Economic

Patronii timişoreni din HoReCa anunţă scăderi de 90% a activităţii. Se solicită scutiri şi subvenţii de la stat

Reprezentanţii industriei hoteliere şi a restaurantelor din Timişoara spun că au avut scăderi de 80 – 90 de procente a activităţii şi că nu vor putea face faţă situaţiei actuale. Ei cer scutiri de taxe şi impozite, subvenţii de la stat, amânarea plăţii datoriilor la buget sau credite pe luni de zile, credite guvernamentale şi plata de către stat a unei părţi din contribuţiile la salariile angajaţilor din domeniu.

Noul virus corona pune în dificultate activitatea hotelieră şi din domeniul restaurantelor. Organizația patronală Horetim s-a întâlnit pentru discutarea situației grave existente în industria ospitalității din Timiș. Iar concluziile discuţiilor arată că toate companiile din această industrie au fost afectate masiv de această criză legată de coronavirus (COVID-19).

„Activitatea comercială a scăzut brusc cu până la 80-90% în decurs de câteva zile și estimăm continuarea acestei crize pentru câteva luni. Criza nu este numai a noastră, este a mai multor altor verigi economice, furnizori de marfă, vânzători cash and carry, producători locali de alimente, vinuri, băuturi răcoritoare, servicii, delivery. Pe lângă această implicare în lanț, blocarea activității noastre va genera neplata taxelor locale, a taxelor naționale, chiriilor și altor obligații, va declanșa un șomaj masiv, într-o situație cu totul excepțională. Pentru a ne susține angajații, pentru a putea trece peste această perioadă, avem nevoie de sprijinul autorităților centrale și locale în regim de urgență, de măsuri concrete de implicare a statului român pentru protejarea contribuabililor fără de care statul nu ar putea exista.”, spun cei de la Horetim.

Iar sprijinul solicitat de reprezentanţii industriei este mai mult decât masiv şi include toate ramurile activităţii. Pretenţiile sunt similare cu cele solicitate de restul industriei HoReCa.

„Suntem alături de colegii noștri din țară și susținem împreună aceleași măsuri pentru deblocarea crizei de lichidități. Astfel, în concordanță cu ceilalți reprezentanți din industria ospitalității din Romania susținem că: Datoriile statului către companii să fie plătite urgent (TVA fără control prealabil, accize după caz, concedii medicale, plata de urgență a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu pentru servicii de care a beneficiat în ultima perioadă). Plățile companiilor către autoritățile centrale și locale ( aferente obligațiilor fiscale scadențe la final de lună martie ) să fie cel puțin amânate pentru mai multe luni. Credite guvernamentale garantate de stat și la condiții financiare preferențiale până la limita corespunzătoare de două ori suma plătită de companie anul precedent pentru impozite locale și centrale. Măsuri pentru amânarea ratelor către bănci și/ sau societăți de leasing fără consecințe pentru companii. Măsuri care să împiedice/ îngreuneze intrarea în insolvență în următoarele 3 luni deoarece s-ar crea imediat blocaje și mai mari”, spun cei de la Horetim.

Patronii de hoteluri şi baruri vor sprijin de la stat şi în ceea ce priveşte angajaţii, codul muncii trebuie să devină mai flexibil, norma de lucru trebuie redusă, iar statul să contribuie cu scutiri de impozite şi pentru sumele plătite.

„Codul muncii este necesar a fi flexibilizat, existând două măsuri care să intre în vigoare imediat: Șomaj tehnic cu plata indemnizației de către statul român și/sau Reducerea normei de lucru cu plata unui procent stabilit de către companie (între 30% și 50%) în condițiile scutirii de contribuții salariale și impozit pe venit a acestei părți. În plus statul să vină cu completarea diferenței, în așa fel încât angajații să aibă cât mai puțin de suferit”, se mai arată în anunţul celor de la Horetim.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Trenul e mai ieftin pentru studenți doar până în localitatea de domiciliu și înapoi la facultate. Biletele, disponibile doar ”offline”

Drumurile pe calea ferată vor fi de acum înainte cu reducere de 90% pentru studenţi…

12 ore ago

Șoferii au primit un cadou nedorit la început de an. Benzina și motorina sunt semnificativ mai scumpe

”Cadoul” otrăvit pe care cei care utilizează autovehiculele pentru deplasare îl primesc în fiecare primă…

13 ore ago

Se schimbă vremea: va urma o perioadă cu ninsori, lapoviţă şi ploi

Meteorologii au emis, joi, o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă până vineri dimineaţa în…

17 ore ago

Sezonul de primăvară în fotbalul judeţean va începe cu turul întâi al Cupei României

22 februarie este ziua în care se va relua activitatea fotbalistică judeţeană. Atunci este programat…

18 ore ago

Brazii rămași după Crăciun vor fi colectați între 13 și 24 ianuarie

Societatea de salubrizare cu care Primăria Timișoara are contract va ridica din oraș brazii care…

20 de ore ago

2025, un an foarte interesant

Mi-ar plăcea să cred că din tot necazul ăsta cu tik-tokul suveranist în timpul campaniei…

21 de ore ago