Sfatul medicului

Cronicile Medici’s: Îmbătrânirea ochiului – degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV)

Boala Care Afectează milioane de oameni

”Degenerescenţa maculară legată de vârstă (DMLV) este una din cauzele importante de scădere a vederii la persoanele peste 60 ani. De fapt, 30% dintre toate persoanele de peste 70 de ani suferă într-o anumită măsură de această boală”, spune Dr Ana Maria Misici, medic specialist oftalmolog la Clinicile Medici’s Timișoara.

Afecțiunea se caracterizează prin deteriorarea progresivă a vederii centrale. În câmpul vizual central apare o zonă de ceață sau de neclaritate (pata neagră), care este proiectată pe imaginea pe care persoana o privește, alterând calitatea vederii. Apar dificultăţi la citit, condus maşina, imposibilitatea de a recunoaşte feţele oamenilor etc. Cea mai comună formă a bolii se numește ”uscată” (sau atrofică), în care celulele maculare sunt degradate ireversibil. Forma uscată apare în 85% din cazuri și este caracterizată prin scăderea progresivă a vederii ca urmare a acumulării unui material dur de diferite dimensiuni între straturile retiniene.

Forma ”umedă” (sau exudativă, neovasculară) a bolii apare atunci când vasele anormale se dezvoltă la nivelul retinei și duc la acumularea unui lichid anormal între straturile retiniene. Boala are ca rezultat scăderea severă a vederii centrale până la pierderea completă a văzului.

Cum se pune diagnosticul corect de DMLV?

Puteți să vă testați singuri, acasă, de posibilele modificări în caz de degenerescență maculară cu o foaie de matematică. Privind un punct în mijlocul foii, liniile care pleacă din acel punct trebuie să fie perfect drepte, în caz de onduleuri sau traiect întrerupt adresați-vă cât mai repede unui medic oftalmolog!

Consultul oftalmologic periodic, mai ales dupa vârsta de 45 de ani, poate surprinde această boală în stadiile incipiente. Prevenția este foarte importantă pentru degenerarea retiniană, această boală fiind una invalidantă. Diagnosticul de certitudine se va pune de către medicul oftalmolog folosind tomografia retiniană.

Ce determină și cum tratăm această afecțiune?

DMLV este o boală multifactorială, principalii factori incriminați, care cresc riscul de boală, sunt: ereditatea, efectul razelor UV, carența de vitamine, fumatul, creșterea tensiunii diastolice, ochii deschiși la culoare, obezitatea.

Tratamentul este diferenţiat în cele două forme de boală. Pentru DMLV uscată, cea mai bună prevenție sunt alimentele bogate în antioxidanți și carotenoizi. NingXia Wolfberry, cea mai cunoscută hrană antioxidantă, este, de asemenea bogată în luteină și zeaxantină, care sunt vitale pentru menținerea sănătății ochilor. Alte alimente bogate în carotenoide, care sunt și antioxidanți puternici, includ afinele și spanacul.

Articol recomndat de Clinicile Medici’s Timișoara.

 

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

5 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

6 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

11 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

12 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

12 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

14 ore ago