Intrigat de statistica extrem de pozitivă a activităţii de transport în comun cu vaporaşe, pe Bega, un cetăţean timişorean a testat cu propriile forţe eficienţa sistemului. El a pedalat cu bicicleta în paralel cu un asemenea vaporaş şi a constatat că sistemul a fost folosit de un singur pasager, pentru o durată a călătoriei de o oră şi jumătate, pe un traseu integral, dus şi întors, inclusiv o pauză de zece minute la capătul traseului.
Un utilizator timişorean de Facebook, „Cetățean în Timișoara. Pretențios”, s-a gândit să testeze cu propriile mijloace, dacă datele statistice, care dădeau sistemul de transport public cu vaporaşele de pe Bega e chiar atât de plin de succes cum îl prezintă operatorul. În consecinţă, şi-a montat o cameră de luat vederi, s-a urcat pe bicicletă şi a pedalat în paralele cu vaporaşul „Savoya-TM”. A „numărat” minutele parcurse pe traseu, dar mai ales utilitatea sistemului, numărul de pasageri care au şi folosit efectiv bărcuţele primăriei.
„Zis și făcut. În dimineața zilei de 07 august 2019 – între 07:17 și 08:30, cu un GoPro montat de ghidonul bicicletei, l-am urmărit pe Savoya-TM pe traseul: Șura (pista de biciclete din spate, de lângă Bega) până la Podul Mihai Viteazul și înapoi până la stația de la D’Arc pe Mal. Distanțe: 3,2 km la dus, 3,5 km la întors; 6,7 km în total. Traseu în amonte – 33 de minute pentru 3,2 km – viteză medie de 5,81 km / h: • stația de la Podul Michelangelo – 0 călători coboară, 0 călători urcă; • stația din Parcul Andrei Mocioni – 0 călători coboară, 0 călători urcă; • stația de la Piața Badea Cârțan – 0 călători coboară, 0 călători urcă. Capăt de linie și o pauză de 10 minute la stația de la Podul Mihai Viteazul – 0 călători coboară, 0 călători urcă. Traseu în aval – 30 de minute pentru 3,5 km – viteză medie de 7 km / h: • stația de la Piața Badea Cârțan – 0 călători coboară, 1 călător urcă; • stația din Parcul Andrei Mocioni – 0 călători coboară, 0 călători urcă; • stația de la Podul Michelangelo – 1 călător coboară, 0 călători urcă; • stația de vis-a-vis de D’arc pe mal – 0 călători coboară, 0 călători urcă (mai puțin eu, care am intrat în vapor strict pentru a confirma pe filmare că n-a urcat nimeni cât am rămas eu în urmă cu al meu cățel jucăuș)”, anunţă utilizatorul curios de pe Facebook.
Ce a descoperit în urma cursei: „Beneficiu – au plimbat un călător pe o distanță de 1,6 km (două stații)”.
Concluziile trase sunt cât se poate de pertinente şi viabile economic: decât să se chinuie şi să plătească o grămadă de bani pe vaporaşe, mai bine primăria ar fi plătit un UBER pentru a transporta pasagerul singuratic.
„1. dacă țineau vaporul pe mal și îi chemau doamnei un UBER, cei de la STPT ieșeau și mai ieftin și erau și mai ecologici. 2. dacă-mi montam scaunul pentru copil și-mi duceam copilul pe bicicletă pe aceeași distanță, transportam de vreo 4 ori mai mulți oameni decât acel vaporetto pe care lucrau 4 oameni (1 om x 1,6 km pentru STPT, versus 1 om x 6,7 km pentru subsemnatul)”.
Vedeţi filmarea realizată de către „Cetățean în Timișoara. Pretențios”, publicată pe Facebook
https://www.facebook.com/TimisoaraCEC/videos/2463881043703417/
Comentarii prin facebook