Idee e să nu judecăm sentințele unor curți de justiție în funcție de cum ne convine nouă. Nu asta e poanta, să condamnăm corupția lui Liviu Dragnea și a șmecherilor PSD, iar neregulile lui Gheorghe Ciuhandu, dacă or fi, să le lăsam să treacă duios ca o cauză nobilă. Nu poți cere sugrumat de indignare să se facă dreptate când o instituție a administrației publice centrale ia o o bucățică de Dunăre și o dă alteia locale, care apoi o dă unei firme private peste care domnește Voievodul României, dar când un primar comite o finanțare ilegală să-i găsim scuze. În toate însă trebuie găsit un echilibru, pentru a nu exista senzația că ăluia care cere justiție dreaptă i se dă când calcă el pe bec, iar prin alte părți călcatul pe bec e regulă. Poți fi o zi fraierul de serviciu, dar nu poți fi zilnic în cheia asta. Căci dacă noi cerem justiție, na, foarte bine, atunci luați d-aci justiție, să vă săturați!
Despre cazul Gheorghe Ciuhandu și finanțarea clubului de fotbal Politehnica patronat de Marian Iancu este vorba și risc să-i iau apărarea fostului primar al Timișoarei. Procesul este lung și teancurile de dosare sunt grele. Nu avem toate datele și categoric n-am înțelege nimic din ele, dar apărarea celor condamnați are dreptate când spune că acea decizie de a finanța cu nouă milioane de lei/sezon principala echipă de fotbal a Timișoarei a fost luată de un for legislativ local și doar execuția acestei decizii a fost făcută mai apoi de primar. De a fost ceva greșit, de ce nu răspund toți? Primarul ar fi condamnabil la rândul lui dacă nu ar executa o hotărâre de consiliu local. Cum decide edilul când trebuie să le respecte și când nu trebuie hotările de CL, cu atât mai mult cu cât are avizele de legalitate de la juristul instituției?
În prima instanță, Gheorghe Ciouhandu a fost achitat. La Curtea de Apel a primit trei ani cu suspendare și muncă în folosul comunității. Umilitor? Deloc. Pentru echipa iubită aș face și așa ceva. Mulți o fac și acuma cheltuind banii proprii prin deplasări lungi cu Politehnica. Dar de aici până la imputarea a 27 milioane de lei, plus dobânzi și penalități, e aproape o barbarie. Nu vreau să cânt din nou la coarda aia sensibilă cu cât de important e sportul și imaginea europeană ce-a făcut-o fotbalul Timișoarei în acea vreme. Cu siguranță că bugetul local a fost vandalizat de-alungul timpului de alte idei nefericite și păguboase, din care nu ne-am ales cu nimic, iar astăzi penalizăm fostul primar, fostul secretar, un grup de patru persoane, să plătească în solidar cu firma ce-a administrat echipa de fotbal toată cheltuiala clubului.
E absurd. Dacă ar fi o decizie ilegală, atunci da, luați de la toți acești bani, inclusiv de la consilierii care au luat decizia. Dar dacă sunt chichițe contabile, forme de decont incorecte etc, păi atunci puneți doar acei bani în cârca acestor oameni, nu tot bugetul clubului. Banii aia au mai fost consumați și corect, pe susținerea activității sportive, de ce să mai ceri acei bani înapoi? Toată țara funcționează în sport cu susținere locală. Și atunci și mai ales acum. Numai Timișoara este condamnată, numai Timișoara este în continuare oprită sau descurajată să mai plătească sportul în formula în care se face în toată țara. Dacă Gheoghe Ciuhandu se face vinovat că au fost decontați bani publici pentru costume Armani sau pentru ciocolată Rocher, atunci recuperați acei bani, dar este o prostie să cereți de la patru oameni banii pe cantonamente, pe transport sau suplimente nutritive ce-au ajutat în mod real la performanța de atunci.
Firma pe care a funcționat clubul este moartă, Marian Iancu, în pușcărie, pe acea afacere scrie faliment, iar pentru tot vor plăti Ciuhandu și Cojocari? Dacă galeria Ultra Viola Ultra Curva Sud, actuala Druckeria, ar avea memorie, păi să-și amintească de mitingurile când FRF ne băga pumnul în gură și ne lua puncte, să-și amintească de revolta de la Modern și amenințările făcute administrație publice când o „trompetă” a opoziției politice, că avocată nu-i pot zice, cerea stoparea finanțării exact când echipa trăgea la titlu și îi era mai greu financiar. Poate că, simbolic, cutia cu donații de pe stadionul Știința ar putea circula și pentru Gheorghe Ciuhandu. Măcar o zi.
Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 19.12.2024, unde se vor executa reparaţii…
Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…
Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…
Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…
Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…