Nicu Fălcoi (USR): Fiecare dintre colegii mei înscriși în competiția pentru Primăria Timișoarei ar fi un primar mai bun decât Nicolae Robu

Nicu Fălcoi

Nicu Fălcoi

La finalul acestei săptămâni, sâmbătă 20 iulie, în urma unei competiţii transparente şi inedite, toţi membrii USR Timişoara vor vota candidatul partidului pentru scaunul de primar al Capitalei Banatului. După cum se ştie, în cursă s-au înscris patru candidaţi: Dominic Samuel Fritz, Aida Szilagyi, Alexandru Cadar şi Nicu Fălcoi. Într-un interviu pentru deBanat, senatorul Nicu Fălcoi este convins că oricare dintre cei patru îl va bate pe Nicolae Robu şi va fi un primar mai bun decât actualul edil-şef. 

  • În câteva cuvinte, vă rog să ne spuneţi cine este Nicu Fălcoi?

Sunt un om la fel ca oricare. Un om cu bune și rele, care-a avut parte în viață de suișuri și coborâșuri, de succese, dar și de eșecuri. Am fost pilot de avioane supersonice și, timp de un an, am fost observator ONU în Congo și responsabil cu logistica pe un sector de țară de două ori cât România. Apoi, după ce am decis să pun capăt carierei militare, am fost, timp de zece ani, antreprenor. Și acum aproape trei ani, în 2016, am hotărât să fac pasul înainte în politică și am devenit, cu sprijinul cetățenilor care m-au votat și al colegilor care au muncit atunci pe brânci, senator USR de Timiș. Asta ca să vă răspund așa, foarte pe scurt, la întrebare. Altfel, dincolo de reperele acestea care îmi defines parcursul profesional și public, sunt și soț, fiu și tată. Spun asta de fiecare dată, pentru că familia este foarte importantă pentru mine. Și sunt chiar și pescar, dacă e să amintesc măcar de una dintre pasiunile mele puternice.

  • De ce Nicu Fălcoi, și nu Alexandru Cadar, Dominic Fritz sau Aida Szilagyi?

Voi fi foarte direct și sincer, așa cum v-am obișnuit deja și așa cum i-am obișnuit pe toți cei care îmi urmăresc activitatea de mai multă vreme. Am convingerea că fiecare dintre colegii mei înscriși în competiția internă pentru Primăria Timișoarei ar fi un primar mai bun decât primarul pe care îl avem acum. Și încă ceva, un lucru pe care l-am tot spus pe durata acestei campanii interne: o primărie cum este cea a unui oraș cum este Timișoara, nu e câștigată de un singur om, ci de o echipă. În cazul de față, nu Nicu Fălcoi, Dominic Samuel Fritz, Aida Szilagyi sau Alexandru Cadar vor câștiga Primăria Timișoarei. Ci echipa Alianței USR-PLUS, avându-ne pe unul dintre noi drept candidat pentru poziția de primar. Pentru cei care au urmărit campania noastră internă, e evident că fiecare dintre noi a prezentat și argumente prin care să-și susțină candidatura. În ce mă privește, cred că, în acest moment, am și capacitatea și energia și determinarea necesară pentru a conduce o instituție cum este Primăria Timișoara. Și, în afară de asta, cred că cei doi ani și jumătate de activitate intensă în Parlament, precum și pozițiile de decizie pe care le-am ocupat în acest timp, m-au făcut să acumulez și experiența politică de care, după părerea mea, viitorul primar al Timișoarei are absolută nevoie. Pentru că (cetățenii trebuie să știe asta!) un primar al unui oraș cum e Timișoara trebuie să fie neapărat și un foarte bun politician, nu doar un bun administrator.

  • Care sunt lucrurile pe care le reproşaţi cel mai mult actualei administraţii?

Sunt multe lucrurile care pot fi reproșate actualei administrații: de la totala lipsă de transparență cu care a fost gestionată activitatea Primăriei și promovarea pe diverse funcții a unor persoane fără absolut nicio legătură cu criteriile de competență, până la găurile negre care au spoliat, an după an, bugetul Timișoarei, starea jalnică în care a ajuns curățenia din orașul nostru, condițiile foarte proaste oferite de mijloacele de transport în comun și incapacitatea de a dezvolta soluții de îmbunătățire a infrastructurii. Mă refer aici la soluții care să rezolve măcar parțial problema traficului supraaglomerat, nu la tot felul de măsuri prin care să fie aduse (într-o manieră nechibzuită și care denotă o lipsă crasă de viziune!) tot mai multe mașini înspre centrul orașului. Și, nu în ultimul rând, modalitatea defectuoasă în care a gestionat partea care i-a revenit în responsabilitate din proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021. Asta așa, la o trecere succintă în revistă.

  • Cu ce soluţii veniţi dumneavoastră?

Mai întâi de toate, permiteți-mi să vă spun că soluțiile cu care vom merge la Primăria Timișoara nu vor fi unele propuse de o singură persoană, ci vor fi rodul muncii unei întregi echipe – echipa USR Timișoara. Și ele vor fi structurate și prezentate sub forma unui program de administrare a orașului care va fi gata în curând. USR Timișoara se pregătește foarte serios pentru preluarea administrației. O parte importantă din această pregătire sunt grupurile de lucru pe domenii de activitate, grupuri de lucru care, în opinia mea, vor trebui să fie formate nu numai din membri USR, ci și din foarte buni specialiști pe diverse domenii de competență din afara partidului. În cadrul acestor grupuri de lucru vor fi discutate, analizate și propuse soluții pentru problemele orașului. Aceste soluții nu vor ieși dintr-un joben. Nu vom veni în fața cetățenilor cu tot felul de promisiuni politicianiste, irealizabile, ca acelea cu care au fost păcăliți cetățenii orașului la alegerile din 2012. Vom veni cu soluții viabile, propuse de specialiști și discutate și analizate pe toate fețele, soluții realiste, bazate pe posibilitățile administrației orașului și nu ale guvernului sau ale altora. Soluții în concordanță cu evoluțiile citadine europene ale viitorului. Pentru că da, Timișoara trebuie să ardă niște etape. Nu trebuie să ne gândim să facem ce au făcut alții, ci mai degrabă ce se gândesc alții să facă în viitor. Timișoara trebuie să redevină un reper european de dezvoltare.

  • Suntem în iunie 2020, iar Nicu Fălcoi este noul primar al Timişoarei. Ce va face în prima zi de lucru?

Am spus mereu, inclusiv în cursul ultimelor trei săptămâni, la întâlnirile pe care le-am avut cu membrii echipei USR Timișoara, că sunt conștient de faptul că oamenii sunt nerăbdători. Și că, imediat după ce vom prelua Primăria Timișoara, deși poate vor spune că ne acordă un timp pentru a vedea exact care sunt problemele instituției pe care am preluat-o, vor aștepta să livrăm cât se poate de rapid. De asta responsabilitatea care apasă pe umerii noștri este uriașă și e limpede (suntem cu toții conștienți de asta!) că nu avem voie să dezamăgim. Așa că, în chiar prima zi de muncă la Primăria Timișoara, voi face o întâlnire cu toți șefii de direcții din cadrul instituției, pentru a putea face o primă evaluare a situației de la care plecăm. Și voi mai face ceva: voi lansa un apel public pentru constituirea unei echipe de voluntari care să mă ajute ca, în cel mai scurt timp posibil, să public pe pagina de internet a Primăriei absolut toate contractele instituției, însoțite de caietele de sarcini aferente. Adică voi demara imediat demersurile necesare pentru transparentizarea activității instituției. Imediat după ce vom face publice toate contractele și toate caietele de sarcini, o să vedeți, vom avea în oraș nu doar o mână de inspectori plătiți, ci sute de inspectori – cetățeni care, o dată ce vor citi care sunt prevederile contractuale, vor putea verifica ei, la fața locului, și vor putea semnala primarului și reprezentanților primăriei neregulile sesizate. Și încă ceva: există posibilitatea ca o parte dintre contracte să conțină clauze de confidențialitate. Așa că voi începe imediat și demersurile necesare pentru ca astfel de clauze să nu mai existe pentru contractele încheiate cu Primăria Timișoara.

  • Dar în prima lună?

În prima lună de activitate mă voi concentra pe câteva obiective pe care le consider, de asemenea, extrem de importante. Curățenia orașului este unul dintre aceste obiective. Pentru că, după părerea mea, curățenia poate schimba mentalități. Eu sunt adeptul politicilor de tip broken windows. Probabil că unii dintre cititori știu ce înseamnă asta. În esență, aplicat la conceptul de curățenie în oraș, este vorba despre faptul că orice se strică sau se deteriorează trebuie remediat imediat. Fiindcă poate va fi nevoie să venim și cu mijloace punitive și eventual cu înăsprirea lor, dar înainte de a trece la sancțiuni este foarte important să oferim alternativa, iar cei care sunt responsabili de curățenia în oraș să își facă foarte, foarte bine datoria. Asta pe de o parte. În ce privește activitatea din cadrul Primăriei, voi începe demersurile necesare pentru digitalizarea administrației și voi introduce două concepte în funcție de care să poată fi evaluată obiectiv activitatea funcționarilor publici: proceduri de lucru și indicatori de performanță. Pentru că (și aici cred că cetățenii trebuie informați foarte corect, nu să repetăm greșelile politicianiste făcute de alții înaintea noastră): e important de știut că angajații Primăriei sunt funcționari publici care nu pot fi schimbați din funcție doar pentru că vrea cineva, iar viitorul primar, oricare ar fi el, va trebui să țină cont de prevederile legii și să își creeze cadrul necesar pentru a putea lucra, eficient și riguros, cu ei. Și asta va include proceduri de lucru, indicatori de performanță și evaluarea periodică a activității, exact așa cum prevede legea.

  • Să ne imaginăm însă că Nicolae Robu va obţine al treilea mandat. Foarte probabil, USR-PLUS va trebui să colaboreze cu PNL. Va accepta Nicu Fălcoi un post de viceprimar al lui Nicolae Robu?

Convingerea mea este că, anul viitor, vom da viitorul primar și o majoritate consistentă în Consiliul Local, astfel încât să ne putem pune în aplicare programul de administrare a Timișoarei. Mizez, când spun asta, pe calitatea echipei noastre și pe forța pe care o vor avea argumentele pe care le vom prezenta și soluțiile cu care ne vom prezenta în fața alegătorilor, dar și pe timișoreni, care au transmis și acum, recent, la europarlamentarele din 26 mai, un semnal foarte puternic cu privire la opțiunile lor. Dacă mă întrebați, însă, de disponibilitatea noastră de a colabora cu alte forțe politice, pe proiecte concrete, pentru binele Timișoarei și al cetățenilor ei, să știți că ea există, atâta timp cât principiile și valorile care ne-au adus în politică sunt respectate. Cât privește ultima parte a întrebării dumneavoastră: nu cred că, după alegerile locale de anul viitor, domnul Robu se va mai afla în situația de a face o astfel de propunere, pentru că nu va mai fi dumnealui primar, dar ca să vă răspund direct la întrebare, nu, nu voi accepta un astfel de post.

– Dar USR ar trebui să accepte o asemenea ipostază? Vor fi puse condiţii? Care sunt acelea?

Vom vedea care va fi scenariul politic care se va configura după alegerile locale de anul viitor. Dar, așa cum v-am spus, cred foarte mult în echipa noastră și cred că anul viitor va fi anul în care USR-PLUS va prelua responsabilitatea conducerii multor administrații locale și județene. Mă refer aici inclusiv la Timișoara și la Timiș. După cum vedeți, nu vorbesc despre preluarea puterii, pentru că puterea nu e un scop în sine, ci vorbesc despre preluarea responsabilității pentru schimbarea lucrurilor în bine și pentru a face acele reforme profunde de care e atâta nevoie. Suntem o forță politică matură și suntem perfect conștienți că o astfel de schimbare nu o vom putea face de unii singuri. Vom avea nevoie pentru asta de parteneri. Partenerii noștri cei mai importanți vor fi cetățenii. Acum, despre politică știți bine că se spune că este arta compromisului. Ce vă pot spune este că, în mod sigur, în fața forțelor politice cu care vom negocia și cu care va trebui să colaborăm vom apăra mereu acele principii și valori care ne-au determinat pe noi, cei din echipa Uniunii Salvați România, să intrăm în politică. Și asta se va întâmpla și în munca de la Primăria Timișoara, indiferent care va fi configurația politică rezultată după alegerile locale.

  • Nu am vorbit deloc despre senatorul Nicu Fălcoi. Ce aţi făcut în ultima perioadă în Senat?

În afară de activitatea mea din cadrul Adunării Parlamentare NATO, care a presupus să reprezint România la mai multe reuniuni în plan extern axate pe politică externă, de securitate și apărare, m-am implicat foarte mult în ultima perioadă în susținerea, în comisiile parlamentare de specialitate, a unui proiect la care țin foarte mult: legea votului electronic la distanță, a cărui elaborare am coordonat-o și care este, de altfel, unul dintre obiectivele pe care mi le-am asumat atunci când am candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016. Și, tot recent, am fost desemnat membru în Comisia de anchetă privind eventualele fraude la scrutinul din 26 mai. Este, după părerea mea, o comisie complet inutilă, formată numai ca să analizeze angoasele lui Tăriceanu, disperat că nu a trecut pragul electoral și ale PSD-ului, căruia încă nu-i vine să creadă că a obținut un scor așa de mic. Scopul real al acestei comisii este însă acela de a elimina sistemul SIMPV sau cel puțin de a și-l subordona politic. Cei de la PSD-ALDE sunt disperați că nu mai pot face turism electoral și că nu mai pot frauda alegerile, așa cum erau ei obișnuiți. De asta și sunt acolo, în această comisie: pentru că vreau să mă asigur că acest lucru nu se va întâmpla sau, cel puțin, că voi face tot ce ține de mine ca să îi împiedic.

Autor
Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

gogu a spus: (iulie 15th, 2019 at 19:15 )

Chiar ma intrebam de ce a dat kix misiunea MONUC in Congo.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


landscape-aerotim-1

Administratie vezi arhiva Administratie

Aconnect - Digitalizam Romania

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

prezentare Lazar

Timişoara Saracens s-a întărit pe linia de apărare: a venit internaţionalul Mihăiţă Lazăr

Cea mai bună echipă de club din Timiş din acest mileniu, Timişoara Saracens, doreşte să revină unde îi este locul şi anume în topul ligii de rugby. Fapt pentru care s-a întărit considerabil, iar gruparea bănăţeană a dat o lovitură de imagine prin aducerea pilierului Mihăiţă Lazăr. Născut în 1986, Mihăiţă Lazăr a jucat patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara Saracens s-a întărit pe linia de apărare: a venit internaţionalul Mihăiţă Lazăr
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Social vezi arhiva Social

Muzeul National al Banatului
Bucuria_Shoppingului_PO_728x90

Economic vezi arhiva Economic

Oficialii de la Transporturi au elucidat misterul licitaţiei drumului de legătură cu autostrada A1: ANAP a întârziat documentaţia

Acuzată că întârzie nepermis licitaţia pentru stabilirea unui constructor al noului drum de legătură dintre Timişoara şi autostrada A1, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii din România ripostează şi spune că nu compania e de vină, ci că documentaţia a fost blocată de autorităţile din domeniul licitaţiei. Dar, operaţiunea merge înainte şi se finalizează la...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Oficialii de la Transporturi au elucidat misterul licitaţiei drumului de legătură cu autostrada A1: ANAP a întârziat documentaţia

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Un accident a avut loc în această după-amiază la Găvojdia. Elicopterul SMURD a fost chemat la fața locului. Două autoturisme și un TIR sunt implicate în accident, iar imaginea de la fața locului, cu epavele mașinilor, este dramatic. Pompierii au fost solicitați să intervină la un accident rutier în localitatea Găvojdia. În accident au fost...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Accident teribil la Găvojdia, în Timiș. Un șofer încarcerat. A fost chemat elicopterul SMURD/Update. Un bărbat a murit/Foto
Cea mai bună echipă de club din Timiş din acest mileniu, Timişoara Saracens, doreşte să revină unde îi este locul şi anume în topul ligii de rugby. Fapt pentru care s-a întărit considerabil, iar gruparea bănăţeană a dat o lovitură de imagine prin aducerea pilierului Mihăiţă Lazăr. Născut în 1986, Mihăiţă Lazăr a jucat patru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişoara Saracens s-a întărit pe linia de apărare: a venit internaţionalul Mihăiţă Lazăr
Polițiștii și jandarmii din Timiș, împreună cu reprezentanți ai altor instituții de control, au continuat acțiunile de prevenire și limitare a infectării cu virusul Covid-19 în zonele aglomerate din Timiș. Au fost în mall-uri, zone aglomerate, piețe, mijloace de transport. Oamenii legii s-au aflat cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Polițiști în mall-uri și zone aglomerate din Timișoara. Acțiuni pentru limitarea infectării cu SARS-Cov2
Deținătoarea Cupei României la handbal masculin și calificată într-un nou turneu semifinal, SCM Poli Timișoara dorește sa organizeze Final Four-ul la Timișoara. Cu o singură condiție: spectatorii să aibă voie în tribuna din  „Olimpia”! Evoluția pandemiei de coronavirus va decide dacă Final Four-ul Cupei României la handbal se va desfășura la Timișoara sau nu, după...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișoara rămâne în cărți pentru a organiza turneul Final 4 al Cupei României de handbal
Al doilea primar al PSD ca importanţă, după Gabriela Firea, Robert Negoiţă anunţă că nu mai candidează pentru social-democraţi la alegerile locale. Edilul Sectorului III al Capitalei a fost anunţat chiar ieri de Marcel Ciolacu în echipa sa pentru alegerile din partid. Lovitură puternică încasată astăzi de PSD şi Gabriela Firea. Primarul Sectorului III, Robert...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Lovitură pentru PSD. A doua zi după ce a fost pus de  Ciolacu pe lista sa, Robert Negoiţă anunţă că nu mai candidează pentru PSD
Pe amplasamentul de lângă Casa Austria, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra, a semnat contractul pentru proiectarea și execuția noii mtaernități a Spitalului Județean Timișoara. Maternitatea ar trebuie să fie gata la finalul anului 2022. „Semnăm contractul efectiv pentru ceea ce înseamnă proiectare plus execuție, un contract de 38.850.000 lei, aproximativ, fără TVA și cu...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Contract semnat pentru noua maternitate de lângă Casa Austria. În doi ani se va finaliza construcția
Cercetările arheologice efectuate în sit-ul arheologic din Freidorf din Timişoara le-au adus specialiştilor arheologi descoperiri importante. Dar ceea ce a atras şi mai mult atenţia este scoaterea la suprafaţă a două cranii deformate artifical. Această practică, de deformare craniană artificială, este un obicei dificil de înțeles în contextul social actual, dar care a fost practicat...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Descoperire importantă arheologică în cartierul Freidorf. Două cranii de gepizi, deformate artificial, scoase la suprafaţă de specialişti
O persoană a murit în Timiş, din cauza coronavirusului, în ultimele 24 de ore, iar altele patru s-au infectat cu COVID-19. La nivel naţional, numărul infectărilor a scăzut, faţă de zilele precedente, dar şi numărul de teste a fost foarte mic. Respectiv, au fost raportate 250 de infectări la 4.600 de teste efectuate. Până astăzi,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Patru infectări cu coronavirus şi un deces în Timiş, în ultimele 24 de ore! 18 decese şi 250 de îmbolnăviri, la nivel naţional
Lucrările de reabilitare a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român avansează. Au fost finalizate noi porţiuni ale lucrării, iar albia râului, din acea zonă, a fost curăţată. Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a anunţat că în cursul lunii iunie, prin proiectul de reabilitare a barajului stăvilar de la nodul hidrotehnic Sânmihaiu Român, au...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Avans semnificativ pentru lucrările de reabilitare a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român
Top