Sănătate

Cronicile Medici’s: Polipii de colon – sunt periculoși?

Cât de periculosi sunt polipii de colon? Dr Singh Ravindra, medic specialist gastroenterolog cu competență în endoscopie digestivă la Clinicile Medici’s Timişoara ne răspunde la această întrebare: ”De multe ori, în urma procedurilor endoscopice efectuate, sunteți anunțat că v-a fost prelevată biopsia unui polip sau a fost extras un polip. De ce oare? Prelevarea în timpul endoscopiei se efectuează pentru a nu trece încă o dată prin etapele necesare procedurii efectuate. Extragerea imediată se realizează doar în cazul unor polipi de dimensiuni mici, sub 5 milimetri”.

Ce sunt polipii?

Polipii sunt proeminențe care se formează pe mucoasa tractului gastro-intestinal, dar sunt cel mai frecvent situați pe mucoasa colonului. Pot fi doar o umflătura mică pe suprafața intestinului (numit polip sessile) sau o umflătura pe o tulpină (numit polip pedunculat).

Marea majoritate a polipilor sunt benigni (necanceroși), dar unii au potențial malign (canceroși). Din fericire, procesul de malignizare durează de obicei mulți ani. Cu toate acestea, din cauza potențialului lor de a deveni canceroși, polipii trebuie eliminați. Dimensiunea polipilor este în legătură cu potențialul de malignizare. Studiile arată că polipii cu o dimensiune de până la 5 milimetri au un risc redus de a deveni canceroși, iar cei între 1,5 și 3,5 centimetri au un potențial malign de 19 până la 43%

Care este simptomatologia asociată polipilor?

Polipii de colon nu provoacă de obicei nici un simptom, astfel majoritatea persoanelor cu polipi nu știu că îi au. Aceștia sunt descoperiți în timpul unui control de rutină sau atunci când există alte probleme gastrice. Polipi mai mari pot provoca cantități mici de mucus sau sânge roșu în scaun, diaree sau constipație și foarte rar, dureri abdominale.

De ce apar polipii?

Nu se știe exact de ce se formează polipii. În mod normal, celulele sănătoase cresc și se divid într-un mod specific, dar în cazul polipilor aceste celule cresc și se divid mai mult decât ar trebui. Oricine poate avea polipi de colon, dar susceptibilitatea este mai mare la persoanele cu predispoziție genetică, vârstă peste 50 de ani, prezența anterioara a polipilor de colon sau cancer de colon, prezența unei boli inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulceroasă sau boala Crohn, diabetul zaharat de tip 2 necontrolat.

Cum se tratează polipii?

În momentul de față nu există tratament medicamentos, tratarea polipilor realizându-se prin extragerea lor. Există mai multe metode de extragere, dar cea mai folosită implică extragerea fizică a acestora în timpul colonoscopiei sau sigmoidoscopiei flexibile, utilizându-se o bucl[ de sârmă. Intervenția se numește polipectomie și se realizează cu ajutorul colonoscopului. În cazul în care polipul este prea mare pentru eliminarea prin aceasta metodă, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală. Polipul (biopsia) este apoi trimis pentru analize de laborator urmând a se stabili astfel tipul lui benign sau malign.

În cazul în care polipul este de o anumită dimensiune sau anumit tip, ați putea fi la risc de a dezvolta polipi suplimentari in viitor. Prin urmare, este posibil să vi se recomande examene repetate la interval de 3-5 ani.

Se poate preveni apariția polipilor?

Dacă vă regăsiți pe lista persoanelor susceptibile este recomandat screeningul pentru polipi de colon, una dintre cele mai bune metode de prevenire a transformării polipilor în cancer. Pe lângă screening, se recomandă menținerea obiceiurilor sănătoase, care pot reduce șansele de apariție a multor probleme gastro-intestinale: consum scăzut de grăsimi, dietă bogată în fructe, legume și fibre, menținerea unei greutăți corporale normale, activitate fizica regulată, renunțarea sau evitarea fumatului, evitarea consumului de alcool.

Articol recomandat de Clinicile Medici’s Timișoara.

 

 

 

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

8 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

10 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

11 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

12 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

12 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

14 ore ago