Sănătate

Tratament personalizat pentru bolnavii de cancer. Se fac cercetări la OncoGen cu aparatură de ultimă generație

Servicii de înaltă calitate pentru diagnosticul și tratamentul cancerului. Acesta este obiectivul proiectului ROSECAN, derulat de Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, de la Spitalul Județean Timișoara.

În cadrul proiectului, Spitalul Județean Timișoara, prin Centrul OncoGen, s-a dotat cu toate echipamentele prevăzute pentru diagnostic personalizat în cancer, prin secvențiere.

„De asemenea, se derulează conform graficului procedura de achiziție pentru dezvoltarea unui software dedicat diagnosticului și tratamentului pacienților oncologici, care va fi implementat în regiune, atât în România, cât și în Serbia, fiind în etapa de evaluare tehnică. Acest software, unic în țară, va permite integrarea parametrilor clinici, imunologici și moleculari obținuți prin secvențiere, în vederea unui diagnostic personalizat al pacienților cu tumori solide”, transmite prof. Carmen Panaitescu, coordonator adjunct OncoGen.

 

Secvențierea genică de nouă generație (NGS) este o metodă modernă utilizată pentru diagnosticul de precizie și orientarea terapiei în cancer, atât pentru tumorile solide, cât și pentru afecțiunile maligne hematologice. Secvențierea genică oferă informații referitoare la mutațiile care apar în celulele tumorale în cadrul procesului de dezvoltare și proliferare tumorală. Pe baza panelului de mutații genice apărute la un pacient, acesta devine o entitate unică, cu diagnostic molecular personalizat, beneficiind astfel de un tratament individualizat. Informațiile obținute sunt interpretate cu ajutorul unor programe computerizate dedicate, de tipul Oncomine, IonReporter sau VariantStudio. Prin această metodologie pot fi identificate noi ținte moleculare existente la nivelul tumorilor, astfel putându-se dezvolta strategii terapeutice de tip vaccin personalizat sau imunoterapie celulară.

Secvențierea genică nu presupune nici un risc pentru pacienți, această metodă efectuându-se din ADN-ul extras din țesutul inclus la parafină, după stabilirea diagnosticului histopatologic al tumorii.

În cadrul proiectului ROSECAN au fost achiziționate trei aparate pentru secvențiere genică de nouă generație: Sistem pentru secvențierea întregului genom cu stație automată de pregătire a probelor (Ion Torrent Studio S5 + Ion Chef – ThermoFisher), sistem pentru secvențierea țintită a ADN-ului (Personal Genome Machine (PGM) – ThermoScientific) și Sistem secventiere MiSeq pentru validare (Illumina). Aceste sisteme au fost utilizate pentru analiza a peste 80 de probe în acest an.

„Această etapă încheiată cu succes ne aduce mai aproape de atingerea scopului nostru, acela de a oferi pacienților oncologici un diagnostic și o orientare terapeutică personalizate tratamentului în tumorile maligne”, a mai spus Camen Panaitescu.

Proiectul strategic ,,Inițiativa comună România-Serbia împotriva cancerului în regiunea transfrontalieră: îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului tumorilor maligne – ROSECAN” este finanţat prin programul Interreg-IPA CBC România – Serbia. Proiectul se derulează în perioada 2017 – 2021, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii din Republica Serbia, Spitalul General din Požarevac şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, având un buget total de peste 12 milioane de euro, dintre care aproximativ trei milioane de euro revin Centrului OncoGen.

 

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

4 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

7 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

8 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

8 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

9 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

10 ore ago