Primăria Timişoara

Protest împotriva noului proiect imobiliar de pe locul Paltim. Locuitorii din zonă solicită modificarea acestuia/FOTO

Locuitorii unei străzi aflată în vecinătatea fostei societăţi Paltim, din zona centrală a Timişoarei, sunt nemulţumiţi de modul în care proiectul imobiliar care se va ridica în loc va afecta zona, dar şi viaţa celor care deţin case în zonă. Într-o scrisoare deschisă ei protestează asupra lipsei de reacţie a primăriei Timişoara la solicitările lor referitoare la acest proiect.

Mai mulţi proprietari de pe strada Anton Seiller, care face legătura dintre splaiul Titulescu şi bulevardul Republicii, pe una dintre laturile fostei fabrici Paltim, protestează în legătură cu modul în care a fost întocmit proiectul noului complex imobiliar, care se va ridica pe terenul societăţii respective. Conform celor de pe strada amintită, prin clădirile ridicare s-ar crea un zid de 23 de metri înălţime în faţa caselor lor. De asemenea, în proiect pe acea stradă este stabilit accesul în parcarea complexului, ceea ce va genera un trafic auto ridicat.

„În toamna lui 2019, Primăria Municipiului Timișoara ne anunța printr-un afiș că suntem invitați la o discuție cu legată de un viitor proiect imobiliar situat pe terenul unde a fost amplasată fosta fabrică de pălării, PALTIM. Gândul că în locul actualelor ruine se va ridica un complex modern și adaptat la actualele nevoi ale comunității nu putea decât să ne bucure. La respectiva întâlnire am fost prezenți noi, locuitorii de pe strada Anton Seiller, investitorii, dezvoltatorii complexului, arhitectul și un reprezentant PMT. Când ni s-a prezentat proiectul, ni s-a cerut și părerea în legătură cu proiectul prezentat, moment în care am putut să spunem opiniile. Doleanțele noastre erau legate de: înălțimea imobilelor care urmează sa fie construite pe strada Anton Seiller și retragerile acestora, intrările către garajele subterane și ieșirile acestora, care urmează să fie realizate pe strada noastră. Am cerut atunci o regândire a acestui proiect pentru că în forma prezentată atunci însemna că pe strada noastră urma să se ridice un zid, iar traficul auto urmează să se intensifice vizibil, având în vedere că urmează să se construiască atât o zona rezidențială, cât și una de birouri și una comercială”, se spune în scrisoarea deschisă.

Pentru rezolvarea problemelor ridicate, oamenii au o serie de propuneri.

„În aceste condiții noi am propus: Realizarea unor retrageri mai generoase a clădirii care urmează să se construiască pe strada Anton Seiller, astfel încât să nu ne fie luat cu totul dreptul la viață privată. Discutăm de o înălțime propusă de 23 de metri, în condițiile în care în zona noastră există un regim de înălțime de p+1; Implementarea de stradă sensul unic pentru calmarea traficului, pe cat posibil; Mutarea intrării și ieșirii din garajele subterane pe strada Jiul”, se mai spune în scrisoare.

Conform acesteia, pe acea stradă există mai multe case istorice, declarate monument istoric, care ar putea fi afectate de lucrări.
Deşi iniţial, după discuţii purtate la primărie, oamenii au fost mulţumiţi, li s-a promis că se va ţine cont de propunerile lor, ulterior acestea nu ar mai fi fost luate în seamă.

„Primul răspuns primit părea extrem de promițător, doleanțele noastre păreau considerate a fi rezonabile și erau de bun simț, până la urmă nu ne opunem unui proiect care urmează să ridice calitatea vieții timișorenilor. Tot ce ne dorim este ca viețile noastre să nu fie grav afectate de acesta. Dar mai târziu urma să aflăm că primul răspuns, oricât de promițător părea, nu a fost decât un răspuns politicos și nimic mai mult. Modificările solicitate de noi nu au fost implementate și în proiect. După această întâlnire am depus la Primăria Municipiului Timișoara o scrisoare semnată de majoritatea proprietarilor de locuințe pe de strada Anton Seiller, o scrisoare prin care le-am transmis clar reprezentanților Primăriei că nu suntem de acord cu proiectul imobiliar în forma prezentată și am cerut să se analizeze alte variante de soluții care să nu ne atace dreptul la viață privată. Discuțiile ulterioare s-au purtat online, prin mai multe schimburi de email, lipsite de substanță, în care răspunsurile directe întârziau să apară. La începutul anului 2020, când ne-am dat seama că proiectul înaintează, doleanțele noastre sunt total ignorate, iar noi suntem duși cu zăhărelul, am decis angajarea unui avocat și am cerut o audiență la primar.
La audiență, domnul Robu și-a arătat completa înțelegere asupra acestei probleme, ne-am simțit pe deplin înțeleși și am fost complet recunoscători pentru deschiderea arătată. Două săptămâni mai târziu investitorii au fost cei care au cerut o audiență la primar și.. au plecat și ei de acolo la fel de mulțumiți și recunoscători. Cea de-a treia audiență s-a ținut împreună cu toate părțile, de data asta cineva trebuia să plece nemulțumit și aceștia, evident, nu au fost investitorii, ci noi – cetățenii orașului, plătitorii de taxe, proprietarii de case istorice. Soluția noastră: o dezbatere publică, pe care am cerut-o de nenumărate ori, din primăvara acestui an și până acum, dar de fiecare dată ne-am lovit de tergiversările Primăriei. Cu toate acestea, după mai multe insistențe, miercuri 29 iulie, dezbaterea cerută de noi va avea loc în mediul online”, mai aflăm din scrisoare.

Conform celor care au redactat-o, „se pregătește tăierea copacilor din zonă, realizarea unui adevărat zid de aproximativ 23 de metri pentru toate casele existente pe strada Anton Seiller și o nouă arteră intens circulată, într-o zonă liniștită a Timișoarei”.
Apelul lansat de autori este ca toţi timişorenii să se alăture dezbaterii publice de miercuri 29 iulie, de la ora 12:00, la dezbaterea publică

de PMT, în încercarea de a convinge autoritățile competente să nu permită construcţia proiectului în actuala formă.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

O oră ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

3 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

4 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

6 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

7 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

7 ore ago