Administratie

Haos total în stabilirea zonelor unde e obligatorie masca în Timişoara. La Judeţ, şi în zona pietonală centrală, Robu spune doar pe malul Begăi/UPDATE

Harababură totală în stabilirea zonelor din Timişoara unde ar trebui purtată mască de protecţie. Dacă luni, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis că toate zonele aglomerate de promenadă vor face ncesară o asemenea obligaţie, marţi, primarul Nicolae Robu schimbă, spune că o astfel de obligaţie ar fi … obligatorie doar pe malul Begăi (?!), iar anunţul oficial al celor de la comitetul judeţean, lansat public, ar fi, de fapt, doar un fel de draft, care nu e final.

Cum a descoperit că cele două decizii nu se „pupă”, decizia comisiei lui Robu nu a mai fost făcută publică. Totuşi, edilul şef a prezentat o serie de informaţii legate despre ceea ce se va face cu măştile. Haosul decizional pare total, acum nu ar fi exclus să asistăm şi la „ajustări” a unei hotărâri deja luate la nivel judeţean, special pentru a ieşi cum trebuie.

Astfel, marţi dimineaţa, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a stabilit care ar fi zonele de promenadă din Timișoara și, în consecinţă, a stabilit obligativitatea purtării măștii de protecție doar pe malurile Canalului Bega, în anumite intervale orare, nu şi în zona centrală şi centru istoric.

„Minunea” care nu a mai fost publicată şi în formă oficială, apare după ce la nivel județean, luni, Comitetul pentru Situații de Urgență, decidea că purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile deschise inclusiv în zonele de promenadă aglomerate, centrele pietonale ale orașelor și faleze. De asemenea, decizia mai prevedea că cei de la comitetele locale aveau la dispoziție 24 de ore să definească zonele de promenadă aglomerate și să stabilească intervalul orar pentru purtarea obligatorie a măștii de protecție în acestea.

În consecinţă, comitetul local a stabilit, cu unanimitate de voturi, că zonele de promenadă sunt: Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe, Piața Țarcului și toate străzile pietonale conexe acestora, malurile Canalului Begăi, precum și aleile principale ale parcurilor Rozelor, Justiției, Central, Copiilor, Alpinet, Botanic, Pădurice, Dacia și Clăbucet.

Dar, cum în România se poate orice, acelaşi comitet mai decide că purtarea măștii de protecție devine obligatorie, doar pe malurile Canalului Bega de la Uzina de Apă până la Podul Modoș, aceasta fiind definită drept zone de promenadă aglomerate. Aici, purtarea măștii de protecție este obligatorie între orele 17 și 21 – în zilele lucrătoare – și între orele 9 și 21 – în zilele nelucrătoare.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență interzice, de asemenea, prestații din partea cântăreților stradali pe Alba Iulia și instituie interdicții de organizarea a oricărui gen de evenimente pe această stradă. Rămâne greu de înţeles cum a fost decis faptul că pe faleza Begăi e aglomeraţie şi în Piaţa Victoriei sau Unirii nu e!

Se recomandă cetățenilor ca atunci când constată în jurul lor, în aer liber, aglomerații conjuncturale, indiferent unde se întâmplă acest lucru, să folosească masca pentru a se proteja. Remarcați că am adoptat o hotărâre care arată că nu este cazul să fim panicați. Eu îmi păstrez acest punct de vedere, că situația în care suntem trebuie să ne preocupe, nu este una pe care să o tratăm cu superficialitate, dar nicidecum nu este una în care noi să avem motive de panică.

Zonele de promenadă trebuie să fie lăsate spre bucuria oamenilor, atâta vreme cât acolo nu sunt întrunite condițiile medicale de transmitere a bolii. În zona de promenadă, oamenii sunt în mișcare, este un flux continuu, nu se staționează, chiar dacă se întâlnesc oameni care se cunosc, ei se salută, schimbă două vorbe, dar nu stau minute în șir încât să se instituie obligativitatea purtării măștii. Pe malurile Begăi, aleile pe ambele maluri nu sunt destul de late încât să nu se producă aglomerație”, a declarat, astăzi, primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

După ce i s-a atras atenţia că între deciziile judeţeană şi cea locală sunt inadvertențe, Robu a venit cu o ipoteză şi mai fascinantă. Marţi, la orele prânzului el a anunţat că, de fapt, hotărârea judeţeană făcută publică nu ar fi, chipurile una definitivă.

Eu v-am spus că nu există nicio contradictie, dar constat ca dv continuaţi să operaţi cu textul proiectului de HCJSU. Redactarea din proiect a fost corectată. Veti primi imediat textul final din hotărare”, conform lui Robu.

Hotărârea respectivă fusese emisă luni şi spune că purtarea obligatorie a măştii este obligatorie „în spațiile publice deschise, respectiv: (…) zonele de promenadă aglomerate și centrele pietonale ale orașelor, faleze (…)”.

În continuare se aşteaptă lămuriri legate de ce şi cum e corect, cine pe cine conduce, ce decizii se modifică, care sunt corecte. Până atunci, primarul Nicolae Robu ne asigură că nu ne „leagă” nimeni dacă ne plimbăm în Piata Victoriei, pe strada Alba Iulia, în Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii.

 

UPDATE. A apărut, în sfârşit şi hotărârea de la Timişoara!

 

Târziu, după masă, a fost făcută publică şi hotărârea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Timişoara, referitoare la locurile unde masca se poartă. „Dospită” ore întregi, aceasta stabileşte ciudăţenia pe care am anunţat-o deja, anume purtarea măştilor pe faleza Begăi, unde, chipurile ar fi aglomeraţie pentru că bicicliştii se plimbă pe acelaşi drum cu restul lumii, dar nu şi în centrul oraşului, Vedeţi hotărârea adoptată, aici.

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Păcătoşi! Eşec greu de digerat într-un meci în care s-au ratat multe şanse de salvare

CSC Dumbrăviţa a pierdut meciul disputat azi, la Mioveni, cu FC Argeș, în penultima etapă…

O oră ago

Cartierul Tipografilor rămâne cel mai scump din Timișoara

Cartierul Tipografilor continuă să rămână surpriza imobiliară a Timișoarei. Prețurile cerute pentru locuințele de aici…

4 ore ago

Buziașul caută furnizor pentru trei microbuze electrice, pentru realizarea transportului în comun

Orașul Buziaș dorește introducerea transportului în comun în localitate, dar și în localitățile din jur.…

4 ore ago

Ada Hausvater, directorul general al Teatrului Național din Timișoara, inclusă în Capital Top 100 Manageri, ediția 2024

Capital Top 100 Manageri reprezintă rezultatul analizei desfășurate la nivel național, privind rezultatele manageriale notabile și…

6 ore ago

Vinerea Patimilor, zi de post negru

Vinerea Mare reprezintă pentru creștinii ortodocși ziua când a fost răstignit pe cruce Fiul lui…

6 ore ago

Seria cu Vâlcea începe în Vinerea Mare

Baschetbaliștii de la SCM Timişoara dispută cu începere de astăzi ultima serie din play-out. Ei…

7 ore ago