Opinii

Tristețea „preafericitului”. Când șantajul urcă dealul patriarhiei

Șantaj de cea mai joasă speță. Vă amintiți filmele cu mafioți în care personajul negativ îi spune celui șantajat detalii despre strada unde locuiește, orele între care îi ies copiii de la școală, când merge soția la cumpărături, ce haină a purtat ultima oară, semn că e cu ochii pe el și pe familia lui? Sau când pedofilul își amenință victima că face publice poze cu ea despuiată, să o țină captivă în acel scenariu infracțional? Poate că și PF Daniel îi plac filmele și îi vin idei.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române i-a amenintat pe cei ce limitează prin reguli anti-Covid venirea enoriașilor la biserici cu pierderea alegerilor. Dacă nu ne lași, domnule Iohannis, domnule Orban, noi nu vă mai ținem în palme, nu dăm semnalul în parohii cu cine e bine să iasă și cine nu e bine să iasă. Ca și cum liberalii ar fi fost vreodată în grațiile BOR. Nu au fost niciodată, iar dacă neutralitatea se plătește, acest gest tot șantaj se numește.

În inimile Bisericii Ortodoxe Române, PSD-ul va rămâne partidul cu care se poate negocia în bunul stil bizantin, garanția de decenii că societatea din jurul căpeteniilor

ortodoxe va trăi fără grija zilei de mâine, fără taxe în afacerile bisericii, fără anchete atunci când se sare calul, fără acuze de colaborare cu Securitatea, cu mulți enoriași „liniștiți”, cu toții într-o viață spirituală lină, tradițională, fără gânduri progresiste.

BOR nu se gândește la umplerea spitalelor, la faptul că doctorii vor ajunge să joace rolul lui Dumnezeu – blasfemie, nu? – alegând cine trăiește și cine moare. Le tremură glasul și își cer o viață fără restricții, cum face și Dan Bittman cam din aceleași motive. BOR se comportă ca industria Horeca, închisă aproape complet de Covid. Și acolo, oamenii nu mai au ce pune pe masă la familii și le poți înțelege preocuparea. Diferența vine din faptul că Horeca nu are cu ce șantaja.

Dar poate că BOR va ieși în ajutorul statului cu rețeaua sa de locuri de îngrijire medical ridicate pe lângă mănăstiri, cum îi șade bine oricărei instituții respectabile de cult. Acolo vor merge bolnavii grav cu Covid? În spitalele BOR, construite din donații și bune intenții insuflate omului de credința în Dumnezeu? Cum, nu există așa ceva? Prea puține? Bun, atunci, dar sigur vor fi făcute după ce se isprăvește Catedrala Mântuirii Neamului, în pregătirea viitoarei pandemii.

Liberalii nu știu însă că nu e bine să negociezi cu teroriștii. Nu au știut niciodată. Căci altfel, în locul lor m-aș face că nu am auzit ce amenințări a lansat preafericitul. Statul trebuie să-și facă treaba de stat, nu să negocieze cu „statul ortodox” împărțirea teritoriilor, iar la final, dacă și-a dus misiunea la bun sfârșit, să-l întrebe pe „bosu” Daniel cum stă treaba cu răzbunarea Sfântului Dimitrie cel Nou.

Poate că Sfântul va da dreptate statului laic de data asta. Poate că din punct de vedere electoral nu liberalii și useriștii – adepții aplicării unor măsuri restrictive în societate pe fond de pandemie – au o problemă, ci tocmai preafericitul nu știe ce își dorește „turma” cu „mioare” dincolo de prelingerea pe moaște.

Ba chiar preafericitul greșește amarnic, sociologic, chiar logic vorbind. „Turma” asta cu „mioare” va fi tot mai mică dacă statul laic va face cum zice BOR și va da liber la tot felul de pelerinaje pentru larga împărțire a virusului. Plus că PF Daniel ar trebui să știe că sacrificiile astea în masă le făceau mai degrabă păgânii.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Alianța Dreapta Unită a lansat, la Timișoara, campaniile electorale pentru alegerile europarlamentare și cele locale

Alianța Dreapta Unită a ales Timișoara pentru a lansa oficial campania electorală pentru alegerile locale…

7 ore ago

Nicolae Robu e primul pe lista de vot, Dominic Fritz pe șapte

Cu doar câteva ore înainte de debutul campaniei electorale, Biroul Electoral de Circumscripție Timișoara a…

11 ore ago

La Muzeul Satului Bănățean au loc, sâmbătă și duminică, mai multe expoziții de frumusețe chinologice

Timișoara devine, sâmbătă și duminică, punctul principal de atracție al chinologiei românești. La Muzeul Satului…

13 ore ago

La Stadionul Lego, constructorul lucrează la fundațiile uneia dintre peluze și la o tribună/Foto

Stadionul Lego, pe care Primăria Timișoara îl ridică în zona Buziașului cu bani de la…

13 ore ago

Dominic Fritz, după încă un teren recuperat de municipalitate: “Recuperăm nu doar terenuri, ci și demnitatea orașului”

Primăria Timişora a reuşit să mai recupereze un teren. Acesta era situat în proximitatea pieţei…

13 ore ago

Conducerea RETIM a luat mai multe măsuri cu implementare imediată, după ce unii angajaţi au intrat în grevă

Luând în considerare întreruperea nejustificată a activității de către unii angajați ai Secției de Salubrizare…

14 ore ago