Administratie

Timişoara are un nou ambasador cultural

Născut la Timişoara, Robert Dornhelm a emigrat în Austria, la vârsta de 13 ani, iar în prezent trăieşte în Statele Unite ale Americii. Cu o bogată carieră regizorală, el a devenit cunoscut  pentru producţiile realizate ăn domeniul filmului. Acum, va ajuta la promovarea proiectului Timişoara Capitală Europeană a Culturii.

Consiliul director al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii l-a desemnat pe regizorul Robert Dornhelm ca ambasador al Timișoarei 2021. Născut în 17 decembrie 1947 la Timișoara, a emigrat în Austria în 1961, unde a studiat la Academia de Film de la Viena. În prezent trăiește în Statele Unite unde își continuă cariera de regizor de film. Robert Donhelm a primit în 2014 și titlul de cetățean de onoare al Timișoarei.

În calitatea sa de ambasador al Timișoarei Capitală Europeană a Culturii, regizorul va avea misiunea de a promova Timișoara peste graniță și de a susține evenimentele culturale organizate de Timișoara 2021.

Robert Dornhelm s-a născut la Timisoara și a părăsit orașul la 13 ani pentru a se stabili la Viena, Austria unde a studiat și și-a început cariera de regizor de film. A fost nominalizat la premiul Oscar pentru „The Children of Theater Street”, un film despre studenţii de la Kirov Ballet, și pentru producţia „She Dances Alone”, povestea tinerei Nijinska, fiica celebrului dansator Nijinsky. Imediat după Revoluție, Dornhelm s-a întors în România, la Timişoara, pentru a realiza documentarul „Requiem for Dominic”, nominalizat la Globul de Aur pentru „Cel mai bun film străin”, la Austria’s Official Selection, în 1991 și pentru Oscarul la categoria „Cel mai bun film de limbă străină”. 

Dornhelm a regizat și alte producţii ale USA Network: „RUDY: The Rudy Giuliani Story” (cu James Woods si Penelope Ann Miller), „Sins of the Father” (cu Tom Sizemore, Ving Rhames si Richard Jenkins), „RFK” (cu Linus Roache in rolul lui Robert Kennedy) și „Anne Frank”. Acesta din urmă a obținut 11 nominalizări Emmy și un premiu pentru „Cea mai bună miniserie” în 2001. 

Alta producţie a sa este „Fatal Deception: Mrs. Lee Harvey Oswald” pentru care actrița Helena Bonham Carter, în rolul principal, a fost nominalizată la Oscar la categoria „Cea mai bună actriţă”. În 1995, „The Break”, un thriller politic, a deschis Festivalul International de Film de la Dublin. 

Serile TV „Afaceri de familie”, „Război și Pace”, „Das Sacher. In bester Gesellschaft”, „Maria Theresia” i-au adus regizorului noi premii și nominalizări.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Autoturism de lux în valoare de 200.000 euro căutat de autoritățile din Italia, descoperit la PTF Moravița

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Moravița, județul Timiș, au depistat…

5 ore ago

Aquatim pregătește preluarea rețelelor de apă canal din Lugoj, de la 1 ianuarie

De la 1 ianuarie, Aquatim va prelua activitatea de apă și canal și de la…

9 ore ago

Când armele au tăcut și mingea a „vorbit”! Miracolul fotbalistic din timpul Războiului cel Mare

Multă lume s-a întrebat de ce joacă britanicii fotbal de Crăciun, când la ei se…

10 ore ago

Cum va fi vremea în prima și în a doua zi de Crăciun

Vremea se răcește ușor și se menține posomorâtă. Izolat vor cădea precipitații, la început sub…

12 ore ago

Scrisoarea pastorală de Crăciun a lui †IOAN, episcopul greco-catolic de Lugoj

Iubiți frați întru Hristos, Preacucernici Părinți, Dragi credincioși, Cu harul Bunului Dumnezeu am ajuns la…

13 ore ago

Pastorala de Crăciun a PS Iosif Csaba Pál, episcop diecezan

Scrisoare pastorală la sărbătoarea Nașterii Domnului 2024 Iubiți Frați și Surori în Cristos, De Crăciun…

13 ore ago