Municipalitatea timişoreană se pregăteşte să acceseze un nou credit, în valoare de peste 200 de milioane de lei, aceasta dacă în următoarea şedinţă de plen consilierii locali vor aproba contractarea acestuia. Cu ajutorul banilor, Primăria Timişoara nu îşi propune noi investiţii, ci refinanţarea creditelor deja existente.
Îmbrăcată frumos sub denumirea de „optimizarea serviciului datoriei publice”, finanţarea va ajuta la „rostogolirea” creditelor deja existente. Proiectul „privind aprobarea contractării unei/unor finanțări rambursabile interne/externe în valoare totală de 203.920.524 lei pentru refinanțarea unor împrumuturi contractate de către Municipiul Timișoara, în vederea optimizării serviciului datoriei publice locale” se va afla pe masa aleşilor locali la viitorul plen. Conform acestuia, municipalitatea doreşte obţinerea unei finanţări ramursabile interne sau externe (n.r. credit), în valoare de 203.920.524 lei. Conform dorinţei beneficiarului, finanţarea ar urma să aibă o perioada de tragere/graţie de până la 2 ani şi perioada de maturitate de maxim 20 ani.
Ce probleme va trebui să rezolve noul credit? Unele destul de … bănoase. „Contractarea şi garantarea finanţării rambursabile interne prevăzute la art.1 se face pentru: refinanţarea împrumutului intern contractat de la BCR cu nr 48/29.10.2010 sold la data 30.06.2019 – 4.687.491 euro; refinanțarea împrumutului intern contractat de la BCR cu nr 13/15.02.2013 sold la data 30.06.2019 – 10.416.666 lei; refinanțarea împrumutului intern contractat de la Ministerul Finanțelor cu nr. 592799/08.11.2018 sold la data 30.06.2019 – 98.438.274 lei; refinanțarea împrumutului contractat de la International Finance Corporation din 04.martie 2014 sold la data 30.06.2019 – 72.800.000 lei”, se mai arată în proiect. Această prezentare mai arată şi amplitudinea sumelor datorate de Primăria Timişoara în acest moment.
Raportul de specialitate aferent proiectului oferă şi motivul refinanţării, unul frumos, bun pentru comunitate: „ Principalul obiectiv al administraţiei publice locale a Municipiului Timisoara este asigurarea dezvoltării locale, în conformitate cu prevederile şi obligaţiile legale şi cu mandatul primit din partea cetăţenilor. În acest context, se remarcă necesitatea realizării unor obiective de investiţii care să asigure dezvoltarea durabilă a municipiului şi prestarea unor servicii de înaltă calitate pentru toţi membrii comuniţătii locale. Executivul Primăriei Municipiului Timisoara a identificat principalele obiective de investiţii necesare a fi executate pentru realizarea dezideratului principal – dezvoltarea durabilă a Municipiului Timisoara. Realizarea acestor obiective de investiţii necesită importante resurse financiare, resurse care nu se regăsesc în totalitate în bugetul local al Municipiului Timisoara. Pentru a putea asigura utilizarea eficienta a resurselor financiare şi pentru minimizarea costurilor autorităţii publice locale privind datoria publica locala este necesara o refinantare a unei parti din portofoliul actual de credite”.
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…
În contextul actual al alegerilor prezidențiale, votul pentru Elena Lasconi din primul tur este mai…
Pentru data de 22.11.2024, toate lucrările vor fi sistate din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Se…
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…