Social

Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului. Sfânta Maria Mică, hotarul dintre vară şi toamnă

În fiecare an, pe 8 septembrie, creştinii prăznuiesc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică. Sărbătoarea marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă și este prima mare sărbătoare din anul bisericesc. Fecioara Maria are nu mai puțin de nouă zile de pomenire. Datorită Fecioarei Maria, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat, a biruit moartea și a dăruit oamenilor viața veșnică în Împărăția Cerurilor.

Sfânta Scriptură nu oferă informații despre Nașterea Maicii Domnului, evenimentul fiind relatat doar în scrierile apocrife. Tatăl Fecioarei Maria se numea Ioachim și era din seminția lui Iuda. Soția lui era Ana, fiica preotului Matthan. Erau în vârstă și, pentru că nu aveau copii, erau considerați blestemați.Tradiţia spune că, în al cincizecilea an al căsătoriei lor, Marele Preot de la Templu a refuzat public jertfa lor, numindu-i blestemaţi. Întristaţi, cei doi părinţi s-au îndreptat spre casa lor şi au hotărât să se retragă pentru post şi rugăciune. Îngerul Gavriil s-a arătat amândurora, spunându-le că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea sa. Tot el le-a vestit că pruncul se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale.

Maica Domnului are în calendarul ortodox nouă zile de pomenire: 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului, 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului, 25 martie – Buna Vestire, 2 iulie – Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 15 august – Adormirea Maicii Domnului și 31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului.

În popor sunt mai multe superstiții legate de această zi. Se spune, de exemplu, că în preajma acestei sărbători nu e voie să se aprindă focul în casă, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală. Femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit. Pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos. În fiecare casă ar trebui să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria. Bărbaţii nu au voie să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe. Nici plantele medicinale nu se mai culeg după 8 septembrie, pentru că îşi pierd puterea tămăduitoare. De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

4 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

8 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

8 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

9 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

9 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

10 ore ago