Administratie

Braşovul primeşte primele autobuze electrice finanţate de stat, Timişoara deocamdată visează

Municipalitatea din Braşov a primit primul autobuz electric, finanţat de la bugetul de stat, prin , prin intermediul căruia vor fi livrate două loturi, de 32, respectiv 20 de autobuze. Deocamdată Timişoara mai aşteaptă, oraşul a obţinut bani pentru un proiect similar, dar prin Ministerul Dezvoltării, iar orizontul de timp în care acestea ar ajunge pe străzile capitalei Banatului este … 2022.

Săptămâna trecută a fost livrat la Brașov primul autobuz electric produs de firma SOR Libchavy s.r.o., din Cehia. Autobuzul este primul dintre cele 52 achiziționate cu finanțare de 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în două loturi, de 32 și respectiv 20 de autobuze. Cele 32 de autobuze din primul lot, din care face parte și autobuzul livrat deja astăzi, în cadrul contractului semnat în iulie 2019, au o lungimea de 12 metri, cu câte 3 uși duble, podea joasă integral, rampă acces persoane cu dizabilități, capacitate 102 călători din care 35 pe scaune, suspensie cu înclinare la bordură, aer condiționat, computer de bord pentru managementul rutei, 3 validatoare contactless, panouri electronice pentru afișare destinație.

Deocamdată, Timişoara doar visează la asemenea mijloace de transport. Deşi a obţinut finanţare, dar pe alt proiect oraşul mai are de aşteptat vreo doi ani până când acest deziderat se va şi împlini.

Conform proiectului timişorean, perioada de implementare este de 48 luni, respectiv între 1 Ianuarie 2020 – Ianuarie 2022. Valoarea totală a proiectului de 226 milioane de lei, din care 184 milioane de lei fonduri nerambursabile.
În urma acestuia, la Timişoara vor ajunge 44 autobuze electrice cu lungimea de aproximativ 18 m. Acestea vor fi insotit e de 15 statii de incarcare rapida si 44 statii de incarcare lenta pentru autobuze electrice, au anunţat cei care implementează iniţiativa. Autobuzele electrice vor avea o capacitate de transport de minim 130 persoane, din care minim 44 de persoane pe scaune.
Se pare că cei de la AFM sunt cu mult mai serioşi decât colegii de la Ministerul Dezvoltării, aici, în luna februarie se va împlini un an de când a fost lansată licitaţia pentru achiziţia acestor mijloace de transport în comun electrice pentru oraşul de pe Bega, iar un rezultat nu este cunoscut nici acum. În total au fost depuse trei oferte pentru furnizarea autobuzelor.
Revenind la Braşov, aici autobuzele vor fi livrate împreună cu 2 tipuri de stații de încărcare, pentru încărcare lentă în garaj – 32 staţii, respectiv pentru încărcare rapidă în capăt de linie și garaj – 9 stații. Valoarea contractului este 75,5 milioane de lei fără TVA.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Cum va fi vremea în prima lună de vară

Administraţia Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 27 mai…

2 ore ago

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe luni şi se încheie pe 14 iunie

Înscrierea la creşă sau la grădiniţă începe luni şi se încheie pe 14 iunie -…

2 ore ago

Întreruperi programate la furnizarea apei în următoarele zile

Luni, 27 mai, între orele 8-20 se va executa o conectare de conducte la intersecția…

5 ore ago

S-a stins Dana Rotariu, soţia legendei Iosif Rotariu

Moartea unei adevărate eroine. Din păcate, duminică dimineaţa s-a stins din viaţă Dana Rotariu, soția…

5 ore ago

Piața Badea Cârțan a primit o nouă înfățișare, după 20 de ani fără nicio modernizare/Foto

Piaţa Badea Cârţan are o nouă faţă după ce s-ai făcut mai multe modernizări, atât…

8 ore ago

Tramvaiele galbene Bozankaya vor fi revopsite in violet dacă Druckeria îi va cere acest lucru „primarului Robu”

Actuala administrație Fritz a fost acuzată de fostul primar Nicolae Robu că a înlocuit violetul…

10 ore ago