Sănătate

Despre îngrijirea pielii în sezonul rece. Sfatul dermatologului

Temperaturile scăzute nu ne scutesc de îngrijirea pielii, din contra. Ele vin la pachet cu un regim special de îngrijire a tenului, mai ales atunci cand dorim să evităm uscarea pielii. Sezonul rece aduce cu el două fenomene: cel de vasoconstricţie şi cel de vasodilataţie.

Primul are loc atunci când vasele de sânge se contractă, ceea ce are drept rezultat reducerea afluxului de sânge. Vasodilataţia are loc în momentul în care revenim la căldură, vasele de sânge se dilată, iar în urma irigării rapide, pielea devine pe anumite zone roşie. Lipsa unei temperaturi constante ne poate cauza diferite afecţiuni. La aceste fenomene se adaugă activităţile sportive îndelungate în aer liber (patinaj, ski), încăperile încălzite în exces, folosirea aerului condiţionat la birou şi în case. Ce trebuie să facem pentru a nu ne usca sau sensibiliza tenul, ne spune Dr. Nadiţa Popovici, medic primar dermatolog la centrul Derma Skin.

Cum evităm uscarea pielii în timpul sezonului rece?

Voi elabora o listă cu cele mai importante recomandări pe care le poate face un medic dermatolog, însă contează foarte multe grija pe care o aveţi acasă şi vizitele la cabinet pentru proceduri indicate cu precădere în acest sezon.

  1. Este greşit să credem că iarna nu trebuie să mai folosim creme cu factor de protecţie. Există creme formulate pentru protecţie înainte de expunerea la soare la plajă şi creme cu filtre de protecţie pentru utilizare zilnică. Trebuie să utilizăm în fiecare zi în care ştim că ieşim din casa crema cu SPF cu o textură care să intre uşor în piele.
  2. Cremele recomandate în acest sezon trebuie să conţină ingrediente intensiv hidratante: ceraminde, glicerina, peptide, acid ferulic, uree, acid hialuronic. Pentru curăţarea pielii se recomandă produse cât mai blânde, care nu agresează tenul.
  3. Dacă vă pregătiţi să mergeţi la schi, asiguraţi-vă că aveţi în bagaj şi o cremă extrem de hidratantă, cremă cu SPF şi un balsam de buze.
  4. În procesul de hidratare a pielii puteţi introduce un umidificator de cameră. Acesta are un rol de protecţie şi mentinere a unui echilibru. Fiind temperaturi scăzute, tindem să petrecem mai mult timp în spaţii încălzite, iar acest lucru contribuie la uscarea pielii.
  5. Duşurile fierbinţi şi îndelungate trebuie neapărat evitate. Acestea doar deshidratează pielea.
  6. O rutină de îngrijire a pielii trebuie să conţină şi seruri cu antioxidanţi, aceaştia având un rol reparator pentru piele. Ziua protejăm, seara reparăm.
  7. În acest sezon trebuie să protejăm mâinile şi buzele mai mult decât de obicei. Un balsam de buze cu SPF şi o cremă de mâini cu ingrediente emoliente se recomandă să se folosească în fiecare zi, având în vedere că ele intră cel mai mult în contact cu aerul rece.
  8. Îmbrăcămintea trebuie şi ea aleasă cu grijă. Nu putem să purtăm lână, poliester şi alte ţesături care au textură abrazivă şi să ne aşteptăm să avem pielea neiritată.
  9. În acest sezon se recomandă efecturea procedurilor de peeling şi dermapen, tratamente eficiente în regenerarea uniformă a pielii. Acestea vor ajuta apoi pielea să absoarbă şi mai bine cremele şi serurile hidratante. În completarea hidratării se recomandă cu precădere şedintele de PRP cu aminoacizi şi Maska Spectrum, o mască cu terapia led, extrem de utilă ce asigură o hidratare până în straturile profunde oferind pielii luminozitate şi elasticitate.
  10. În acest sezon se pot activa cu uşurinţă dermatitele de contact. Asiguraţi-vă că folosiţi produse cu ingrediente special formulate pentru aceste afecţiuni.

 

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Incendiu devastator în Lugoj! O femeie şi-a pierdut viaţa

Duminică, 29 decembrie, în jurul orei 10:40, pompierii din cadrul Detașamentului Lugoj au intervenit pentru…

8 minute ago

Târgul de Crăciun al Primăriei Timișoara a atras aproape 800.000 de vizitatori

Până pe data de 26 decembrie, Primăria Timișoara a calculat că la Târgul de Crăciun…

42 de minute ago

Alfred Simonis: La conacul Mocioni din Foeni s-a lucrat mai mult în ultimele două luni decât în toate celelalte zece ale anului

Preşedintele CJ Timiş, Alfred Simonis, afirmă că, în ultimele două luni s-a lucrat la conacul…

2 ore ago

„Democrația” care ne va scârbi

Grupul aleșilor poporului pe listele SOS a depus jurământul în Parlamentul României. Sunt oameni nu…

5 ore ago

Toate tramvaiele din lotul galben au ajuns la Timișoara

La Timișoara a ajuns și ultimul din cele 17 tramvaie produse de Bozankaya, în lotul…

24 de ore ago

Ultimul bal pe 2024! SCM Timişoara joacă pe terenul liderului neînvins

SCM winsed.swiss Timișoara o înfruntă pe CSM CSU Oradea duminică, de la ora 18:00, în…

24 de ore ago