Sănătate

Cronicile Medici’s: O epidemie “dulce” pe timp de pandemic infecţios

”Pandemia de COVID-19 a schimbat cu totul vieţile tuturor: nici persoanele cu diabet zaharat dar nici noi, diabetologii nu am fost scutiţi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii raportează, în 49% din regiunile acesteia, cu excepţia Americii, perturbări complete sau parţiale ale serviciilor de management ale diabetului si complicaţiilor diabetului din cauza pandemiei. Tot OMS plasează persoanele cu diabet in prima categorie de risc in contextul epidemiologic actual. România este devastată de o “epidemie” despre care nu se vorbeşte suficient de mult: 1 din 10 persoane suferă de diabet zaharat, iar 3 din 10 persoane au prediabet (forma incipientă a diabetului)”, spune Dr Andreea Haţegan, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Clinicile Medici’s Timisoara.

Pandemia de COVID-19 a demonstrat din nou agresivitatea deosebită a diabetului zaharat, prin creşterea severităţii bolii precum si a numărului de decese. Legătura este dată de faptul că diabeticul este, de fel, mai susceptibil in fata infectiilor. Studiile au arătat că prezenţa diabetului a fost de trei ori mai mare la cei cu evolutie severă a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 şi în proporţie de 31% în rândul celor decedaţi. Riscul de deces este de 3-7 ori mai mare la persoanele cu diabet zaharat necontrolat anterior. Un procent de aproximativ 40% dintre cei ce au dezvoltat forme severe de boală, au prezentat obezitate.

Telemedicina, un real ajutor.

Accesul la telemedicină ne permite, indiferent de resursele si disponibilitatea pacienţilor, să realizăm o dispensarizare destul de apropiată de cea optimă. Controlul diabetului rămâne crucial, cu atât mai mult în acest context epidemiologic. Indiferent de forma de comunicare cu pacienţii, de presciere si eliberare a reţetelor, nu trebuie sa uităm de câteva investigaţii de laborator cu rol deosebit de important în alegerea schemei optime terapeutice: hemoglobina glicozilată şi, după caz, creatinina serică.

Şi in fata pandemiei de COVID-19, responsabilitatea noastră rămâne accea de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu diabet zaharat, ce implică asigurarea fără întrerupere a prescripţiei medicale, fie prin consult ambulator sau apelând la telemedicină. În plan secund trebuie să rămână autocontrolul glicemic şi disciplina dumneavoastră dietetică.

… îndemn către pacienţi, în loc de concluzie

Nu intrerupeţi legătura cu medicul dumneavoastră diabetolog, îndrăzniţi chiar să intensificaţi controalele: suntem aici, poate mai aproape ca niciodată, pentru a minimalize atât riscul cât şi temerile dumneavoastră!

Articol recomandat de Clinicile Medici’s Timișoara

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

8 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

11 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

12 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

12 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

13 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

14 ore ago