Economic

Industria ospitalității din Timișoara solicită redeschiderea restaurantelor şi cafenelelor

Reprezentanții industriei ospitalității au adresat un memoriu autorităților locale, solicitând eliminarea de pe lista locațiilor ”interzise” din cauza pandemiei. Conform HoReTim, decizia nu are nicio explicație documentată, iar aceste locații pot funcționa foarte bine şi cu respectarea regulilor de protecție.

Dacă în urmă cu mai mult de o săptămână au ieșit în stradă pentru a solicita dreptul de a munci, acum membrii HoReTim se văd nevoiți să adreseze un memoriu către reprezentanții autorităților locale, în speranța că cineva îi va asculta și le va da dreptate.

”Având în vedere situația gravă, fără precedent, în care se află acest sector de activitate, ca urmare a sancțiunilor impuse fără nicio explicație documentată, cerem ajutorul și revenirea la condiții similare celorlalte domenii din economie. Să fim solidari și să învățăm să mergem mai departe cu acest virus cu toții. Virusul există peste tot , este comunitar, avem focare de infecție în multinaționale, școli, instituții de stat, alte companii private. De ce sunt sancționate numai activitățile din Horeca, de la începutul pandemiei și până acum?”, a anunțat HoReTim, sub semnătura președintelui organizației, Corina Macri.

Documentul a fost trimis pe adresa Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență Timiș, în atenția prefectului Liliana Oneț.

Reprezentanții acestei industrii solicită sprijinul celor responsabili, prin respectarea unui pachet de măsuri deja agreat în discuțiile purtate cu autoritățile. În primul rând se cere eliminarea restaurantelor de pe lista activităților cu risc de răspândire a COVID-19 și, astfel, permiterea funcționării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanții industriei și respectate de către toți operatorii.

De asemenea, se cere restituirea datoriilor statului către proprietarii de restaurante: TVA de recuperat și CASS – sume restante încă de la începutul anului; șomaj tehnic și 41,5% – sumele restante din lunile iulie- august; reeșalonarea datoriilor pe 12 luni, luând în considerare plata acestora începând cu iulie 2021; extinderea modelului Kurzarbeit până la 80% din totalul orelor de muncă; ajutor de stat sub forma a 20% din diferența cifrei de afaceri înregistrate de operatori în 2020 vs 2019.

Totodată, pe plan local, se cere reducerea cu 50% a nivelului taxelor și impozitelor locale (impozit clădiri, terenuri, taxă hotelieră) pentru următorii doi ani, doar pentru operatorii din HORECA, pentru sprijinirea revenirii acestei industrii.

„Considerăm că, în această perioadă, restaurantele, cafenelele și barurile pot funcționa cu respectarea unor măsuri de distanțare fizică impuse de autorități”, mai spun cei de la Horetim.

Reprezentanții organizației spun că autoritățile locale ar fi trebuit ca în ultima jumătate de an ar fi fost ”o obligație civică” să realizeze studii de specialitate care să stabilească care ar fi, de fapt, măsurile necesare protecției.

”Considerăm că, după mai bine de 7 luni de la apariția pandemiei, atât autoritățile locale, cât și cele centrale, aveau obligația civică de a comanda studii medicale și statistice, în baza cărora să fie luate măsurile de limitare a răspândirii infectărilor. Este inacceptabil ca toate măsurile să fie dispuse fără temei științific. Pandemia nu poate fi combătută decât prin adoptarea unor măsuri fundamentate științific. Subscrisa observă că autoritățile au ezitat să dispună obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice până ieri, 23.10.2020, ceea ce a determinat, mai mult decât orice altă activitate economică interzisă, creșterea ratei de răspândire. Nu cerem altceva, doar tratament egal cu al celorlalte sectoare de activitate. Dacă se susțin afirmații că în acest mediu există un risc crescut de răspândire a virusului, cerem avizul specialiștilor, deoarece din comunicarea noastră cu medici, cercetători, statisticieni implicați în domeniu, organe de control și verificare, informații la nivel mondial, nu există niciun studiu care să confirme transmiterea periculoasă a virusului în mediul Horeca. Atunci de unde aceste recomandări și sancțiuni?”, mai spun cei de la HoReTim.

 

Share
Published by
Marcel Hoster

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

11 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

12 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

12 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

12 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

12 ore ago