Soluţia „amânării” organizării evenimentelor incluse în proiectul Timişoara Capitală Culturală Europeană, din 2021 în 2022, nu pare una viabilă, spune rectorul Universităţii de Vest Timişoara, Marilen Pirtea. În schimb, el vine cu o propunere… modernă.
Marilen Pirtea a stat, s-a gândit, a analizat şi a concluzionat: transferarea Capitalei în mediul digital. Universitarul nu e sigur că în următorii doi ani se vor ridica restricţiile legate de pandemie, aşa că ar fi o soluţie „digitalizarea” proiectului şi trecerea acestuia în mediul virtual.
„Consider că ar fi mai înțelept să privim apropierea anului 2021 ca pe o provocare și să ne imaginăm cum este posibil să transformăm, în favoarea noastră, posibila percepție nefavorabilă a condițiilor pentru 2021. Dacă vom găsi resursele de a transfera în digital și online mare parte din programul capitalei culturale europene din 2021, nu văd de ce ar mai fi necesar să amânăm programul pentru 2022. Pentru a produce o astfel de schimbare, însă, cred că este esențial să recurgem la resursele de digitalizare și potențialul creativ din mediul universitar timișorean, din UVT și celelalte universități publice ale centrului universitar timișorean. Similar, sunt importante disponibilitățile din centrele de dezvoltare ITC ale mediului economic local, aflate în cadrul marilor companii cu departamente dedicate digitalizării, sau alte companii internaționale sau locale”, a anunţat Marilen Pirtea.
El crede că aceasta poate fi o nouă premieră în ceea ce priveşte Timişoara, la care să contribuie mediul universitar şi economic din sectorul IT.
„Cred că dacă ne vom depăși propriile temeri și vom acorda încredere unei comunități atât de importante și cu un nivel al inovării semnificativ, vom găsi resursele necesare pentru ca să producem o nouă premieră europeană în 2021. Cu un centru universitar care grupează aproape 50 de mii de studenți, dascăli, cercetători și experți, o resursă magistrală de talente, cu centrele de cercetare-dezvoltare ale marilor companii, în care sunt angajați mii de profesioniști ai digitalului, avem motive reale de optimism, pentru reușita unei trecereri rapide spre comunicarea digitală a producțiilor culturale, așa încât programul – Timișoara 2021 – să devină de fapt o premieră absolută, într-o primă ediție a Capitalei Culturale Europene în format digital”, afirmă rectorul UVT.
Dar ce înseamnă, în viziunea profesorului universitar această digitalizare? El vorbeşte despre transpunere în online și digital a spectacolelor și acțiunilor anului cultural, dar şi mai multe avantaje simultane: creșterea adresabilității evenimentelor către un public mult mai extins, situat peste tot în Europa și în lume, iar aici nu sunt neglijabile nici comunitățile de români migrați la muncă sau relocați cu familiile, între care se află mii de absolvenți ai liceelor și universităților timișorene, alături de mulți alți timișoreni, bănățeni și români, afectivi față de oamenii și locurile acestea; inovarea formatelor de comunicare în evenimentele culturale, prin implicare și parteneriat local, cu scopul de a transfera cetățenilor europeni experiențe locale, din Timișoara, Banat și România; creșterea sentimentului de unitate europeană, prin adresabilizarea și accesarea crescută a evenimentelor culturale din programul Capitalei Culturale Digitale Europene 2021.
Un bărbat a condus un autoturism dinspre strada Oloșagului din municipiul Lugoj înspre localitatea Știuca,…
DRDP Timişoara a lansat astăzi pe SEAP procedura "Elaborare Studiu de Fezabilitate Extindere Varianta de…
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…