Politica

USR Timiş a prezentat Legea Mirosurilor. Documentul ar urma să acopere un gol legislativ în reglementările de mediu

De scurt timp, în Parlamentul României au fost aprobate o serie de modificări legislative, cunoscute sub denumirea de Legea Mirosurilor. Iniţiativă a unui candidat USR Timiş la un post de consilier local, Rodica Militaru, aceste modificări nu sunt o lege în sine, ci se referă la o serie de modificări aduse OUG 195 din 2005 privind protecţia mediului. Acestea ar urma să acopere un gol legislativ, care nu privea şi sancţionarea existenţei unor mirosuri deranjante, ci doar existenţa unor poluanţi în aer.

Ideea s-a născut în 2017, dar proiectul legislativ a fost uitat prin sertarele Senatului. Pentru a nu dispărea, aleşii din partea USR, Allen Coliban și Cornel Zainea, care au iniţiat în Parlament acest proiect au pornit o petiţie prin care cetăţenii să ceară adoptarea legii. După ce au fost strânse peste 6.000 de semnături, proiectul a revenit în prim plan şi, de câteva zile, a fost adoptat.

„Au fost sute de plângeri de la locuitorii din Timişoara şi din judeţul Timiş asupra existenţei unor mirosuri pestilenţiale, insuportabile, generate de fabrici, de incineratoare, fermele de animale neconforme. Şi la toate aceste plângeri Garda de Mediu spunea, da, dar în România nu există legislaţie pentru măsurarea mirosului”, a declarat Rodica Militaru, legat de aceste modificări legislative.

Acest demers nu e legat de un anumit caz, ci îşi propune să stabilească un cadru legal general pentru asemenea probleme.

„Cred că e un demers extrem de util, mai ales că am văzut în ultima perioadă mai multe reacţii şi îngrijorăr iapărute în spaţiul public, legat de această lege. Cred că nu trebuie să ne cramponăm atât de mult de anumiţi termeni, este un demers generat de la firul ierbii. Situaţia nu este una singulară, nu ne-am referit doar la un caz individual, de la Timişoara, Chiajna sau Oradea. La solicitările cetăţenilor, autorităţile de mediu nu reuşesc să vină cu soluţii colective de rezolvat situaţia, iar specificul activităţilor care duce la disconfortul olfactiv este diferit”, a spus şi Allen Coliban, senator USR.

Autorităţile de mediu spun şi în prezent că nu au cum să măsoare disconfortul olfactiv, dar cei de la USR insistă că există laboratoare certificate care pot oferi asemenea măsurători. În fapt, acolo unde există o poluare reclamată, respectivele laboratoare vin şi prelevează probe de aer cu nişţe capsule, iar acestea sunt analizate de un personal specializat, numit „etalon”. Adică cineva miroase aerul din capsule şi prin anumite procedee se stabileşte gradul de afectare cu miros.

Dacă cei de la USR spun că nu există cadrul legal pentru rezolvarea problemelor de mirosuri, mai multe organizaţii profesionale spun că acest lucru nu este chiar aşa, pentru că există Legea 104 din 2011, referitoare la Calitatea Aerului, aceasta fiind întocmită pe baza directivelor europene. Legea Mirosurilor este acum la preşedintele Iohannis, acordul acestuia fiind cel care va da caracterul de lege adoptată pentru proiectul aprobat de parlament.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Universitatea de Vest Timișoara a semnat două contracte de finanțare din PNRR pentru modernizare, în valoare de peste o sută de milioane de lei

Universitatea de Vest Timișoara a semnat, miercuri, la Ministerul Educației, două contracte de finanțare aferente…

9 ore ago

A fost finalizat și oficial proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor

Proiectul de reabilitare a liniilor de tramvai și a tramei stradale de pe Calea Bogdăneștilor…

9 ore ago

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

11 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

12 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

13 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

14 ore ago