Servicii de înaltă calitate pentru diagnosticul și tratamentul cancerului. Acesta este obiectivul proiectului ROSECAN, derulat de Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, de la Spitalul Județean Timișoara.
În cadrul proiectului, Spitalul Județean Timișoara, prin Centrul OncoGen, s-a dotat cu toate echipamentele prevăzute pentru diagnostic personalizat în cancer, prin secvențiere.
„De asemenea, se derulează conform graficului procedura de achiziție pentru dezvoltarea unui software dedicat diagnosticului și tratamentului pacienților oncologici, care va fi implementat în regiune, atât în România, cât și în Serbia, fiind în etapa de evaluare tehnică. Acest software, unic în țară, va permite integrarea parametrilor clinici, imunologici și moleculari obținuți prin secvențiere, în vederea unui diagnostic personalizat al pacienților cu tumori solide”, transmite prof. Carmen Panaitescu, coordonator adjunct OncoGen.
Secvențierea genică de nouă generație (NGS) este o metodă modernă utilizată pentru diagnosticul de precizie și orientarea terapiei în cancer, atât pentru tumorile solide, cât și pentru afecțiunile maligne hematologice. Secvențierea genică oferă informații referitoare la mutațiile care apar în celulele tumorale în cadrul procesului de dezvoltare și proliferare tumorală. Pe baza panelului de mutații genice apărute la un pacient, acesta devine o entitate unică, cu diagnostic molecular personalizat, beneficiind astfel de un tratament individualizat. Informațiile obținute sunt interpretate cu ajutorul unor programe computerizate dedicate, de tipul Oncomine, IonReporter sau VariantStudio. Prin această metodologie pot fi identificate noi ținte moleculare existente la nivelul tumorilor, astfel putându-se dezvolta strategii terapeutice de tip vaccin personalizat sau imunoterapie celulară.
Secvențierea genică nu presupune nici un risc pentru pacienți, această metodă efectuându-se din ADN-ul extras din țesutul inclus la parafină, după stabilirea diagnosticului histopatologic al tumorii.
În cadrul proiectului ROSECAN au fost achiziționate trei aparate pentru secvențiere genică de nouă generație: Sistem pentru secvențierea întregului genom cu stație automată de pregătire a probelor (Ion Torrent Studio S5 + Ion Chef – ThermoFisher), sistem pentru secvențierea țintită a ADN-ului (Personal Genome Machine (PGM) – ThermoScientific) și Sistem secventiere MiSeq pentru validare (Illumina). Aceste sisteme au fost utilizate pentru analiza a peste 80 de probe în acest an.
„Această etapă încheiată cu succes ne aduce mai aproape de atingerea scopului nostru, acela de a oferi pacienților oncologici un diagnostic și o orientare terapeutică personalizate tratamentului în tumorile maligne”, a mai spus Camen Panaitescu.
Proiectul strategic ,,Inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului tumorilor maligne – ROSECAN” este finanţat prin programul Interreg-IPA CBC România – Serbia. Proiectul se derulează în perioada 2017 – 2021, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii din Republica Serbia, Spitalul General din Požarevac şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, având un buget total de peste 12 milioane de euro, dintre care aproximativ trei milioane de euro revin Centrului OncoGen.
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…
Contribuabilii români sunt avertizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală cu privire la reapariția unor…
Clădirea cinematografului Studio, din centrul Timișoarei, a fost finalizată. După o investiție de cinci milioane…
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…