Protest împotriva noului proiect imobiliar de pe locul Paltim. Locuitorii din zonă solicită modificarea acestuia/FOTO

Locuitorii unei străzi aflată în vecinătatea fostei societăţi Paltim, din zona centrală a Timişoarei, sunt nemulţumiţi de modul în care proiectul imobiliar care se va ridica în loc va afecta zona, dar şi viaţa celor care deţin case în zonă. Într-o scrisoare deschisă ei protestează asupra lipsei de reacţie a primăriei Timişoara la solicitările lor referitoare la acest proiect.

Mai mulţi proprietari de pe strada Anton Seiller, care face legătura dintre splaiul Titulescu şi bulevardul Republicii, pe una dintre laturile fostei fabrici Paltim, protestează în legătură cu modul în care a fost întocmit proiectul noului complex imobiliar, care se va ridica pe terenul societăţii respective. Conform celor de pe strada amintită, prin clădirile ridicare s-ar crea un zid de 23 de metri înălţime în faţa caselor lor. De asemenea, în proiect pe acea stradă este stabilit accesul în parcarea complexului, ceea ce va genera un trafic auto ridicat.

„În toamna lui 2019, Primăria Municipiului Timișoara ne anunța printr-un afiș că suntem invitați la o discuție cu legată de un viitor proiect imobiliar situat pe terenul unde a fost amplasată fosta fabrică de pălării, PALTIM. Gândul că în locul actualelor ruine se va ridica un complex modern și adaptat la actualele nevoi ale comunității nu putea decât să ne bucure. La respectiva întâlnire am fost prezenți noi, locuitorii de pe strada Anton Seiller, investitorii, dezvoltatorii complexului, arhitectul și un reprezentant PMT. Când ni s-a prezentat proiectul, ni s-a cerut și părerea în legătură cu proiectul prezentat, moment în care am putut să spunem opiniile. Doleanțele noastre erau legate de: înălțimea imobilelor care urmează sa fie construite pe strada Anton Seiller și retragerile acestora, intrările către garajele subterane și ieșirile acestora, care urmează să fie realizate pe strada noastră. Am cerut atunci o regândire a acestui proiect pentru că în forma prezentată atunci însemna că pe strada noastră urma să se ridice un zid, iar traficul auto urmează să se intensifice vizibil, având în vedere că urmează să se construiască atât o zona rezidențială, cât și una de birouri și una comercială”, se spune în scrisoarea deschisă.

Pentru rezolvarea problemelor ridicate, oamenii au o serie de propuneri.

„În aceste condiții noi am propus: Realizarea unor retrageri mai generoase a clădirii care urmează să se construiască pe strada Anton Seiller, astfel încât să nu ne fie luat cu totul dreptul la viață privată. Discutăm de o înălțime propusă de 23 de metri, în condițiile în care în zona noastră există un regim de înălțime de p+1; Implementarea de stradă sensul unic pentru calmarea traficului, pe cat posibil; Mutarea intrării și ieșirii din garajele subterane pe strada Jiul”, se mai spune în scrisoare.

Conform acesteia, pe acea stradă există mai multe case istorice, declarate monument istoric, care ar putea fi afectate de lucrări.
Deşi iniţial, după discuţii purtate la primărie, oamenii au fost mulţumiţi, li s-a promis că se va ţine cont de propunerile lor, ulterior acestea nu ar mai fi fost luate în seamă.

„Primul răspuns primit părea extrem de promițător, doleanțele noastre păreau considerate a fi rezonabile și erau de bun simț, până la urmă nu ne opunem unui proiect care urmează să ridice calitatea vieții timișorenilor. Tot ce ne dorim este ca viețile noastre să nu fie grav afectate de acesta. Dar mai târziu urma să aflăm că primul răspuns, oricât de promițător părea, nu a fost decât un răspuns politicos și nimic mai mult. Modificările solicitate de noi nu au fost implementate și în proiect. După această întâlnire am depus la Primăria Municipiului Timișoara o scrisoare semnată de majoritatea proprietarilor de locuințe pe de strada Anton Seiller, o scrisoare prin care le-am transmis clar reprezentanților Primăriei că nu suntem de acord cu proiectul imobiliar în forma prezentată și am cerut să se analizeze alte variante de soluții care să nu ne atace dreptul la viață privată. Discuțiile ulterioare s-au purtat online, prin mai multe schimburi de email, lipsite de substanță, în care răspunsurile directe întârziau să apară. La începutul anului 2020, când ne-am dat seama că proiectul înaintează, doleanțele noastre sunt total ignorate, iar noi suntem duși cu zăhărelul, am decis angajarea unui avocat și am cerut o audiență la primar.
La audiență, domnul Robu și-a arătat completa înțelegere asupra acestei probleme, ne-am simțit pe deplin înțeleși și am fost complet recunoscători pentru deschiderea arătată. Două săptămâni mai târziu investitorii au fost cei care au cerut o audiență la primar și.. au plecat și ei de acolo la fel de mulțumiți și recunoscători. Cea de-a treia audiență s-a ținut împreună cu toate părțile, de data asta cineva trebuia să plece nemulțumit și aceștia, evident, nu au fost investitorii, ci noi – cetățenii orașului, plătitorii de taxe, proprietarii de case istorice. Soluția noastră: o dezbatere publică, pe care am cerut-o de nenumărate ori, din primăvara acestui an și până acum, dar de fiecare dată ne-am lovit de tergiversările Primăriei. Cu toate acestea, după mai multe insistențe, miercuri 29 iulie, dezbaterea cerută de noi va avea loc în mediul online”, mai aflăm din scrisoare.

Conform celor care au redactat-o, „se pregătește tăierea copacilor din zonă, realizarea unui adevărat zid de aproximativ 23 de metri pentru toate casele existente pe strada Anton Seiller și o nouă arteră intens circulată, într-o zonă liniștită a Timișoarei”.
Apelul lansat de autori este ca toţi timişorenii să se alăture dezbaterii publice de miercuri 29 iulie, de la ora 12:00, la dezbaterea publică

de PMT, în încercarea de a convinge autoritățile competente să nu permită construcţia proiectului în actuala formă.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

4 comentarii pentru acest articol

Mircea a spus: (iulie 27th, 2020 at 14:18 )

Oamenii astia au avut si pana in ’89 casele langa o fabrica. De vreo 10 ani stau langa ruinele uri fabrici.
Orice s-ar construi acolo e mai bine decat darapanaturile alea insalubre, cu aurolaci si maidanezi.
Si nici nu cred ca au inteles bine. Cine draq ridica un gard de 23m. Nici daca faci puscarie de maxima securitate nu ridici un gard asa inalt. Poate o cladire de 23m, da. Dar nu un gard. Iar halele slea darapanate au si acum peste 23m inaltime.

Costel a spus: (iulie 27th, 2020 at 15:15 )

@Mircea, ești retard sau te faci că nu înțelegi? Prin ” gard” oamenii ce-și folosesc creierul înțeleg că ți se construiește, la 10 metri distanță, un perete de sticlă, mai înalt de 4 ori decât clădirea ta, chiar dacă are un etaj și pod.

George a spus: (iulie 28th, 2020 at 11:03 )

@Costel, vorbesti prostii, doar strada are 6m, cauta prin presa si verifica informatiile, cladirile respective se vor ridica la o distanta de minim 30-40 m fata de casele existente. Probabil unu, doi vecini care urmaresc anumite foloase personale, incearca sa puna bete in roate, ca la romani…Mergi si vezi ce maghernite sunt acolo si vezi ce proiect se propune, orice este mai bun decat ce este acum….

Costel a spus: (iulie 29th, 2020 at 09:05 )

@George, pe Maps, dacă măsori, atât arată. Dacă ai fost tu cu ruleta și ai măsurat, te cred. Că e mai bine decât nimic, de acord. Doar că „mai bine” pentru tine, ca investitor, înseamnă „mai bine” pentru noi, ca locuitori ai orașului. Hai să îți spun un secret: maghernițele de care vorbești sunt în proprietatea primăriei. Să nu cumva să le spui asta, că se fac că habar n-au. La fel cum nu știu NIMIC despre orașul ăsta.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

Fidelity by Iulius Mall

Politica vezi arhiva Politica

isho.ro

Sport vezi arhiva Sport

Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
Muzeul National al Banatului

Social vezi arhiva Social

Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto

Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
dermaskin-orizontal
gauss-topografie-timisoara_728x90px

Economic vezi arhiva Economic

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând astfel trecerea la noua identitate de brand. Noua marcă reflectă responsabilitatea în fața comunității, angajamentul de a crea valoare pentru toți, de a fi o organizație axată pe sustenabilitate și economia circulară. ” Energia electrică ne însoțește constant în rutina...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

În această seară a început în Bănie, seria contând pentru locurile 11-14 în prima ligă de baschet masculin dintre SCMU Craiova şi SCM Timişoara. La capătul unei partide foarte echilibrate, oltenii au învins bănăţenii, 87-80. Echipa viola nu a făcut un meci rău, dimpotrivă, a jucat bine, a şi câştigat două sferturi, a condus în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Două sferturi bune nu au fost destul. Timişoara pierde primul joc din seria cu Craiova
În frunte cu cei doi consilieri locali, Maxim Maximilian şi Zoran Neamț, membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL. Primarul liberal al comunei Ghiroda, Ionuţ Stănuşoiu, afirmă că a colaborat foarte bine în Consiliul Local cu cei doi proaspeţi membri PNL. Ionuţ Stănuşoiu susţine că nu doar PNL va deveni mai puternic în...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Membrii Partidului Verde din Ghiroda s-au înscris în PNL
Atmosfera a fost încărcată de surprize și subtilități politice la recenta lansare a candidaturii PSD-PNL a lui Nicolae Robu pentru Primăria Timișoara, un eveniment ce a avut loc la Iulius Congress Hall. Deși era de așteptat să fie un moment de unitate pentru alianța PSD-PNL, un gest al lui Nicolae Robu a stârnit nemulțumiri printre...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Surpriză și nemulțumire în rândul tinerilor liberali: Nicolae Robu alege TSD în detrimentul TNL la lansarea candidaturii sale
Primăria Timișoara a anunțat că investiția pentru realizarea noii clădiri a Liceului Waldorf e în grafic. Peste trei sferturi din lucrări au fost realizate și investiția este planificată pentru finalizare completă în această vară. Constructorul a montat geamurile de mari dimensiuni. Clădirea are două niveluri, parter și etaj, și include spații unde vor studia aproape...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Trei sferturi din lucrările de la extinderea Liceului Waldorf au fost realizate
Mult disputata sală multifuncțională de la Palatul Administrativ e acum modernizată. Suma investită de cei de la Consiliul Județean Timiș a depășit un milion de lei. Sala Multifuncțională din Palatul Administrativ a trecut printr-o importantă modernizare Cu o investiție de peste 1 100.000 lei (TVA inclus), am fost realizate modernizări esențiale pentru a oferi utilizatorilor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Multifuncțională, devenită celebră în aceste zile, a fost modernizată
Restaurantul Papas din Lugoj a fost închis temporar în urma unei “vizite” inopinate a comisarilor de la Protecţia Consumatorilor. De asemenea, patronii localului au fost amendaţi cu 7.000 de lei.  Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a desfășurat o acțiune de control la restaurantul Papas aparținând operatorului economic SC Aetsoc Acul Business SRL, din...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mizerie de nedescris într-un local public din Lugoj. Restaurantul Papas a fost închis/Foto
PSD Timiș a decis lista consilierilor locali propuși pentru Timișoara, respectiv a celor județeni. Sunt zece poziții pentru CJT, respectiv șapte pentru CLT. Propunerile urmează să fie ”amestecate” cu propunerile partenerilor de la PNL. Paritatea la consiliul județean este una favorabilă PSD, iar aici sunt zece candidați propuși de social-democrați, în ordinea pe care vor...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Ce candidați propune PSD la ”mixarea” cu PNL. Au fost stabilite propunerile pentru CLT și CJT
Disputa dintre Alin Nica, actualul președinte al CJ Timiș, și Alfred Simonis, contracandidatul său la alegerile locale, pe tema ședinței de guvern de joi de la Timișoara pare să nu mai aibă final. Miercuri, Alin Nica a ieșit public și a acuzat PSD că ar fi amenințat participanții la o dezbatere pe teme de regionalizare,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Alfred Simonis îi cere lui Alin Nica să prezinte lista celor care acuză că au fost amenințați de PSD: ”Să depună plângeri la Parchet”
Concursul prin care Florin Răvăşilă, fostul consilier personal al lui Nicolae Robu, a ajuns şef peste jumătate din patrimoniul Tmişoarei a fost anulat în instanţă. Trimis în judecată de DNA pentru şpagă, Răvăşilă a trecut acest concurs fără ca măcar să-şi scrie lucrarea. Primăria Timișoara a câștigat procesul de anulare a concursului în baza căruia...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Instanţa a anulat concursul prin care Florin Răvăşilă, omul lui Nicolae Robu, a ajuns stăpân peste patrimoniul Timişoarei
Surpriză în organizarea ședinței de guvern de la Timișoara. Întâlnirea ar putea avea loc în sala Video, aflată la sediul Prefecturii Timiș, și nu la sala Multifuncțională, așa cum se dorea inițial. Scandalul sălilor pentru găzduirea ședinței de guvern programate joi la Timișoara s-ar putea termina cu o surpriză. Discuțiile susținute, mai ales în contradictoriu,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Sala Video de la Prefectură ar putea fi gazda ședinței de guvern de la Timișoara
Top