Intrigat de statistica extrem de pozitivă a activităţii de transport în comun cu vaporaşe, pe Bega, un cetăţean timişorean a testat cu propriile forţe eficienţa sistemului. El a pedalat cu bicicleta în paralel cu un asemenea vaporaş şi a constatat că sistemul a fost folosit de un singur pasager, pentru o durată a călătoriei de o oră şi jumătate, pe un traseu integral, dus şi întors, inclusiv o pauză de zece minute la capătul traseului.
Un utilizator timişorean de Facebook, „Cetățean în Timișoara. Pretențios”, s-a gândit să testeze cu propriile mijloace, dacă datele statistice, care dădeau sistemul de transport public cu vaporaşele de pe Bega e chiar atât de plin de succes cum îl prezintă operatorul. În consecinţă, şi-a montat o cameră de luat vederi, s-a urcat pe bicicletă şi a pedalat în paralele cu vaporaşul „Savoya-TM”. A „numărat” minutele parcurse pe traseu, dar mai ales utilitatea sistemului, numărul de pasageri care au şi folosit efectiv bărcuţele primăriei.
„Zis și făcut. În dimineața zilei de 07 august 2019 – între 07:17 și 08:30, cu un GoPro montat de ghidonul bicicletei, l-am urmărit pe Savoya-TM pe traseul: Șura (pista de biciclete din spate, de lângă Bega) până la Podul Mihai Viteazul și înapoi până la stația de la D’Arc pe Mal. Distanțe: 3,2 km la dus, 3,5 km la întors; 6,7 km în total. Traseu în amonte – 33 de minute pentru 3,2 km – viteză medie de 5,81 km / h: • stația de la Podul Michelangelo – 0 călători coboară, 0 călători urcă; • stația din Parcul Andrei Mocioni – 0 călători coboară, 0 călători urcă; • stația de la Piața Badea Cârțan – 0 călători coboară, 0 călători urcă. Capăt de linie și o pauză de 10 minute la stația de la Podul Mihai Viteazul – 0 călători coboară, 0 călători urcă. Traseu în aval – 30 de minute pentru 3,5 km – viteză medie de 7 km / h: • stația de la Piața Badea Cârțan – 0 călători coboară, 1 călător urcă; • stația din Parcul Andrei Mocioni – 0 călători coboară, 0 călători urcă; • stația de la Podul Michelangelo – 1 călător coboară, 0 călători urcă; • stația de vis-a-vis de D’arc pe mal – 0 călători coboară, 0 călători urcă (mai puțin eu, care am intrat în vapor strict pentru a confirma pe filmare că n-a urcat nimeni cât am rămas eu în urmă cu al meu cățel jucăuș)”, anunţă utilizatorul curios de pe Facebook.
Ce a descoperit în urma cursei: „Beneficiu – au plimbat un călător pe o distanță de 1,6 km (două stații)”.
Concluziile trase sunt cât se poate de pertinente şi viabile economic: decât să se chinuie şi să plătească o grămadă de bani pe vaporaşe, mai bine primăria ar fi plătit un UBER pentru a transporta pasagerul singuratic.
„1. dacă țineau vaporul pe mal și îi chemau doamnei un UBER, cei de la STPT ieșeau și mai ieftin și erau și mai ecologici. 2. dacă-mi montam scaunul pentru copil și-mi duceam copilul pe bicicletă pe aceeași distanță, transportam de vreo 4 ori mai mulți oameni decât acel vaporetto pe care lucrau 4 oameni (1 om x 1,6 km pentru STPT, versus 1 om x 6,7 km pentru subsemnatul)”.
Vedeţi filmarea realizată de către „Cetățean în Timișoara. Pretențios”, publicată pe Facebook
Timișoara va găzdui, la mijlocul lunii viitoare, în organizarea primăriei, dezbaterea „35 ani de libertate…
Marţi, 19 noiembrie, vor avea loc mai multe întreruperi ale serviciilor furnizate de Colterm, acestea…
Luni seara, după orele 18, ISU Timiș a fost anunțat despre producerea unui accident între…
Deputatul USR de Timiş, Cătlin Drulă, s-a dezlănţuit la adresa liderilor PSD, pe marginea scandalului…
Judecătoria Sânnicolau Mare a validat mandatele celor şase consilieri locali din partea PNL pe care…
Deputatul PNL de Timiş Cosmin Şandru afirmă că un preşedinte al României precum Marcel Ciolacu…