Haos total în stabilirea zonelor unde e obligatorie masca în Timişoara. La Judeţ, şi în zona pietonală centrală, Robu spune doar pe malul Begăi/UPDATE

Nicolae Robu

Nicolae Robu

Harababură totală în stabilirea zonelor din Timişoara unde ar trebui purtată mască de protecţie. Dacă luni, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis că toate zonele aglomerate de promenadă vor face ncesară o asemenea obligaţie, marţi, primarul Nicolae Robu schimbă, spune că o astfel de obligaţie ar fi … obligatorie doar pe malul Begăi (?!), iar anunţul oficial al celor de la comitetul judeţean, lansat public, ar fi, de fapt, doar un fel de draft, care nu e final.

Cum a descoperit că cele două decizii nu se „pupă”, decizia comisiei lui Robu nu a mai fost făcută publică. Totuşi, edilul şef a prezentat o serie de informaţii legate despre ceea ce se va face cu măştile. Haosul decizional pare total, acum nu ar fi exclus să asistăm şi la „ajustări” a unei hotărâri deja luate la nivel judeţean, special pentru a ieşi cum trebuie.

Astfel, marţi dimineaţa, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a stabilit care ar fi zonele de promenadă din Timișoara și, în consecinţă, a stabilit obligativitatea purtării măștii de protecție doar pe malurile Canalului Bega, în anumite intervale orare, nu şi în zona centrală şi centru istoric.

„Minunea” care nu a mai fost publicată şi în formă oficială, apare după ce la nivel județean, luni, Comitetul pentru Situații de Urgență, decidea că purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile deschise inclusiv în zonele de promenadă aglomerate, centrele pietonale ale orașelor și faleze. De asemenea, decizia mai prevedea că cei de la comitetele locale aveau la dispoziție 24 de ore să definească zonele de promenadă aglomerate și să stabilească intervalul orar pentru purtarea obligatorie a măștii de protecție în acestea.

În consecinţă, comitetul local a stabilit, cu unanimitate de voturi, că zonele de promenadă sunt: Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe, Piața Țarcului și toate străzile pietonale conexe acestora, malurile Canalului Begăi, precum și aleile principale ale parcurilor Rozelor, Justiției, Central, Copiilor, Alpinet, Botanic, Pădurice, Dacia și Clăbucet.

Dar, cum în România se poate orice, acelaşi comitet mai decide că purtarea măștii de protecție devine obligatorie, doar pe malurile Canalului Bega de la Uzina de Apă până la Podul Modoș, aceasta fiind definită drept zone de promenadă aglomerate. Aici, purtarea măștii de protecție este obligatorie între orele 17 și 21 – în zilele lucrătoare – și între orele 9 și 21 – în zilele nelucrătoare.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență interzice, de asemenea, prestații din partea cântăreților stradali pe Alba Iulia și instituie interdicții de organizarea a oricărui gen de evenimente pe această stradă. Rămâne greu de înţeles cum a fost decis faptul că pe faleza Begăi e aglomeraţie şi în Piaţa Victoriei sau Unirii nu e!

Se recomandă cetățenilor ca atunci când constată în jurul lor, în aer liber, aglomerații conjuncturale, indiferent unde se întâmplă acest lucru, să folosească masca pentru a se proteja. Remarcați că am adoptat o hotărâre care arată că nu este cazul să fim panicați. Eu îmi păstrez acest punct de vedere, că situația în care suntem trebuie să ne preocupe, nu este una pe care să o tratăm cu superficialitate, dar nicidecum nu este una în care noi să avem motive de panică.

Zonele de promenadă trebuie să fie lăsate spre bucuria oamenilor, atâta vreme cât acolo nu sunt întrunite condițiile medicale de transmitere a bolii. În zona de promenadă, oamenii sunt în mișcare, este un flux continuu, nu se staționează, chiar dacă se întâlnesc oameni care se cunosc, ei se salută, schimbă două vorbe, dar nu stau minute în șir încât să se instituie obligativitatea purtării măștii. Pe malurile Begăi, aleile pe ambele maluri nu sunt destul de late încât să nu se producă aglomerație”, a declarat, astăzi, primarul Timișoarei, Nicolae Robu.

După ce i s-a atras atenţia că între deciziile judeţeană şi cea locală sunt inadvertențe, Robu a venit cu o ipoteză şi mai fascinantă. Marţi, la orele prânzului el a anunţat că, de fapt, hotărârea judeţeană făcută publică nu ar fi, chipurile una definitivă.

Eu v-am spus că nu există nicio contradictie, dar constat ca dv continuaţi să operaţi cu textul proiectului de HCJSU. Redactarea din proiect a fost corectată. Veti primi imediat textul final din hotărare”, conform lui Robu.

Hotărârea respectivă fusese emisă luni şi spune că purtarea obligatorie a măştii este obligatorie „în spațiile publice deschise, respectiv: (…) zonele de promenadă aglomerate și centrele pietonale ale orașelor, faleze (…)”.

În continuare se aşteaptă lămuriri legate de ce şi cum e corect, cine pe cine conduce, ce decizii se modifică, care sunt corecte. Până atunci, primarul Nicolae Robu ne asigură că nu ne „leagă” nimeni dacă ne plimbăm în Piata Victoriei, pe strada Alba Iulia, în Piaţa Libertăţii şi Piaţa Unirii.

 

UPDATE. A apărut, în sfârşit şi hotărârea de la Timişoara!

 

Târziu, după masă, a fost făcută publică şi hotărârea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Timişoara, referitoare la locurile unde masca se poartă. „Dospită” ore întregi, aceasta stabileşte ciudăţenia pe care am anunţat-o deja, anume purtarea măştilor pe faleza Begăi, unde, chipurile ar fi aglomeraţie pentru că bicicliştii se plimbă pe acelaşi drum cu restul lumii, dar nu şi în centrul oraşului, Vedeţi hotărârea adoptată, aici.

Redacția deBanat.ro nu-și asumă responsabilitatea pentru comentariile postate de utilizatori.

Comentarii prin facebook

Scrie un comentariu

1 comentariu pentru acest articol

Petru a spus: (august 20th, 2020 at 03:34 )

Nesimtitul din fruntea primăriei ar face orice pentru a atrage electorat. Ar fi in stare sa nu mai pună nicio restricție.

* Nume
* Email
Website
Mesajul tau:
Campurile notate cu * sunt obligatorii

Articole asemănătoare

Cele mai citite articole


L'architect du beaute

Administratie vezi arhiva Administratie

UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”

Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic, „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, o pot face online. Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”
MINA Pop-Up 3 octombrie - 12 ianuarie

Politica vezi arhiva Politica

dermaskin-orizontal

Sport vezi arhiva Sport

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a urmat un succes care e chiar mai prețios, de această dată în manșa unică a turului secund al Cupei României. Bănățenii au revenit de la -9 pentru un ultim sfert superb care a pecetluit soarta partidei, 77-72 contra Rapidului. Cele...
Citeşte tot articolul Citeste articolul SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei
isho.ro

Social vezi arhiva Social

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Muzeul National al Banatului
No More Bad Gifts

Economic vezi arhiva Economic

Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de Vest vor primi finanțare prin Fondul RO Bike Valley în anul 2025. 9 dintre ele sunt unități de învățământ și vor primi titlul de Școala Ro Bike. În urma apelului de proiecte organizat de Fundația Comunitară Timișoara au fost selectate...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Mai multe proiecte din Timiș primesc fonduri pentru a încuraja deplasarea pe biciclete/FOTO

Știri de ultima oră vezi arhiva Știri de ultima oră

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism – Bikini Fitness Senioare (164 cm). Ea a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial de Fitness IFBB – Japonia 2024. Narcisa face parte din Lotul Național al Federației Române de Culturism și Fitness și este, de anul acesta, și Maestru Emerit al Sportului....
Citeşte tot articolul Citeste articolul Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024
Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center (UBC) din Iulius Town au îndeplinit peste 200 de dorințe ale copiilor din medii defavorizate din județele Timiș și Hunedoara. „Bradul dorințelor” este una dintre cele mai așteptate campanii de către comunitatea UBC din Iulius Town, iar în acest an,...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”
Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele Aleii Libertății. Un număr de 11 stejari au fost plantați de mai mulți revoluționari, plantarea de noi copaci va continua și în anii viitori. Primăria Timișoara a îmbrățișat o inițiativă pornită din partea revoluționarilor. Alături de ei s-a aflat Paula...
Citeşte tot articolul Citeste articolul 11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov și Ouadie Salhi. Practic au fost vorba despre rezilieri de contracte făcute de săptămâni bune, dar anunțate abia astăzi. Sosit la echipă în vara lui 2021, Martinov, unul dintre cei mai vechi şi apreciaţi jucători ai echipei a bifat pentru...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primele despărțiri la Dumbrăvița
Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), având ca obiectiv modernizarea și eficientizarea energetică a două cămine studențești din campusul universitar. Este vorba de căminele 4C și 7C cuprinzând după finalizarea lucrărilor 340 de locuri. Modernizarea celor două cămine este...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT
Timișorenii care vor să își spună părerea despre calitatea vieții pot completa acum sondajul sociologic, „Barometrul Calitatea Vieții în Timișoara”, realizat de Primăria Municipiului Timișoara în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara, o pot face online. Ancheta sociologică este concepută de Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și...
Citeşte tot articolul Citeste articolul UVT și Primăria Timișoara au lansat sondajele pentru noua ediție a „Barometrului Calitatea Vieții în Timișoara”
Primăria Timișoara reia procedurile pentru a putea finaliza lucrările la Școala Generală nr. 30. A obținut victoria în instanță împotriva fostului constructor, iar acum a lansat licitația pentru continuarea lucrărilor la Școala Gimnazială 30. Sunt de finalizat cele două clădiri noi, precum și reabilitarea termică a școlii existente, construcția pasarelelor care vor conecta clădirile respective...
Citeşte tot articolul Citeste articolul Primăria lansează licitația pentru găsirea constructorului care va finaliza lucrările la Generală 30
Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind stabilirea impozitelor pentru anul viitor. Proiectul trebuia votat în urmă cu o săptămână, dar a fost retras, în ultima clipă de primarul Dominic Fritz. Acesta vorbeşte de o mare manipulare în privinţa acestui proiect, în condiţiile în care cotele de...
Citeşte tot articolul Citeste articolul “Scăderea taxelor pentru proprietarii de birouri ar însemna o creștere de costuri pentru oamenii de rând”. Interviu cu Dominic Fritz despre noile impozite
Top