Politica

Preşedintele Iohannis a anunţat ridicarea unor restricţii începând cu 1 iunie: se poate merge la plajă, se redeschid terasele, deplasări libere între localităţi

Președintele Klaus Iohannis a anunțat joi mai multe măsuri de relaxare, care vor fi luate începând cu data de 1 iunie. Printre acestea se numără redeschiderea teraselor, iar pentru ieșirea din localitate nu va mai fi nevoie de declarație pe proprie răspundere. De asemenea, tot din 1 iunie se deschid plajele, cu toate că se vorbea că acest lucru se va întâmpla din 15 iunie.

Tot de la 1 iunie vor fi reluate transporturile internaționale feroviare și rutiere și vor deveni posibile spectacolele în aer liber cu maximum 500 de spectatori, pe scaune, cu reguli de distanțare şi control la intrare. Nu în ultimul rând, vor fi reluate competiții sportive în aer liber, dar fără spectatori.

“Am avut o ședință destul de lungă cu premierul și miniștri, am analizat situația în care ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impugn (…) Măsurile de relaxare: avem câteva vești pozitive: începând din 1 iunie, câteva activități vor redeveni posibile. De la 1 iunie se redeschid terasele. E clar că e nevoie de unele măsuri foarte speciale: mesele la cel puțin 2 metri, maxim 4 persoane la o masă. De la 1 iunie se va putea merge la plajă. De la 1 iunie va fi reluat transportul internațional rutier și feroviar. De la 1 iunie vor deveni posibile spectacolele în aer liber cu maximum 500 de spectatori, pe scaune, la distanțele impuse de regulile de distanțare, cu control strict la intrare. Deplasările în afara localității, de la 1 iunie, vor fi libere, deci nu va mai fi nevoie de declarație. Competițiile sportive: se vor putea relua competițiile din 1 iunie pentru sporturile în aer liber, mai puțin sporturile de contact. Se vor desfășura fără spectatori”, a anunţat Iohannis.

Două sesiuni pentru Bacalaureat şi Evaluarea naţională

Un alt capitol al declaraţiilor preşedintelui s-a referit la examenele elevilor. Iohannis a anunţat că va exista o a doua sesiune atât de Bacalaureat, cât şi de Evalurea naţională  pentru elevii care n-au putut participa la prima sesiune fiind bolnavi.

“Examenele naționale vor avea loc fizic, așa cum au fost planificate și anunțate de câteva săptămâni. Evaluarea națională se va face începând din 15 iunie, apoi Bacalaureatul. A apărut o problemă pe care am vrut să o rezolvăm: e posibil să fie copii bolnavi sau termometrul să arate că au febră. pentru ei trebuie să găsim soluții și atunci se va organiza pentru Evaluarea Națională (bolnavi, izolați, găsiți cu febră la examen) o a doua sesiune a Evaluării Naționale pe 29 iunie. La Bacalaureat, va exista o a doua sesiune în august, ca în fiecare an.”, a mai declarat şeful statului.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Început de mai solicitant pentru pompierii militari, care au avut sute de intervenţii

În perioada 1-6 mai, pompierii militari din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale inspectoratului…

10 ore ago

Administrația județeană a semnat acordul pentru finanțarea cumpărării unor microbuze școlare mai puțin poluante

Timișul va primi aproape 25 de milioane de lei, bani de la Administrația Fondului pentru…

11 ore ago

Au fost stabilite locurile de afișaj electoral de la Timișoara

La Timișoara vor fi organizate un număr de 50 de locuri unde vor putea fi…

11 ore ago

La Timișoara va avea loc un show pop-rock unic, pe muzica de Michael Jackson, Queen, Deep Purple, Pink Floyd, Guns N’ Roses sau Aerosmith

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) vă invită să participați la primul spectacol din turneul…

12 ore ago

Sunt restricții de circulație, pe A1, se lucrează la carosabil

Direcția de Drumuri și Poduri Timișoara a informat marți, că din această zi, pe autostrada…

13 ore ago

Alin Nica: La 9 iunie avem de ales între trecut și viitor

Am decis să candidez pentru al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Timiș în…

14 ore ago