Municipalitatea din Braşov a primit primul autobuz electric, finanţat de la bugetul de stat, prin , prin intermediul căruia vor fi livrate două loturi, de 32, respectiv 20 de autobuze. Deocamdată Timişoara mai aşteaptă, oraşul a obţinut bani pentru un proiect similar, dar prin Ministerul Dezvoltării, iar orizontul de timp în care acestea ar ajunge pe străzile capitalei Banatului este … 2022.
Săptămâna trecută a fost livrat la Brașov primul autobuz electric produs de firma SOR Libchavy s.r.o., din Cehia. Autobuzul este primul dintre cele 52 achiziționate cu finanțare de 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), în două loturi, de 32 și respectiv 20 de autobuze. Cele 32 de autobuze din primul lot, din care face parte și autobuzul livrat deja astăzi, în cadrul contractului semnat în iulie 2019, au o lungimea de 12 metri, cu câte 3 uși duble, podea joasă integral, rampă acces persoane cu dizabilități, capacitate 102 călători din care 35 pe scaune, suspensie cu înclinare la bordură, aer condiționat, computer de bord pentru managementul rutei, 3 validatoare contactless, panouri electronice pentru afișare destinație.
Deocamdată, Timişoara doar visează la asemenea mijloace de transport. Deşi a obţinut finanţare, dar pe alt proiect oraşul mai are de aşteptat vreo doi ani până când acest deziderat se va şi împlini.
Conform proiectului timişorean, perioada de implementare este de 48 luni, respectiv între 1 Ianuarie 2020 – Ianuarie 2022. Valoarea totală a proiectului de 226 milioane de lei, din care 184 milioane de lei fonduri nerambursabile.
În urma acestuia, la Timişoara vor ajunge 44 autobuze electrice cu lungimea de aproximativ 18 m. Acestea vor fi insotit e de 15 statii de incarcare rapida si 44 statii de incarcare lenta pentru autobuze electrice, au anunţat cei care implementează iniţiativa. Autobuzele electrice vor avea o capacitate de transport de minim 130 persoane, din care minim 44 de persoane pe scaune.
Se pare că cei de la AFM sunt cu mult mai serioşi decât colegii de la Ministerul Dezvoltării, aici, în luna februarie se va împlini un an de când a fost lansată licitaţia pentru achiziţia acestor mijloace de transport în comun electrice pentru oraşul de pe Bega, iar un rezultat nu este cunoscut nici acum. În total au fost depuse trei oferte pentru furnizarea autobuzelor.
Revenind la Braşov, aici autobuzele vor fi livrate împreună cu 2 tipuri de stații de încărcare, pentru încărcare lentă în garaj – 32 staţii, respectiv pentru încărcare rapidă în capăt de linie și garaj – 9 stații. Valoarea contractului este 75,5 milioane de lei fără TVA.
Organizația de Management al Destinației Timișoara lansează joi, 14 noiembrie, primul magazin de suveniruri oficial…
Proiectul Heritage of Timișoara, lansat de Asociația Prin Banat încă din 2017, are din 2023…
A trecut abia o săptămână de la învestirea lui Alfred Simonis în funcţia de preşedinte…
Cunoscutul actor american John Malkovich va urca din nou pe scena Teatrului Național Timișoara, în…
Deputatul liberal Cosmin Şandru a produs un atac necruţător pe un grup de WhatsApp al…
Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean…