Sălile de expoziţie de la Bastionul Therezia sunt gazdă, în perioada următoare a expoziției „Evoluția mijloacelor de transport și de transmitere a mesajelor poștale”. Este un eveniment în premieră națională în care, prin intermediul unor machete, dar şi a unor utilaje folosite efectiv în activitate, sunt prezentate evenimentele şi mijloacele folosite, în ordine cronologică.
În această expoziție este prezentat modul în care era organizat transportul și modul în care se transmiteau depeșele și mesajele din Dacia Traiană și până în prezent.
Mijloacele de transport sunt prezentate prin machete din antichitate până în prezent începând . Astfel, sunt incluse atât animalele care au fost folosite la transportul mesajelor cât și curierii poștali
Evoluția mijloacele de transport este prezentată pentru fiecare cale de comunicație: terestră (rutieră și feroviară), maritimă și aeriană. În ceea ce priveşte mijloacele de transport terestre sunt prezentate, de la primul poştalion și vestitor poştal călare, până la autovehicule, (inclusiv primul vagon poştal); la mijloace de transport maritime de la barca cu vâsle până la corăbii; respectiv la mijloace de transport aeriene, de la balon, aerostat până la primul avion.
Machetele mijloacelor de transport sunt copii fidele ale mijloacelor din epoca istorică respectivă. De asemenea, sunt prezentate și machete și piese originale a mijloacelor de transmitere: telegraf – sunt prezentate macheta Telegrafului Optic și piese originale din telegraful Morse și Telex. Nu lipsesc mijloacele de telefonie și aparate telefonice originale: Tip. BL- baterie locală, Tip BC – baterie centrală și centrala telefonică și primele telefoane cu disc (toate în stare de funcționare); radio: este prezentat primul aparat de radio Unirea cu lampă, termogenerator TGK de curent, cu petrol. Colecţia este deţinută de Caius Lăzărescu.
Expoziția mai conține utilaje poștale vechi și de birotică folosite în oficiile poștale.
Vizitarea se poate face între orele 8 şi 18, în cursul săptămânii, respectiv sâmbătă între orele 10 si 18.
Lansat în 2013 în România, VESSMARY este un concept dedicat evidențierii feminității în toate formele…
Școala Gimnazială Nr. 30 Timișoara a găzduit sâmbătă, 16 noiembrie, a XI-a ediție a concursului…
Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara a anunțat că va avea program special cu ocazia…
O porțiune din Calea Urseni, care se află în administrarea comunei Giroc, ar urma să…
Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara anunță că în perioada 19 noiembrie – 20 decembrie,…
Universitatea de Vest Timișoara a organizat, la București, în perioada 11-13 noiembrie, a treia ediție a…