Invatamant

Rectorul Universităţii de Vest Timişoara insistă cu proiectul de „digitalizare” al Timişoara Capitală Europeană a Culturii

Deşi reacţiile apărute după lansarea ideii de trecere a proiectului Timişoara Capitală Europeană a Culturii în mediul digital nu a fost una prea favorabilă, Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest Timişoara revine cu această soluţie.

Pe fondul neliniștilor instalate datorită crizei coronavirusului, așteptările pentru o largă participare a publicului la spectacolele, evenimentele și acțiunile culturale din 2021 s-au diminuat, oferind, în schimb, oportunitatea de a înlocui, chiar și numai parțial, audiența publicului prezent de la spectacolele anului cultural prin atragerea unui public internațional, provenit prin mediul online, spun cei de la UVT.

Universitatea de Vest este membru fondator al asociației care gestionează calendarul pregătitor și planul de acțiune pentru anul european la Capitalei Culturale Europene 2021, pentru care Timișoara a fost desemnată să joace acest rol, alături de orașele Novi Sad, din Serbia și Elefsina, din Grecia.

Propunerea avansată acum câteva zile, aceea de a realiza transferul spre comunicarea digitală a producțiilor culturale, așa încât programul  – Timișoara 2021 – să devină de fapt o premieră absolută, într-o primă ediție a Capitalei Culturale Europene în format digital, a suscitat un interes semnificativ, provocând atât reacții de susținere, cât și unele mai rezervate. Sunt analizate public alternativele pe care comunitatea timișoreană le are la dispoziție pentru a se adapta relaităților post-pandemie, în perspectiva anului cultural 2021. Soluțiile discutate și diversele alternative posibile sunt legate de digitalizare, chiar și numai parțială, ori chiar de amânarea totală a calendarului pentru anul următor”, ne spun cei de la UVT.

 

Ideea nu a fost îmbrăţişată nici măcar de primarul Timişoarei, colegul de partid al lui Pirtea https://debanat.ro/2020/04/nicolae-robu-refuza-digitalizarea-programului-tm-2021-propusa-de-marilen-pirtea_293688.html .

 

„O asemenea propunere nu poate fi luată în considerare şi asta vă spun eu, care sunt calculatorist şi sunt adeptul digitalizării. Trebuie să înţelegem spiritul şi ce înseamnă capitală culturală europeană. Noi nu o să venim să spunem că nu o să facem cum am promis când ne-aţi declarat pe noi câştigători, ci noi vom face variantă digitalizată. Pentru că nu ne acceptă nimeni aşa ceva”, spunea edilul şef în urmă cu o săptămână.

Totuşi, rectorul UVT revine cu aceiaşi propunere şi o vede ca fiind o alternativă corectă

 „Cele două orașe care au fost desemnate să deruleze programul oficial al Capitalelor Europene ale Culturii în acest an, Rijeka, din Croația și Galway, din Irlanda, au solicitat Comisiei Europene amânarea calendarului cultural cu un an. Răspunsul CE a fost sceptic față de viabilitatea unei astfel de soluții, motivat mai ales prin faptul că în 2021 urmează ca alte trei orașe să fie gazdele programului cultural european, Timișoara, Novi Sad și Elefsina, nefiind acceptată desemnarea a mai mult de trei orașe într-un an calendaristic.

Din această cauză obiectivă, recomandările publice ale Comisiei Europene fac referire la faptul că este improbabilă amânarea cu un an a programului cultural. În schimb, la cererea orașelor desemnate pentru acest program european în 2020 și chiar 2021, anumite evenimente, spectacole sau proiecte culturale din cadrul programului pot fi replanificate si regândite, fie numai prin extinderea în online și digitalizarea producției, fie prin amânare punctuală și reprogramare pentru anul următor, caz în care i se poate solicita Comisiei Europene prorogarea termenelor pentru desfășurarea unora dintre activități, cât și pentru replanificarea finanțărilor pentru anul calendaristic următor”, sunt clarificările pe care le transmite astăzi rectorul UVT Marilen Pirtea.

 

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

PSD Timiș acuză conducerea CJT de “manevre tehnice” pentru a pica proiectul de realocare a banilor pentru drumuri

Proiectul de hotărâre propus de consilierii PSD în Consiliul Județean, de realocare a banilor pentru…

3 ore ago

ADID Timiş face un apel la utilizatorii serviciului de salubrizare

În contextul întreruperii nejustificate a activității de către RETIM ECOLOGIC SERVICE SA-operatorul de colectare a…

3 ore ago

RETIM, sancţionată de Poliţia Locală cu amenzi totalizând 137.000 de lei

Dominic Fritz spune ca nu are la îndemână pârghii cu care să facă societatea Retim…

3 ore ago

UPT, lider naţional în domeniul Engineering and Computer Science, într-un celebru clasament academic internaţional

Veşti bune dinspre Universitatea Politehnica Timişoara, celebrul institut de învăţământ cu peste 100 de ani…

6 ore ago

Accident grav la Belinţ. A intervenit şi echipajul SMURD

Neatenţia a produs un nou accident grav în judeţul Timiş, asta după ce şi azi…

8 ore ago