Controlul preventiv la medicul oftalmolog, încă din primi ani de viață, pe parcursul întregii vieți, este singurul mijloc de depistare și control asupra acestei boli a secolului care va afecta una din două persoane.

Articol recomandat de dr. Ana-Maria Misici – Medicis.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

“Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite

Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind…

42 de minute ago

La anul, lalelele vor fi admirate şi în Parcul Botanic

Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…

4 ore ago

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…

4 ore ago

Contribuția lui Albert Kristóf-Krausz la modelarea spațiul urban și artei locale într-o nouă expoziție temporară la MNArT

Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…

4 ore ago

Timișoara candidează la titlul de Destinația Anului în 2025

Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…

4 ore ago

La Urseni se va construi o creşă nouă cu o investiţie de la CNI de aproape 17 milioane

Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…

4 ore ago