Opinii

Ce-i uneşte pe candidaţii Nicolae Robu şi Adrian Orza? Un munte de ipocrizie şi tupeu

Duminică după-amiază. Timişorenii care nu sunt la plimbare sau în vizite pe la prieteni se ascund de ştirile panicarde cu coronavirusul în faţa televizorului pe un meci de fotbal sau un film pe Netflix. Nu chiar toţi. Cel puţin doi dintre ei au alte treburi. Unul este primarul în exerciţiu, Nicolae Robu. „Fanaticul muncii” (în zadar ar completa unii) nu are linişte nici duminică după-amiaza. Îl deranjează, de această dată, „şomerii/întreţinuţii” care vor să-i ia locul în fruntea primăriei. Şi cum poate rezolva problema, decât printr-un sondaj de opinie pe Facebook? Al 24-lea doar în acest an.

“Denotă, oare, respect pt Timișoara, ca în 2020, să i se propună drept Primar, un șomer / întreținut? Întreb de principiu, depersonalizat și vă rog să analizați la rece. O fac din dragoste față de oraș și din responsabilitate”, întreabă primarul, învăluind cu multă candoare un atac grobian la persoană. Fiindcă nu-l interesează orice “şomer”, ci unul anume: Dominic Fritz, contracandidatul său la funcţia de primar. Cu o imensă ipocrizie, el insistă însă că e vorba de un principiu, “depersonalizat”. Iar timişorenii care nu sunt aşa de “principiali” precum primarul lor, l-au detonat în direct. “Da. Ne mulţumim şi cu şomeri”, au răspuns peste 70% dintre respondenţi. Şi procentul tot urca. Când a ajuns la 73%, Robu şi-a retras sondajul de pe Facebook. Pentru prima dată de când îi “sondează” pe timişoreni. Iar răspunsurile nu trebuie luate chiar toate drept un vot virtual pentru Fritz, ci şi o drastică taxare a mârlăniei şi ipocriziei primarului.

Şi ar mai fi aici o chestiune tragic-comică, care poate fi coincidenţă sau nu. Se ştie, până a ajunge premier, şi preşedintele PNL, Ludovic Orban, a fost şomer. A doua zi după sondajul lui Robu care-l viza pe Fritz, dar lovea şi în el, Orban i-a răspuns tot indirect lui Robu. Referindu-se la primarul din Baia Mare, Orban a afirmat că este exclus ca PNL să aibă candidaţi la locale oameni trimişi în judecată pentru fapte de corupţie. Ghiciţi cine se află în această situaţie!

Un al doilea personaj “ocupat” duminică după-amiaza era Adrian Orza, consilier local independent, fost viceprimar ţărănist al Timişoarei timp de trei mandate (2000-2012), başca de două ori candidat la Primăria Timişoara. Tot pe Facebook, Orza şi-a anunţat o nouă candidatură la funcţia de primar. De ce? Un prim motiv ar fi faptul că i-ar fi cerut-o mulţi timişoreni. E adevărat, Orza nu e nici primul, nici ultimul care se crede providenţial pentru Timişoara şi se ascunde în spatele “meselor” care-i cer să candideze.

Un al doilea motiv este însă de-a dreptul caraghios. Şi de-o rară ipocrizie. Preluând o sintagmă dragă televiziunilor PSD-iste, în special Antena3, Orza afirmă că s-a săturat de războiul româno-român purtat la nivel naţional. Şi cum stopează el războiul? Sacrificându-se personal cu o nouă candidatură. Ce omite Orza să spună în postarea sa de pe Facebook? Că a lui candidatură nu va fi chiar aşa “independentă”, ci va fi suţinută de PSD. Aţi realizat? Odată cu candidatura ţărănistului de rezonanţă naţională pe lista PSD se va sfârşi şi războiul româno-român; spre marea satisfacţie a lui Bogdan Chiriac. Sigur, Orza nu este primul ţărănist care se bagă până în gât în PSD. Au fost destui înaintea lui, iar acest lucru explică foarte bine şi motivul decesului marelui partid istoric. Dar să prezinţi această “acuplare” drept un gest de mare moralitate, parcă ai nevoie de ceva tupeu. Şi nu puţin. Că de ipocrizie nici nu mai discut.

 

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Raoul Trifan, despre legea combaterii evaziunii fiscale: “Pe lângă Iohannis, Dragnea era un amator”

Senatorul USR de Timiş, Raoul Trifan, afirmă că legea promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis,…

19 minute ago

Viceprimarul Cosmin Tabără, trimis la ascuțit creioane, după ce rămâne și fără bazele sportive

Primarul Dominic Fritz a decis că e timpul ca viceprimarul său liberal să treacă efectiv…

2 ore ago

Alfred Simonis solicită sancționarea grupurilor politice ale Alianței Dreapta Unită și ai AUR pentru circul de joi noaptea, din Piața Unirii

PSD Timiș atacă Alianța Dreapta Unită și spun că liderii locali ai acesteia folosesc circul…

4 ore ago

Descoperă oferte avantajoase la biletele de avion cu eSky.ro

Adori să evadezi din cotidian și să explorezi lumea? Te-ai săturat să aștepți ore nesfârșite…

5 ore ago

Agresiune AUR împotriva lui Dominic Fritz în prima noapte de campanie. Candidatul AUR este omul echipei Robu-Simonis

În noaptea de 9 mai, un grup de membrii AUR a întrerupt evenimentul de lansare…

5 ore ago

Comportare excelentă a României la Europeanul de fotbal destinat primarilor

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale…

8 ore ago