Primăria Timişoara

Proiectul controversat al construcţiei unui cartier nou în locul Liceului de Arte a fost scos de pe ordinea de zi a şedinţei CLT

Probabil cel mai controversat proiect de hotărâre dezbătut de Consiliul Local Timişoara în ultima perioadă, cel care ar duce la ridicarea unui nou cartier mixt pe terenul fostului Liceu de Artă, a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei de vineri. Cu o sală plină de public anti-proiect, dar mai ales cu un anunţ clar al consilierilor PSD, că vor vota împotriva aprobării noului Plan Urbanistic Zonal, Nicolae Robu a decis să renunţe la dezbaterea şi votul pe tema acestuia.

Semnalul clar că proiectul nu va trece a fost dat de Luminiţa Ţundrea, care a prezentat poziţia grupului de consilieri locali ai PSD. Opoziţia publică din sală a fost majoră, printre apărătorii anti-proiect fiind chiar şi contracandidatul lui Robu la un nou mandat de primar, neamţul Dominic Fritz.
„Considerăm că este extrem de important să fim responsabili atunci când vine vorba de genul de construcții pe care le facem în centrul orașului, că nu este o chestiune de oportunitate ridicarea unei astfel de construcții lângă sediul Primăriei Timișoara. Să nu uităm că aspectul centrului orașului este un subiect foarte delicat. Dacă vizităm mari metropole din zona de est a lumii, așa cum este Bangkok, vedem clădiri elegante aflate lângă niște monștri de oțel. Vă rugăm să se revină asupra acestui PUZ. Noi, consilierii locali PSD, ne vom opune la admiterea acestui proiect”, a anunţat consilierul local social democrat.
Desigur, Robu nu a fost de acord cu poziţia respectivă, el fiind adeptul ridicării unui nou ansamblu de clădiri pe spaţiul amintit. Desigur, consilierii partidului de opoziţie din CLT a fost din nou considerat… contra de primar. Exemplul dat, alături de mari metropole, a fost chiar şi Bucureştiul, care străluceşte prin orice altceva, dar nu prin arhitectură.
„Sunt ani de zile de când aici, în centrul Timișoarei, avem o paragină. Unii se declară apărători ai patrimoniului, dar niciodată nu v-am văzut pozitivi pentru ceva, ci mereu ați venit să puneți contre, doar, doar vă afirmați prin asta, că nu sunteți capabili să vă afirmați altfel. Sunt arhitecți de marcă, oameni care au o carieră în spatele lor și sunt mai în măsură să spună dacă este oportun sau nu să se construiască ceva din punct de vedere arhitectural. Dacă v-ați uitat în lumea asta largă, ați vedea cât de ridicole sunt aceste dogme că ceva nu poate să fie mai sus decât altceva. Ați văzut că în New York sunt doi zgârie-nori care străjuiesc celebra catedrală? Ați văzut în toate orașele europene cum se îmbină noul cu vechiul într-o manieră inspirată? Uitați-vă și în București ce lucruri inspirate s-au făcut, pe Calea Victoriei sunt clădiri din sticlă în care se oglindesc frumoasele palate de vizavi. Noi vrem să împiedicăm un proprietar să-și valorifice proprietatea?”, a spus Robu, în plen.
Deşi Ordinul Arhitecţilor a menţionat că opiniile exprimate în dezbaterile publice nu au fost luate în seamă absolut deloc, primarul a susţinut exact contrariul. „Așa vă convine, să rămână orașul ăsta înapoiat, așa cum a fost”, a fost concluzia trasă de Nicolae Robu.
„Ne aflăm în fața unui proiect pe care într-o formă sau alta îl cunosc de mai mult de cinci ani, un demers care durează de mai bine de doi ani și jumătate. A existat o soluție, a existat un aviz de oportunitate pentru soluția inițială, a existat o dezbatere publică. S-a constatat că este un sit sensibil, astfel că s-a cerut aprobarea acestui sit printr-un concurs profesional, iar investitorul privat a acceptat organizarea acestui concurs, care a fost jurizat de un juriu internațional. S-a decis o listă scurtă de două proiecte, a avut loc etapa a doua a concursului, iar soluția finală a fost prezentată într-o expoziție. S-a reluat întreg procesul, un nou certificat de urbanism a fost emis, un nou aviz de oportunitate, a avut loc o nouă consultare publică, s-au obținut toate avizele, conform procedurii, și rezultatul este cel din proiectul care se află în fața deciziei dvs. El conține toate înscrisurile necesare și a parcurs toate etapele necesare pentru a putea fi supus aprobării în Consiliul Local Timișoara. Nu depășim la coamă clădirea Primăriei Timișoara, nu avem elemente care să genereze o încărcare urbană mai mare. Înălțimea turnului informațional este mai mică decât cea a catedralei, se apropie de cornișa catedralei, dar nu de cruce. Nu se pune problema să se intre în concurență, ci doar să marcheze memoria locului. Va exista și un muzeu al comunității evreiești din Timișoara”, a subliniat şi Sorin Ciurariu. arhitectul-șef al Primăriei Timişoara.
Ce e de făcut acum? Robu a decis să retragă proiectul şi a vorbit chiar şi de organizarea unei a treia dezbateri publice, motivând, că, de fapt, decidenţii nu ar cunoaşte detaliile tehnice.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Bărbat decedat într-un oraș din Timiș, în timpul serviciului

La data de 21 mai, în jurul orei 16, polițiștii orașului Gătaia au fost sesizați…

2 ore ago

Începe lupta pentru Liga 2! Politehnica Timişoara întâlneşte într-un duel judeţean CSC Ghiroda

S-au luptat pentru supremaţia judeţului în urmă cu aproape zece ani. Acum se înfruntă din…

4 ore ago

Mirela Toc a fost reangajată la Primăria Timișoara și devine subordonata lui Culiță Chiș

Mirela Toc, angajata dată afară de Primăria Timișoara în vara trecută, a ajuns înapoi în…

5 ore ago

Universitatea de Vest Timișoara sărbătorește 80 de ani de activitate

Întreaga comunitate a Universității de Vest din Timișoara aniversează în zilele următoare 80 de ani…

5 ore ago

Noile dotări pentru clinicile ORL și Balneo vor fi finanțate cu bani europeni

În perioada următoare va avea loc demararea procedurilor în vederea recepției noului corp de clădire…

5 ore ago