Administratie

Primăria Timişoara se apără în problema concertului Filarmonicii Banatul. Gârboni acuză: Toate prevederile de protecţie sunt respectate

Un nou scandal izbucnit pe tema pandemiei şi a respectării prevederilor de protecţie afectează Primăria Timişoara şi Filarmonica Banatul. Pe scena din Parcul Rozelor a fost programat un concert simfonic, dirijat de maestrul Cristian Măcelaru. Mai mulţi angajaţi ai Filarmonicii spun că acest concert ar fi ilegal, directorul Coriolan Gârboni se apără şi aduce acuze, la rândul său.

E legal sau nu concertul simfonic condus de Cristian Măcelaru, organizat în Parcul Rozelor cu ocazia Zilei Timişoarei? Este întrebarea „muzicală” a zilei, apărută după ce unii angajaţi ai Filarmonicii au acuzat nerespectarea prevederilor legale referitoare la protecţia anti-covid. Aceste acuzaţii au ajuns în mediul public şi au atras reacţia primarului Nicolae Robu, dar şi ale directorului Filarmonicii, Coriolan Gârboni.

„Au apărut în presă relatări despre presupuse, pretinse, încălcări ale legii pentru evenimentul de sărbătorire a Zilei Timişoarei. Avem un concert extraordinar al Filarmonicii Banatul, iar invitat special este marele dirijor Cristi Măcelaru. Pentru a lămuri acuzaţiile apărute, domnul director Gârboni doreşte să să informeze cum stau lucrurile. Noi nu facem ilegalităţi, suntem extrem de atenţi să se respecte cerinţele din pandemie”, a insistat primarul Robu.

Şi “domnul director Gârboni” oferă explicaţiie sale. Care spun că, de fapt, sunt doar patru angajaţi care ar face atmosferă neprielnică, că spaţiul de pe scenă este mai mult decât îndeajuns pentru protecţia artiştilor, care, oricum, poartă măşti regulamentar.

„Din 210 angajaţi sunt patru care tulbură apele. Filarmonica a luat toate măsurile necesare, toată orchestra e pe scenă. Au reclamat la Bucuresti, Poliţia Română a venit şi a făcut anchetă. Aveţi aici raportul întocmit. Acesta spune că toată lumea poartă măşti, că am depăşit cota de spaţiu necesar, sunt 80 de oameni la 400 metri, scena din Parcul Rozelor a fost mărită cu două sute de metri, special. Acea pretinsă hârtie de la DSP care nu dă autorizaţie la manifestări… Cele cu 50 de perssoane prezente maxim se referă la manifestări private. Şi alte filarmonici din ţară au avut concerte. Din punct de vedere legal suntem cu toate obligaţiile respectate, şi la repetiţii, şi pe scenă”, a anunţat Coriolan Gârboni.

DSP Timiş reacţionează şi face anchetă

Direcţia de Sănătate Publică a anunţat că la adresa lansată de Ion Vidu, unul dintre angajaţii Filarmonicii care a reclamat ilegalitatea concertului, a fost emisă o notă de răspuns, care ar fi neconform, iar cel care l-a întocmit va fi „afectat” de o notă internă. DSP Timiş mai precizează că la un asemenea eveniment pot lua parte maxim 500 de persoane, cu respectarea unei distanţe de doi metri între participanţi.

„În urma articolului apărut în mass-media referitor la adresa întocmită de către reprezentanți ai Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Timiș, cu privire la evenimentul cultural ce urmează a fi susținut în aer liber de catre Filarmonica Banatul Timișoara, menționăm faptul că prevederile referitoare la condițiile pentru desfășurarea evenimentelor de tipul concertului în spațiu deschis, sunt prevăzute în Ordinul Comun al Ministerului Culturii și Ministerului Sănătății, nr. 2.941/1.120/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii, cu referire specială la concerte în Capitolul V Art.8. Măsuri care privesc spațiul/locul: a) organizarea spaţiului astfel încât să permită prezenţa a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 m unul faţă de celălalt, alături de toate celelalte prevederi ale legii mai sus-amintite”, se spune în documentul emis de DSP Timiş.

Nota de răspuns trimisă petentului nu a fost una conformă, iar una rectificativă a fost deja primită de acesta. Angajatul care a emis prima notă va fi cercetat în cadrul unei anchete.

„Adresa aparută în spațiul public reprezintă un înscris întocmit de către angajați ai DSPJ Timiș, neconform dispozițiilor legale, motiv pentru care conducerea DSPJ Timis a declanșat o anchetă pentru clarificarea incidentului. Domnului petent Ion Vidu i-a fost emisă o notificare rectificativă. Totodată, precizăm că, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1030/2009 privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire și pentru funcționarea obiectivelor ce desfășoară activități cu risc pentru starea de sănătate a populației, acest gen de evenimente nu face obiectul actelor de reglementare sanitară emise de către Direcția de Sănătate Publică Timiș”, se mai arată în adresa DSP Timiş.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

50 de minute ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

O oră ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

8 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

8 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

8 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

10 ore ago