Administratie

Ordinul Arhitecţilor Timiş condamnă din nou montarea trotuarelor cu dale „şotron” din zona centrală a Timişoarei/UPDATE

Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Timiş, condamnă din nou operaţiunea derulată de Primăria Timişoara de montare a dalelor pe trotuarele din zona istorică a Timişoarei. Asociaţia profesională acuză lipsa totală a municipalităţii în problema avizării lucrărilor şi lipsa documentaţiei aferente, dar şi faptul că materialele folosite nu se potrivesc absolut deloc cu caracteristicile zonei vizate

Intervenţia efectuată în prezent cu celebrele dale „şotron”, este considerată de OAR ca fiind neadecvată şi, mai ales, ilegală.

„Având în vedere continuarea lucrărilor de înlocuire a finisajelor trotuarelor din zona centrală, lipsa de răspuns din partea reprezentanților primăriei la sesizările venite din partea Asociațiilor Profesionale, a Direcției Județene pentru Cultură Timiș și a numeroase articole media, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Teritorială Timiș reiterează ideea intervențiilor neadecvate și a încălcării prevederilor legale privitoare la intervențiile în zona centrală. Toate acțiunile din zonele protejate trebuie făcute unitar cu respectarea prevederilor legale pentru zonele de protecție a monumentelor istorice. Deși parțial, în urma numeroaselor sesizări, s-a renunțat la pavajele prefabricate pentru zona Palatului Dicasterial, acțiunea continuă și pentru alte străzi care se supun acelorași prevederi pentru zone istorice protejate”, spun cei de la OAR, filiala Timiş.

Conform organizaţiei, zona delimitată de Piaţa Victoriei-Piaţa Iancu de Hunedoara-Str. Telbisz Carol-Piaţa Brătianu I.C.-Str. Dima-Str. Oituz-Str. Sf. Ioan formează Situl urban Cartierul „Cetatea Timişoara”, având codul TM-II-s-A-06095 din lista monumentelor istorice, fiind considerat monument de importanță națională. Străzile adiacente acestui sit fac parte din zona de protecție a acestuia și se supun aceluiași regim de protecție ca și monumentul în sine. Lucrările de înlocuire a finisajelor la trotuare au loc în majoritate în zonă de protecție a sitului TM-II-s-A-06095, drept urmare se supun unor condiții speciale de autorizare și execuție a lucrărilor de construcții, inclusiv cele la infrastructura de trafic rutier sau pietonal, mai spun cei de la Ordinul Arhitecţilor.

Organizaţia menţionează că încă nu a fost prezentată public o Autorizație de Construire, însoțită de un aviz de specialitate al Direcție pentru Cultură a județului Timiș.

„Orice lucrare de construcții  în zonele de protecție a monumentelor, ansamblurilor și siturilor istorice se poate face legal doar în baza documentelor menționate mai sus”, spun arhitecţii timişeni. Nu a fost prezentat public un proiect tehnic, asumat de un proiectant specialist prin semnătură,  verificat conform prevederilor legale, document de bază care trebuie să stea la baza oricăror lucrări de construcție și cu atât mai important în cazul lucrărilor din bani publici”, conform OAR Timiş.

Specialiştii în domeniul arhitecturii consideră că materialele folosite pentru înlocuirea finisajelor trotuarelor nu sunt conforme cu cerințele de calitate  pentru zonele istorice și protejate, așa cum sunt ele specificate în Planul Urbanistic General al municipiului Timișoara, aflat în vigoare, și în Regulamentul de Urbanism ”Cartier Cetate, Timișoara”.

În aceste condiții, Ordinul Arhitecților din România, filiala teritorială Timiș face un apel ferm la respectarea prevederilor legale în domeniu și la continuarea lucrărilor doar după rezolvarea corectă a tuturor aspectelor menționate mai sus.

Considerăm că o soluție corectă poate fi găsită doar prin dialogul constant între toți actorii implicați : administrație publică, Direcția pentru Cultură a județului Timiș și specialiști în domeniu.

UPDATE.  Există tot ce avem nevoie legal

 

Primarul Nicolae Robu respinge categoric orice fel de acuzaţii la adresa instituţiei pe care o conduce, referitor la proiectul trotuarelor. Conform edilului şef, tot ce s-a făcut la acest capitol e total legal, iar cei care nu au aceiaşi părere sunt mânaţi în luptă de diferite interese.

„Există tot ce avem nevoie legal, pentru ceea ce facem. Noi ne vedem de treabă, iar alţii aşa cum au făcut dintodeauna, probabil mânaţi în luptă de cine ştie ce interese, încearcă să ne oprească. Veţi vedea, când vom putea ieşi cu toţii la plimbare, ce am făcut noi în acest timp în care pandemia ne-a ţinut închişi. Am lucrat, desigur, cu respectarea regulilor. Cu precauţie, şi am mai adăugat la lucrurile bune pe care le-am făcut în oraş, am mai adăugat destul de multe realizări. Iar trotuarele, aşa cum v-am spus eu de la început, vor fi apreciate”, afirmă Nicolae Robu.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

17 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

18 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

18 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

18 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

19 ore ago