Sănătate

Cronicile Medici’s: Atenţie la alergiile alimentare!

”Reacțiile alergice provocate de alimente pot pune viața în pericol și pot fi declanșate de cantități extrem de mici de alergen. Anafilaxia este cea mai severă manifestare a alergiilor alimentare si este o urgență majora!”, spune Dr Alina Bălăceanu, medic specialist alergologie și imunologie clinică la Clinicile Medicis Timișoara.

Ce este alergia alimentară?

Se estimează că prevalența alergiei alimentare s-a dublat în ultimul deceniu, fiind afectate peste 200 de milioane de persoane la nivel mondial. Alergia alimentară se datorează răspunsului anormal exagerat al organismului ca urmare a contactului cu anumite proteine din alimente și presupune o sensibilizare anterioară la aliment. Sensibilizarea se poate produce la nivel digestiv, cutanat și inhalator (în cazul reacțiilor de tip încrucișat la cei sensibilizați la alergeni inhalatori). Adevărata alergie alimentară se produce prin mecanisme mediate de sistemul imunitar. Astfel se diferențiază două mari categorii de reacții alergice alimentare: IgE mediate (de tip imediat- simptomele debutează la câteva minute, până la 2 ore, de la contactul cu alergenul și pot fi foarte severe, inclusive letale) si non-IgE mediate (de tip întârziat- debutează la câteva ore, până la zile de la ingerarea alimentului). Cele doua forme pot coexista la aceeași persoană.

Care sunt cele mai frecvente alimente alergene?

Principalele alimente incriminate în alergiile alimentare sunt: laptele de vacă, oul (in special albușul), grâul, soia, arahidele, nucile, peștele și crustaceele, dar practic orice aliment poate deveni alergen. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii datorită sistemului imun si gastrointestinal imatur. Majoritatea copiilor încep să tolereze laptele, oul, grâul, soia până la 5 ani, dar rareori se vindecă de alergia la arahide sau crustacee.

Cum se manifestă alergia alimentară?

Manifestările clinice ale alergiei alimentare implică o diversitate de simptome ce variază ca intensitate si severitate de la o persoană la alta şi cuprind: prurit (mâncărime) la nivel bucal sau cutanat, erupții cutanate, tumefierea (umflarea) buzelor, limbii, gâtului, dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, dificultăți de respirație, senzație de sufocare, amețeli, pierderea conștientei, palpitații, tulburări de vedere, leșin.

Afecțiunile cele mai frecvente în cazul alergiilor IgE mediate sunt urticaria, angioedemul, gastroenterită, sindromul alergic oral, anafilaxia, iar in cazul celor non IgE mediate, boala celiacă, sindromul de gastroenterocolită indus de proteinele alimentare, proctocolită alergică.

Cum se diagnostichează alergia alimentară?

Relația de cauzalitate cu alimentul este deseori greu de confirmat! Diagnosticul se stabilește pe baza unui istoric amănunțit, rezultatelor unor investigații clinice, biologice si paraclinice, precum și a unor teste alergologice specifice. De mare ajutor este și jurnalul alimentar (se notează ora ingestiei, alimentele ingerate, simptomele apărute) și dieta de eliminare.

Cu ce putem confunda alergia alimentară?

Manifestări clinice asemănătoare alergiei alimentare, se întâlnesc și în intoleranța alimentară, o formă de reacție adversă la alimente sau aditivi alimentari (monoglutamat de sodiu, metabisulfit, tartrazine) în care sunt implicate mecanisme toxice, metabolice sau farmacologice. Simptomele intoleranței alimentare sunt mai puțin severe si pot fi cauzate de deficite enzimatice (de exemplu intoleranta la lactoză produsă de deficit de lactază) sau prezența substanțelor chimice din alimente.

Prevenția si tratamentul alergiilor alimentare

Cea mai eficientă metodă de prevenire este evitarea alergenului cauzator. O atenție deosebită trebuie acordată alergenelor „ascunse” in diverse preparate. Astfel, este recomandat să se citească cu atenție etichetele alimentelor si băuturilor și să se evite contaminarea preparatelor cu alergenii sensibilizanți (frecventă în restaurante). În cazul copiilor, este recomandată alăptarea cel puţin în primele 6 luni de viaţă! Singurul “tratament” este evitarea alimentului care produce alergie, dar sunt in cercetare și alte metode (imunoterapia orală). În funcție de localizarea si severitatea simptomelor se recomandă medicamente antihistaminice, corticosteroizi și în caz de anafilaxie adrenalina. Pacienții cu reacții alergice severe și istoric de anafilaxie trebuie să poarte in permanență adrenalină auto injectabilă!

Articol recomandat de Clinicile Medici’s Timișoara.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Alianța Dreapta Unită a lansat, la Timișoara, campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Alianța Dreapta Unită a ales Timișoara pentru a lansa oficial campania electorală pentru alegerile locale…

8 ore ago

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

12 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

14 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

14 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

14 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

15 ore ago