În acest an, Bienala de arhitectură – Beta 2020 va avea loc în perioada 25 septembrie – 25 octombrie 2020, în Timișoara. Cea de-a treia ediție va avea ca temă generală responsabilitatea față de mediul construit și față de ceea ce nu am construit încă, scopul final fiind îmbunătățirea proceselor prin care ne construim orașele. Expoziția-concurs Beta 2020 este unul dintre principalele evenimente din cadrul bienalei.
Concursul este deschis la nivelul celor trei țări învecinate, adică România – Ungaria – Serbia, și se adresează tuturor celor care contribuie la generarea unei arhitecturi de calitate în euroregiune, dintre care: arhitecți, urbaniști, peisagiști, scenografi, light artists, absolvenți de arhitectură / arhitectură de interior / urbanism / arte vizuale / design / ingineri, IT-ști, administrații, ONG-uri, sociologi, psihologi, critici, teoreticieni, filosofi și celor care susțin responsabilitatea pentru soarta planetei noastre.
Participanții pot înscrie lucrări realizate în ultimii doi ani (proiecte finalizate / propuneri / proiecte care reinterpretează rolul arhitecturii) inclusiv eseuri sau fotografii care abordează tema generală a bienalei (responsabilitatea față de mediul construit și față de ceea ce nu am construit încă) în următoarele șapte categorii competiționale: 1. Spațiu construit, 2. Spațiu interior, 3. Spațiu public, 4. Lucrări de licență, 5. Inițiative / Experimente / Viziuni, 6. Eseu și 7. Fotografie.
Termenul limită de înscriere a lucrărilor în concurs este 30 iulie.
Mai multe informații despre regulament și modalitatea de participare la expoziția-concurs Beta 2020, se găsesc pe: http://competition.betacity.eu
Expoziția-concurs Beta 2020 oferă premii în valoare de 14.000 euro, fiind considerate 7 premii a câte 1000 de euro fiecare și 14 mențiuni a câte 500 de euro fiecare, respectiv 1 premiu și 2 mențiuni pentru fiecare categorie. Juriul va decide, la final, modul de distribuire a acestor premii și mențiuni, inclusive numărul acestora, cu respectarea încadrării în valoarea totală.
Juriul este format din specialişti din Spania, Olanda, Marea Britanie, Serbia, Ungaria, Slovenia, respectiv România.
Expoziția-concurs Beta 2020 susține și promovează arhitectura de calitate în toate formele și manifestările sale, fiind concepută ca o interfață de relaționare atât în cadrul profesiei, cât și între profesie și mediul socio-cultural în care aceasta activează.
Organizatorul bienalei timișorene de arhitectură – Beta 2020 este Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România, organizație profesională care își propune să comunice societății că arhitectura reprezintă un act de cultură de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale şi ecologice. Principalele sale obiective sunt promovarea arhitecturii de calitate în toate formele și manifestările sale, crearea și susținerea unui mediu propice interacțiunii dintre corpul profesional, administrație, societate civilă și diverși stakeholderi, adaptarea educaţiei de arhitectură la tendinţele mediului socio-economic şi cultural, precum și promovarea identităţii culturale euroregionale în context național și internațional.
Complementar expoziției concurs Beta, în programul bienalei timișorene de arhitectură Beta 2020, apar alte evenimente, printre care expoziția principal care poartă titlul “Enough is Enough”. Aceasta va prezenta lucrări și proiecte naționale și internaționale ale unor arhitecți care recunosc impactul muncii lor asupra mediului înconjurător și care evidențiază diferite practici profesionale construite pe respect și cu responsabilitate față de mediu, economie, față de societate ca ansamblu.
După ce au picat o dată la vot proiectul taxelor și impozitelor locale, consilierii locali…
Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…