Succesul „japonez” al transportului cu vaporaşe, contestat de un timişorean. El a testat în paralel sistemul/VIDEO

Intrigat de statistica extrem de pozitivă a activităţii de transport în comun cu vaporaşe, pe Bega, un cetăţean timişorean a testat cu propriile forţe eficienţa sistemului. El a pedalat cu bicicleta în paralel cu un asemenea vaporaş şi a constatat că sistemul a fost folosit de un singur pasager, pentru o durată a călătoriei de o oră şi jumătate, pe un traseu integral, dus şi întors, inclusiv o pauză de zece minute la capătul traseului.

Vaporaș pe Bega

Vaporaș pe Bega

Un utilizator timişorean de Facebook, „Cetățean în Timișoara. Pretențios”, s-a gândit să testeze cu propriile mijloace, dacă datele statistice, care dădeau sistemul de transport public cu vaporaşele de pe Bega e chiar atât de plin de succes cum îl prezintă operatorul. În consecinţă, şi-a montat o cameră de luat vederi, s-a urcat pe bicicletă şi a pedalat în paralele cu vaporaşul „Savoya-TM”. A „numărat” minutele parcurse pe traseu, dar mai ales utilitatea sistemului, numărul de pasageri care au şi folosit efectiv bărcuţele primăriei.

„Zis și făcut. În dimineața zilei de 07 august 2019 – între 07:17 și 08:30, cu un GoPro montat de ghidonul bicicletei, l-am urmărit pe Savoya-TM pe traseul: Șura (pista de biciclete din spate, de lângă Bega) până la Podul Mihai Viteazul și înapoi până la stația de la D’Arc pe Mal. Distanțe: 3,2 km la dus, 3,5 km la întors; 6,7 km în total. Traseu în amonte – 33 de minute pentru 3,2 km – viteză medie de 5,81 km / h: • stația de la Podul Michelangelo – 0 călători coboară, 0 călători urcă; • stația din Parcul Andrei Mocioni – 0 călători coboară, 0 călători urcă; • stația de la Piața Badea Cârțan – 0 călători coboară, 0 călători urcă. Capăt de linie și o pauză de 10 minute la stația de la Podul Mihai Viteazul – 0 călători coboară, 0 călători urcă. Traseu în aval – 30 de minute pentru 3,5 km – viteză medie de 7 km / h: • stația de la Piața Badea Cârțan – 0 călători coboară, 1 călător urcă; • stația din Parcul Andrei Mocioni – 0 călători coboară, 0 călători urcă; • stația de la Podul Michelangelo – 1 călător coboară, 0 călători urcă; • stația de vis-a-vis de D’arc pe mal – 0 călători coboară, 0 călători urcă (mai puțin eu, care am intrat în vapor strict pentru a confirma pe filmare că n-a urcat nimeni cât am rămas eu în urmă cu al meu cățel jucăuș)”, anunţă utilizatorul curios de pe Facebook.

Ce a descoperit în urma cursei: „Beneficiu – au plimbat un călător pe o distanță de 1,6 km (două stații)”.

Concluziile trase sunt cât se poate de pertinente şi viabile economic: decât să se chinuie şi să plătească o grămadă de bani pe vaporaşe, mai bine primăria ar fi plătit un UBER pentru a transporta pasagerul singuratic.

„1. dacă țineau vaporul pe mal și îi chemau doamnei un UBER, cei de la STPT ieșeau și mai ieftin și erau și mai ecologici. 2. dacă-mi montam scaunul pentru copil și-mi duceam copilul pe bicicletă pe aceeași distanță, transportam de vreo 4 ori mai mulți oameni decât acel vaporetto pe care lucrau 4 oameni (1 om x 1,6 km pentru STPT, versus 1 om x 6,7 km pentru subsemnatul)”.

Vedeţi filmarea realizată de către „Cetățean în Timișoara. Pretențios”, publicată pe Facebook

Vaporetto – diferența dintre raportul STPT și realitatea observabilă

Uimit fiind de datele din raportul STPT – RATT publicate pe pagina de Facebook (link în comentarii)– “raport de utilizare de 85%”, „întârzieri cumulate de doar 2 minute” și altele poate chiar mai gogonate – dar și dezorientat de reportajele de la Digi24 și PRO TV (via ROMANIA, TE IUBESC!) care puneau proiectul într-o lumină cât se poate de bună, săptămâna asta am decis ca atunci când îmi scot cățelul la plimbare să urmăresc un vaporetto, să văd și eu minunea. Poate-s eu “hater” și sistemul chiar e foarte util concetățenilor mei.Zis și făcut. În dimineața zilei de 07 august 2019 – între 07:17 și 08:30, cu un GoPro montat de ghidonul bicicletei, l-am urmărit pe Savoya-TM pe traseul: Șura (pista de biciclete din spate, de lângă Bega) până la Podul Mihai Viteazul și înapoi până la stația de la D’Arc pe Mal. Distanțe: 3,2 km la dus, 3,5 km la întors; 6,7 km în total.Traseu în amonte – 33 de minute pentru 3,2 km – viteză medie de 5,81 km / h. • stația de la Podul Michelangelo – 0 călători coboară, 0 călători urcă• stația din Parcul Andrei Mocioni – 0 călători coboară, 0 călători urcă• stația de la Piața Badea Cârțan – 0 călători coboară, 0 călători urcă Capăt de linie și o pauză de 10 minute la stația de la Podul Mihai Viteazul – 0 călători coboară, 0 călători urcăTraseu în aval – 30 de minute pentru 3,5 km – viteză medie de 7 km / h.• stația de la Piața Badea Cârțan – 0 călători coboară, 1 călător urcă • stația din Parcul Andrei Mocioni – 0 călători coboară, 0 călători urcă• stația de la Podul Michelangelo – 1 călător coboară, 0 călători urcă• stația de vis-a-vis de D’arc pe mal – 0 călători coboară, 0 călători urcă (mai puțin eu, care am intrat în vapor strict pentru a confirma pe filmare că n-a urcat nimeni cât am rămas eu în urmă cu al meu cățel jucăuș)Beneficiu: au plimbat un călător pe o distanță de 1,6 km (două stații).Concluzii:1. dacă țineau vaporul pe mal și îi chemau doamnei un UBER, cei de la STPT ieșeau și mai ieftin și erau și mai ecologici.2. dacă-mi montam scaunul pentru copil și-mi duceam copilul pe bicicletă pe aceeași distanță, transportam de vreo 4 ori mai mulți oameni decât acel vaporetto pe care lucrau 4 oameni (1 om x 1,6 km pentru STPT, versus 1 om x 6,7 km pentru subsemnatul)

Gepostet von Cetățean în Timișoara. Pretențios. am Donnerstag, 8. August 2019

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

9 comentarii pentru acest articol

Sandu a spus: (august 9th, 2019 at 11:08 )

De la bun început chestia asta cu vaporașele pe Bega a fost un moft al „monumentalului” Robu. O fi văzut vaporașele de pe Sena (unde există trafic nu glumă) și și-a zis: „Extraordinar ce idee mi-a venit! Să facem și la noi, la Timișoara!”. Și-a cumpărat 7 ambarcațiuni din termopane, care au costa o grămadă de bani. Timișorenii s-au dat cu „bărcuța” de curiozitate, apoi folosirea vaporașelor a încetat. Succes marca Robu, pe banii babachii! Tipic. Acest calcă-n străchini (pe banii babachii) trebuie să plece din Primărie. Ajung două mandate la PMT. Avem nevoie de un primar care să se consulte cu specialiștii, să ia în considerare voința oamenilor din oraș (care-i plătesc un salariu baban de tot), nu să ne trateze pe toți de sus, să arate că nu dă nici un scuipat pe ce vrem noi și că face oricum are el chef. Gata, Robule! Du-te nene acasă, că ne-am săturat de tine!

Ion a spus: (august 9th, 2019 at 13:40 )

Bine cetateanule .mergem pe jos.

Neamțu a spus: (august 9th, 2019 at 17:00 )

O tot repet: vaporașele comuniste din Herăstrău/București, vechi de 50 de ani, sunt de 10 ori mai ieftine dar mai ales potrivite, ptr plimbări de agrement, deoarece sunt deschise și ideale ptr a savura briza de la verdeață parcurilor. Proiectul lui Robu este emblematic ptr incompetenta coroborat cu corupție, adică sifonat banul public la suprapreț de achiziție a unor bunuri nepotrivite obiectivului propus.
Deci Ok, sa plece Robu, dar direct la pușcărie!!!

Costel a spus: (august 9th, 2019 at 17:55 )

@ion, dar cine te oprește să circuli cu vaporașele? Ai, n-ai treabă, circuli cu vaporul.

sorin a spus: (august 9th, 2019 at 18:32 )

Pana nu au fost vaporasele ati urlat ca nu e valorificat canalul Bega dupa ce fusese decolmatat.Acum tipati din gura de sarpe ca uneori nu sunt asa multi calatori cum ati dori voi.Sunteti doar niste romanasi carcotasi care nu au treaba acasa si urmaresc vapoarele pe Bega.Oameni dificili,care oricum iti gasesc nod in papura,indiferent ce faci.In tot ce se face vedeti doar partea negativa,dar voi nu ati construit nimic in viata voastra.Sa va fie rusine!

Ion a spus: (august 9th, 2019 at 23:14 )

Costel du-te pe Sena ca este mai frumos
acolo sau poti sa iti alegi alt rău sau fluviu.Dacă se face ceva nu îi bine dacă nu se face iară nu este bine.Eu am barca cu vâsle.(dacă s-a furat banul public avem DNA ,Politie etc.)

Capitanu a spus: (august 10th, 2019 at 00:58 )

Partea buna, pentru Robu evident, ar fi trebuit sa o vadă DNA ul, cum au pus ei, câțiva, la cale sa devalizeze primăria de ceva bani, sute de mii de euro, asta doar parandaratul cu firma din Galați unde căpitania Timișoara, barboi știe, mai are colegi de facultate care încă au rămas cu ieșire la mare, nu ca el,,, pirat,, de asfalt…. Asta e, o alta,, alexandra,, îngropată…

Gogu a spus: (august 10th, 2019 at 07:52 )

Cat fe prost yrebuoe sa fi sa masoro eficienta la ceva DE AGREMENT??!!??

Matei a spus: (august 10th, 2019 at 22:40 )

Robu a distrus activitatea sportivă de canotaj si plimbarile de agrement pe Bega!

Această risipă care cât de curând se va finaliza cu un faliment vaporeto.
De unde sunt luati bani pentru subventionarea vaporeto?

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa

Desemnat marţi preşedinte interimar al PNL Timiş, Vasile Blaga a convocat deja prima şedinţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ) al filialei pentru joi, la ora 17.00. Aminitim că, la pachet cu demiterea lui Alin Nica din funcţia de preşedinte, Biroul Permanent Naţional (BPN) al partidului a dizolvat şi vechiul BPJ al PNL Timiş. Pe de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Tranziţie rapidă în PNL Timiş. Vasile Blaga a convocat prima şedinţă a BPJ pentru joi după-amiază/Update. Jumătate din primari boicoteză şedinţa
isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării

Baschetbaliștii Timişoarei joacă vineri, 29 martie, de la ora 18.00, cu CS Vâlcea, la sala Constantin Jude. Partida contează pentru etapa a 26-a, ultima din faza secundă a Ligii Naționale, grupa 11-18. Cele două formații se află la egalitate de puncte, 21, pe locurile al treilea și al patrulea. Jocul va decide ocupanta poziției a...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ultimul joc înainte de provocarea primăverii: meciurile pentru evitarea retrogradării
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

lumina libertății

Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă

Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Consiliul Județean Timiș a primit confirmarea aprobării cererii de finanțare depuse în cadrul „Programului privind îmbunătățirea calității aerului şi reducerea cantității de emisii de gaze cu efect de seră, prin utilizarea pentru transportul elevilor a autovehiculelor mai puţin poluante de tipul microbuzelor electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat”, gestionat de Ministerul Mediului prin...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timișul primește 25 de milioane de lei pentru cumpărarea a 25 de noi microbuze ecologice, destinate mediului școlar
După ce a promovat în rândul persoanelor fizice posibilitatea de plată a dărilor către municipalitate prin sistemul online, Primăria Timișoara lansează o secțiune nouă în cadrul Portalului Unic pentru plata impozitelor persoanelor juridice. Companiile au acum opțiunea de a adăuga „Entități juridice” pe Cont , iar astfel își pot achita rapid și sigur impozitele locale....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Firmele își pot plăti dările către Primăria Timișoara prin intermediul Portalului Unic
Societatea timișoreană care a contestat rezultatul licitației pentru stabilirea organizatorului Festivalului Luminii, realizat de Muzeul Național al Banatului, instituție subordonată Consiliului Județean Timiș, va putea să concureze din nou pentru a obține acest contract. Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor a decis că procedura licitației trebuie refăcută, iar MNaB a contestat la Curtea de Apel...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Disputa Muzeul Național al Banatului – Balvia Development a trecut de Curtea de Apel Timișoara. Contestația MNAB, respinsă
Dorința administrației orașului, de a demara operațiunile pentru ridicarea unui nou spital municipal, a făcut joi primul pas spre realizare. Deocamdată vorbim despre hârtii, nu despre demararea unei licitații pentru construire, primarul Dominic Fritz a semnat acordul de colaborare cu IFC, divizie a Băncii Mondiale, instituție care va realiza un prim studiu de prefezabilitate referitor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria Timișoara a semnat cu IFC contractul pentru realizarea studiului de prefezabilitate pentru ridicarea unui nou spital municipal
Universitatea Politehnica Timișoara a dat startul campaniei de admitere pe noul an educaţional 2024/2025. În acest context sunt în derulare o serie de activități: caravana UPT prezintă oferta educațională în liceele din jumătatea de vest a țării; meditațiile gratuite la matematică, informatică, chimie, desen, vin în sprijinul elevilor atât pentru examenul de bacalaureat, cât și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Start campanie de admitere la UPT
O persoană fizică s-a ales cu o amendă de 15.000 de lei pentru că se ocupa cu activitatea de colectare de deșeuri, fără a deține autorizație în acest sens. Sancțiunea vine după un control al Gărzii de Mediu. Comisarii Gărzii de Mediu, Comisariatul Județean Timiș, au efectuat un control la o persoana fizică, care desfășura...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Garda de Mediu Timiș a amendat o persoană fizică, cu 15.000 de lei, pentru colectarea de deșeuri fără autorizație
Județul Timiș deschide ”Lada cu Zestre,” cea mai așteptată competiție a primăverii, cu invitați de seamă: Oana și Adrian Stanca și Ansamblul Profesionist Banatul. Consiliul Județean Timiș prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș dă startul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre” și aduce în atenția publicului un...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Timişul, în sărbătoare! Începe un concurs de tradiţie, extrem de apreciat
Top