”Pandemia de COVID-19 a schimbat cu totul vieţile tuturor: nici persoanele cu diabet zaharat dar nici noi, diabetologii nu am fost scutiţi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii raportează, în 49% din regiunile acesteia, cu excepţia Americii, perturbări complete sau parţiale ale serviciilor de management ale diabetului si complicaţiilor diabetului din cauza pandemiei. Tot OMS plasează persoanele cu diabet in prima categorie de risc in contextul epidemiologic actual. România este devastată de o “epidemie” despre care nu se vorbeşte suficient de mult: 1 din 10 persoane suferă de diabet zaharat, iar 3 din 10 persoane au prediabet (forma incipientă a diabetului)”, spune Dr Andreea Haţegan, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Clinicile Medici’s Timisoara.
Pandemia de COVID-19 a demonstrat din nou agresivitatea deosebită a diabetului zaharat, prin creşterea severităţii bolii precum si a numărului de decese. Legătura este dată de faptul că diabeticul este, de fel, mai susceptibil in fata infectiilor. Studiile au arătat că prezenţa diabetului a fost de trei ori mai mare la cei cu evolutie severă a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 şi în proporţie de 31% în rândul celor decedaţi. Riscul de deces este de 3-7 ori mai mare la persoanele cu diabet zaharat necontrolat anterior. Un procent de aproximativ 40% dintre cei ce au dezvoltat forme severe de boală, au prezentat obezitate.
Telemedicina, un real ajutor.
Accesul la telemedicină ne permite, indiferent de resursele si disponibilitatea pacienţilor, să realizăm o dispensarizare destul de apropiată de cea optimă. Controlul diabetului rămâne crucial, cu atât mai mult în acest context epidemiologic. Indiferent de forma de comunicare cu pacienţii, de presciere si eliberare a reţetelor, nu trebuie sa uităm de câteva investigaţii de laborator cu rol deosebit de important în alegerea schemei optime terapeutice: hemoglobina glicozilată şi, după caz, creatinina serică.
Şi in fata pandemiei de COVID-19, responsabilitatea noastră rămâne accea de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu diabet zaharat, ce implică asigurarea fără întrerupere a prescripţiei medicale, fie prin consult ambulator sau apelând la telemedicină. În plan secund trebuie să rămână autocontrolul glicemic şi disciplina dumneavoastră dietetică.
… îndemn către pacienţi, în loc de concluzie
Nu intrerupeţi legătura cu medicul dumneavoastră diabetolog, îndrăzniţi chiar să intensificaţi controalele: suntem aici, poate mai aproape ca niciodată, pentru a minimalize atât riscul cât şi temerile dumneavoastră!
Articol recomandat de Clinicile Medici’s Timișoara
Imagini care pot provoca un şoc emoţional! Un TIR în flăcări, chiar dacă la ora…
Primarul Dominic Fritz a declarat că intenţionează să discute cu toţi liderii politici ai partidelor…
La momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Un bărbat în vârstă de 65 de ani, a…
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial…
Liderul PSD Timiș, Alfred Simonis, cere un dialog politic real pe tema impozitelor și taxelor…
Muncitorii clujenilor de la ARL au plecat în concediul de iarnă de pe șantierul noului…