Administratie

Succesul „japonez” al transportului cu vaporaşe, contestat de un timişorean. El a testat în paralel sistemul/VIDEO

Intrigat de statistica extrem de pozitivă a activităţii de transport în comun cu vaporaşe, pe Bega, un cetăţean timişorean a testat cu propriile forţe eficienţa sistemului. El a pedalat cu bicicleta în paralel cu un asemenea vaporaş şi a constatat că sistemul a fost folosit de un singur pasager, pentru o durată a călătoriei de o oră şi jumătate, pe un traseu integral, dus şi întors, inclusiv o pauză de zece minute la capătul traseului.

Vaporaș pe Bega

Un utilizator timişorean de Facebook, „Cetățean în Timișoara. Pretențios”, s-a gândit să testeze cu propriile mijloace, dacă datele statistice, care dădeau sistemul de transport public cu vaporaşele de pe Bega e chiar atât de plin de succes cum îl prezintă operatorul. În consecinţă, şi-a montat o cameră de luat vederi, s-a urcat pe bicicletă şi a pedalat în paralele cu vaporaşul „Savoya-TM”. A „numărat” minutele parcurse pe traseu, dar mai ales utilitatea sistemului, numărul de pasageri care au şi folosit efectiv bărcuţele primăriei.

„Zis și făcut. În dimineața zilei de 07 august 2019 – între 07:17 și 08:30, cu un GoPro montat de ghidonul bicicletei, l-am urmărit pe Savoya-TM pe traseul: Șura (pista de biciclete din spate, de lângă Bega) până la Podul Mihai Viteazul și înapoi până la stația de la D’Arc pe Mal. Distanțe: 3,2 km la dus, 3,5 km la întors; 6,7 km în total. Traseu în amonte – 33 de minute pentru 3,2 km – viteză medie de 5,81 km / h: • stația de la Podul Michelangelo – 0 călători coboară, 0 călători urcă; • stația din Parcul Andrei Mocioni – 0 călători coboară, 0 călători urcă; • stația de la Piața Badea Cârțan – 0 călători coboară, 0 călători urcă. Capăt de linie și o pauză de 10 minute la stația de la Podul Mihai Viteazul – 0 călători coboară, 0 călători urcă. Traseu în aval – 30 de minute pentru 3,5 km – viteză medie de 7 km / h: • stația de la Piața Badea Cârțan – 0 călători coboară, 1 călător urcă; • stația din Parcul Andrei Mocioni – 0 călători coboară, 0 călători urcă; • stația de la Podul Michelangelo – 1 călător coboară, 0 călători urcă; • stația de vis-a-vis de D’arc pe mal – 0 călători coboară, 0 călători urcă (mai puțin eu, care am intrat în vapor strict pentru a confirma pe filmare că n-a urcat nimeni cât am rămas eu în urmă cu al meu cățel jucăuș)”, anunţă utilizatorul curios de pe Facebook.

Ce a descoperit în urma cursei: „Beneficiu – au plimbat un călător pe o distanță de 1,6 km (două stații)”.

Concluziile trase sunt cât se poate de pertinente şi viabile economic: decât să se chinuie şi să plătească o grămadă de bani pe vaporaşe, mai bine primăria ar fi plătit un UBER pentru a transporta pasagerul singuratic.

„1. dacă țineau vaporul pe mal și îi chemau doamnei un UBER, cei de la STPT ieșeau și mai ieftin și erau și mai ecologici. 2. dacă-mi montam scaunul pentru copil și-mi duceam copilul pe bicicletă pe aceeași distanță, transportam de vreo 4 ori mai mulți oameni decât acel vaporetto pe care lucrau 4 oameni (1 om x 1,6 km pentru STPT, versus 1 om x 6,7 km pentru subsemnatul)”.

Vedeţi filmarea realizată de către „Cetățean în Timișoara. Pretențios”, publicată pe Facebook

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Un Clumber Spaniel a câștigat trei dintre cele patru expoziții internaționale organizate la Timișoara

Vedeta incontestabilă a seriei de expoziții chinologice care au avut loc, în acest weekend la…

3 ore ago

Seria interminabilă de înfrângeri ale fetelor de la Poli continuă

9 înfrângeri la rând în campionat! Echipa feminină a Politehnicii a ratat şansa titlului, care…

8 ore ago

Amenajarea zonei în care au fost demolate cluburile ilegale, pe ultima sută de metri/Foto

Lucrările de amenajare a spațiului verde de pe malul Begăi, pe bulevardul Vasile Pârvan, au…

11 ore ago

La Timișoara va avea loc cea de a treia ediție a conferinței Women in Data Science

Miercuri, 15 mai, la Institutul de Cercetări Avansate de Mediu al Universității de Vest din…

11 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei la început de săptămână

Marți, 14 mai, între orele 9-16 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

11 ore ago

Jebelul, o comună în continuă dezvoltare prin proiecte europene şi nu numai/Foto

Prin banii europeni sau cei de la bugetul național, anul 2024 este cel mai mare…

11 ore ago