Sport

Maratonul Timișoarei și-a desemnat câștigătorii

Cea de-a patra ediţie a evenimentului Timişoara City Marathon, organizat, duminică, de Clubul sportiv Asociaţia Alergotură, în colaborare cu Universitatea Politehnica Timişoara, Primăria Timişoara, Primăria Otelec şi Primăria Sânmihaiu Român, a reunit aproape 150 de participanţi, care au parcurs probele de maraton şi semimaraton pe un traseu istoric.

La ediţia din acest an au participat 36 de persoane la proba de maraton şi 101 persoane la semimaraton. La ora 9:00 s-a plecat din Otelec cu maratonul, iar de la Sânmihaiu Român, cu semimaratonul. Primul maratonist a ajuns la finiş în 2 ore şi 35 de minute

Silviu Stoica s-a impus în proba masculină de maraton, cu timpul de 2 h 35 min 22 sec, urmat de Claudiu Cristian Gorgan, 2 h 42 min 41sec, şi de Nicolae Bălan, 2 h 44 min 45 sec. La feminin a câştigat Crina Buzgan, în 3 h 08 min 18 sec, urmată de Alina Preda, 3 h 17 min 46 sec, şi de Dana Maria Ivaşc, 3 h 28 min 09 sec.

La semimaraton, Ionuţ Marius Dumitru a ocupat primul loc la masculin, cu timpul de 1 h 11 min 19 sec, urmat de David Beniamin Anton, 1 h 11 min 39 sec, şi Tudor Sevciuc, 1 h 12 min 34 sec. La feminin, primul loc a fost ocupat de Liliana Maria Dragomir, în 1 h 24 min 14 sec, urmată de Yasmina Claudia Tămăşilă, 1 h 27 min 51 sec, şi de Nastasia Fotu, 1 h 29 min 10 sec.

Amfitrionii şi-au propus încă de la prima ediţie a evenimentului Timişoara City Marathon să găsească o modalitate originală de a combina sportul cu istoria şi cu voia bună, dorindu-şi ca acesta să devină o manifestare tradiţională în viitoarea Capitală Europeană a Culturii 2023, dar şi pe plan european.

Cursele din cadrul Timişoara City Marathon au fost inspirate de un episod crucial din istoria oraşului şi anume, momentul eliberării cetăţii de sub ocupaţia turcă.

„O frântură din istoria Timişoarei spune că în octombrie 1716, prinţul Eugen De Savoya şi armata Imperiului Habsburgic pornesc asediul asupra cetăţii Timişoarei şi în final, aceasta este cucerită. Cei 18.000 de soldaţi turci nu au făcut faţă planurilor tactice ale prinţului, celor 58 de batalioane şi 211 de escadroane ale armatei imperiale. Eugeniu de Savoya intră victorios în Cetatea Timişoarei, pe Poarta Forforosa, chiar de ziua sa de naştere, 18 octombrie 1716, marcând atât încheierea dominaţiei otomane, cât şi începerea unei noi ere pentru oraş. Acest moment a inspirat cursele din cadrul Timişoara City Marathon”, au transmis organizatorii.

 

 

Share
Published by
Alin Toader

Recent Posts

Weekend de martie cu o reîntoarece spectaculoasă la tradiții, cultură și muzică de calitate

Festivalul – Concurs ”Lada cu Zestre,” ediția a XVIII-a 2025 continuă la Biled și Belinț…

2 ore ago

La Ghiroda au ajuns materialele didactice achiziționate prin PNRR în valoare totală de aproape 1,5 milioane de lei

Primăria Ghiroda anunţă că se pregătesc documentele pentru cererea de transfer privind materialele didactice pentru…

3 ore ago

Muzeul Naţional al Banatului, vizitat, în această săptămână, de 700 de elevi/Foto

Săptămâna aceasta, peste 700 de elevi au trecut pragul Muzeului Naţional al Banatului. Unii dintre…

3 ore ago

Noaptea cea mai scurtă din an. România trece la ora de vară

În noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, se schimbă ora și România…

3 ore ago

Niciun meci fără emoții! Conduși la pauză, poliștii de la handbal au avut în sfârșit nervii tari și au bătut pe final Vasluiul

După trei înfrângeri în acest an la un gol diferență, o remiză scoasă pe sirenă…

15 ore ago

Victorii importante pentru echipele din Timiș în C9

Patru meciuri pentru timișene, trei victorii și o remiză. Runda a doua din play-off/play-out a…

16 ore ago